1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arapça Birliği Kars Bölge finali
Arapça Birliği Kars Bölge finali

Arapça Birliği Kars Bölge finali

Kars İmam Hatip Lisesi Koordinatörlüğünde yapılan ve 11 ilin katıldığı “İmam Hatip Liseleri 4. Arapça Birliği ve Etkinlik yarışması” bölge finali başladı.

A+A-

Halk Eğitim Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonu’ndaki programa KAÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Programlar ve Materyaller Grup Başkanı Nazif Yılmaz, Kars İmam Hatip Lisesi Mehmet Emin Bayrambey, il temsilcileri ve yarışmacı öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapan Kars İmam Hatip Lisesi Mehmet Emin Bayrambey, “Bugün burada 4. sü düzenlenen Arapça Etkinlik Yarışmalarının bölge finalini yapmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Biz İmam Hatip Liseleri olarak bilgi ile donanmış sağlam karakterli, ahlaklı, vatanına-milletine sahip çıkan bir gençliğin hayalini kuruyoruz. İşte tam da bukha noktada imam hatip ruhu devreye girmektedir. Bu çatı altında yetişen her gencin misyonu da, vizyonu da tam olarak budur. İslam düşüncesine bağlı modernleşme düşüncesini Asım’ın şahsında ebedileştiren Latif’in yolunda bireyler olduğumuzu göstermek bizim görevimizdir. Şunu unutmayalım ki insanı insan yapmak için vatan, millet, iman ruhunu hücrelerimize kazımak ve bu değerleri yüceltmek için yine insanın keşfettiği tek yol eğitim ve öğretimdir. Bizler eğitim seviyemiz kadar Asım’ın nesli olabiliriz. Dinine, imanına, mukaddesatına sahip çıkma ve yüceltme hususunda bizim sırtımızdaki yük oldukça ağırdır. Bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Eskiden bu görevi üstlenen medrese ve okullar vardı şimdi ise bu imam hatip okulları bünyesinde alıyoruz. Peygamber Efendilerimizin anneleri bizim de analarımızdır. Peygamber Efendilerimizin annelerinin dili de Arapça’dır. Bu nedenle Arapça öğretimini önemsiyoruz.” dedi. 

Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış da, “Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretim Genel Müdürlüğüyle düzenlediği Arapça etkili dil yarışmalarının elbette öğrenciler üzerinde çok önemli etkisi vardır. Ama bizim için en güzel nokta gelen arkadaşlarla muhabbet ve tanışmamız oldu. Dün akşam birlikteydik inşallah bugünde birlikte olacağız. Bundan sonraki muhabbetin devamını da diliyorum. Allah katında ruh taşıyan her ashabın sofrasından yeme hakkı vardır. Bu sofradan herkes yer ama kimseye hesap sorulmaz. Sizleri Ebu-l Hasan Harakani beldesinden saygıyla selamlıyorum. Üzerinde bulunduğumuz topraklar Alparslan’ın Anadolu’da fetih ettiği ilk topraklar olduğunu ve aynı zamanda Alparslan olsun Türklerin yaptığı ilk mescitlerin Kars’ta olduğunu belirterek sözlerime devam ediyorum. Yine bu topraklar Çanakkale ve en fazla şehidi olan il Kars serhat şehri olma sebebiyle 1.5 milyon şehit olduğu tahmin ediliyor. En son Sarıkamış’ta 90 bin şehidi anmadan geçmek mümkün değildir. Çiçek cenneti, böcek cenneti, kuş cenneti Kars’ımıza tekrar hoş geldiniz. Bu okulların önemi çok büyüktür ve bunun bilincindeyiz. Ama sorumluluk sadece bununla bitmiyor. Canlı cansız her şey emniyette olana kadar çalışmak zorundasınız. Bizde elimizden geldiğince gücümüz yettiğince sizlerin yanında olmaya çalışacağız. Güzel bir yarışma olmasını diliyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu. 

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Programlar ve Materyaller Grup Başkanı Nazif Yılmaz ise, “Arapça cennettir. Dolayısıyla Arapça yaymaya çalışan arkadaşlar ve öğrenciler bizden önde olacaktır. Bu arkadaşlar buraya bir emekle geldiler. Kendi okullarında hazırladıklarını, o heyecanlarını o güzel çalışmalarını burada görme imkânı bulacağız. Eğitim öğretim sadece sınıftaki dersten ibaret değildir. Sınıf dışında da etkili bir eğitimin olması etkinliklerin yapılması ve öğrencilerin desteklenmesi önemlidir. Ben bu çalışmada her bir öğrencinin kabiliyetinin keşfi olarak görüyorum. Ama bu öğrenciler bir icabette bulunarak bilgi yarışmasında bir mahiyetlerini sergileyerek kendisini ortaya atmış olacaktır. Ben bu çalışmaların öğrenci arkadaşlarımızın yeni bir dili öğrenilmesine motive açısından çok faydalı buluyorum. Ülkemizde yıllarca Arapça öğrenimi sorunlu bir olay gibi çıkmış. İlahiyat fakültesi hocalarımızda içindedir ve biliyorlar yıllardır ilahiyat fakültesi öğrencilerimiz önce 7 sene sonra 4 sene, şimdi ise 8 seneden ümitliyiz. Ama ben öğrendiğim Arapçayla umre ve hacca gittiğimde kendimi ifade eden bir Arapça olarak ifade edemiyorum. Bunun temel sebebi Arapça öğretiminde ki bakış açısından kaynaklanıyor. Sevgili öğrenciler geçmişteki eğitim anlayışı dil öğrenimi yaklaşımı Arapçanın öğretilmesini Arapçanın dil yapısını gramer yapısının dil öğrenimi üzerinde inşa edilmiştir. Fail meful iyi biliyordu. Sanırım bu yarışmaların en önemli katkısı Arapçayı kullanabilmesi ve onun telaffuz edebildiğinin farkında olmasıdır.”

Konuşmalarından ardından yarışmalara geçildi. Kars, Bayburt, Iğdır, Bingöl, Erzincan, Ardahan, Ağrı, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt ve Muş illerinin yarıştığı bölge finali Arapça Bilgi Yarışması, Arapça Şiir Yarışması, Arapça Hitabet Yarışması, Arapça Musiki Yarışmasının ardından ödül töreniyle son bulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.