1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Anıtsal özelliğini yitiriyor
Anıtsal özelliğini yitiriyor

Anıtsal özelliğini yitiriyor

Yıllarca Kars’ı ziyaret eden her kesin uğrak noktalarından biri olan Bülbül Mahallesindeki meçhul asker abidesi, bir takım nedenlerden dolayı artık anıtsal özelliğini kaybeder hale geldi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Kars il genelinde mevcut 46 tabyandan biri olan tarihi buzhane üzerinde bulunması nedeniyle sit alanı ilan edilen bölgede yıllar önce dikilin meçhul asker anıtı arık unutulmaya yüz tuttu.

Anıtı ziyaret etmek isteyen vatandaşlar kapısı kilitli olduğu için içeri giremiyor. Çevresi harabe hale gelen anıt, Kars Muharip Gazi ve Şehitler Müzesi ile Kars Şehit ve Gaziler Dernek Başkanlığı ile aynı bahçede bulunuyor. Anıtı yakından görmek isteyen vatandaşlar kapı üzerinden yada çevresini saran duvarlar üzerinden atlayarak geçebiliyor.

10 yıl önce aynı alanda faaliyet gösteren sit alanı olduğu gerekçesiyle ve meçhul asker anıtını olumsuz gösterdiği için restoranının yıkılmasının ardından harabe hale gelen anıt çevresi bu günlerde eski hallerini aratıyor.

Yıllar önce tören alanı olarak ta kullanılan anıt çevresinde; daha önce park haline getirilen alandaki banklar ve gölgeliklerle birlikte ortada bulunan süs havuzu da kaderine terk edilmişi halde bulunurken, her tarafını da otlar basmış durumda. Uzun zaman önce dikdörtgen bir sığınağın üzerinde yöreye özel kesme taştan 9 metre yüksekliğinde anıtsal ve sanatsal özellikler taşıyacak şekilde inşa edilen anıt bakımsızlık nedeniyle bazı kısımlarında dökülmelerin başladığı gözleniyor. Ayrıca şehrin her köşesinde olduğu gibi anıt üzerine de bazı kendini bilmezlerin yazdığı yazılar nedeniyle utandıracak bir görüntü veriyor.

Kapısı açık olsa bile uçucu madde kullanan bazı şahısların mekanı haline gelen tarihi anlamı büyük olan anıtın üzerinde ‘meçhul asker abidesi’ yazan ibare bir duvara bakıyor ve okunmuyor. Yine üzerinde ‘Ey milletimin gönlüne efsane olan er / Tapsın yüce destanına tarihe izin ver / Aciz bunu haykırmaya dil yazmaya eller / Beyhudemi gökten iniyor üstüne rahmet / Yurdun seni basmış kanayan bağrına Mehmet’ ifadeleri de kör noktaya bakıyor. Bu ifadeleri okumak isteyen biri anıtın bulunduğu alandan dışarıya çıkıp 5 metre duvar üzerinden okumak zorunda kalıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.