1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Altın Kayısı Kimin'
Altın Kayısı Kimin

'Altın Kayısı Kimin'

Malatya’da bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Uluslararası Film Festivali, Ermenistan-Türkiye arasında ‘isim hakkı’ krizi yarattı.

A+A-

Malatya’da 26 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Uluslararası Film Festivali düzenlenecek. Festivalde ‘Altın Kayısı’ ödülleri dağıtılacak.

 

Ancak Ermenistan’da da yedi yıldan beri düzenlenen bir festival var. Uluslararası Erivan Altın Kayısı Festivali. Festivalin 2005’ten beri başkanı Atom Egoyan. Bu yıl düzenlenen Uluslararası Erivan Altın Kayısı Festivali’nde uluslararası kategoride Altın Kayısı ödülünün sahibi ise çok tanıdık. Kars’ta çekilen Kosmos adlı filmiyle Reha Erdem.

 

Festivalin internet sitesinde verilen bilgilere göre zaten festivalin amaçlarından biri de Türkiye ile Ermenistan arasında diyalog kanalları açmak, ortak yapımlara imza atmak.

 

Hal böyleyken Malatya’da başka bir ‘Altın Kayısı Film Festivali’ düzenlenmesi Ermenistan’da sorun yarattı. Bazı Ermeni gazetelerinde “Türkler Altın Kayısımızı çaldı” minvalinde haberler çıkmasından rahatsız olduklarını vurgulayan festival organizatörleri, internet sitesinde yayınladıkları duyuruyla bu rahatsızlığı paylaşan herkese durumu Malatya’daki festivalin organizatörlerine iletmeleri çağrısında bulundu. Konunun davalık olması da gündemde.

 

Malatya Valisi Ulvi Saran ise ortada bir sorun olmadığını söyledi : “Bizim festivalin ismi Malatya Uluslararası Film Festivali, sadece festivalde vereceğimiz ödülün ismini Altın Kayısı olarak vermeyi uygun gördük. Bu da bizim en doğal hakkımız. Dünyada yetişen kayısının yüzde 75’ini Malatya üretiyor.”

 

Kayısı: Prunus armeniaca

 

Kayısı tıpkı nar gibi Ermenistan’ın simge kabul ettiği ürünlerinden biri. Bazı kaynaklarda Ermenistan, kayısının anavatanı olarak gösteriliyor. Ve kayısının Latince adı, ‘prunus armeniaca’. Ermenistan, bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması’na ‘Kayısı Çekirdeği’ adlı parçayla katılmıştı.

 

Kaynak : Radikal Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.