1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Almanya Dışişleri Bakanlığı, yerel gazeteciler için Almanya seyahati düzenledi
Almanya Dışişleri Bakanlığı, yerel gazeteciler için Almanya seyahati düzenledi

Almanya Dışişleri Bakanlığı, yerel gazeteciler için Almanya seyahati düzenledi

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Merkezi Berlin’de bulunan Avrupa Akademisi ( Europäische Akademie Berlin) marifetiyle Anadolu’nun 8 ilinden gazeteciler için ‘Yerel Gazetecilik’ konulu Almanya Seyahati düzenledi.

A+A-

Almanya Dışişleri Bakanlığı, ana ilkesi ve hedefi Avrupa’yı anlamak ve şekillendirmek olan Merkezi Berlin’de bulunan Avrupa Akademisi ( Europäische Akademie Berlin) marifetiyle Anadolu’nun 8 ilinden gazeteciler için ‘Yerel Gazetecilik’ konulu Almanya Seyahati düzenledi.

1963 yılından beri ağırlıklı olarak ‘Avrupa“ konuları üzerine çalışmalar yürüten bağımsız ve partiler üstü bir eğitim kurumu olan Avrupa Akademisi tarafından düzenlenen seyahate, Kars Gazeteciler Birliği’nden Tacettin Durmuş, Urfa İpekyol Gazetesi’nden Mustafa Arısüt, Gaziantep 27 Gazetesi’inden Ökkeş Özekşi, Trabzon Taka Gazetesi’inden Tacettin Çebi, Eskişehir Sakarya Gazetesinden Çağlar Özyazıcı, Erzincan Kazankaya Gazetesi’inden İbrahim Gürler, Bursa Olay Gazetesinden Gülinay Selçuk ve Antalya My Gazete İnternet Haber Sitesinden Bilge Ateş katıldı.

EAB Avrupa politikaları konularında eğitim veren bir aktör olan, aynı zamanda uluslararası eğitim, seminer ve proje yönetimi konularında yetkin hizmetler sunan öğrenme, tanışma ve etkinlikler için özel bir mekan sağlayan bir kuruluş olan Avrupa Akademisi, seyahat kapsamında bir dizi programlar düzenledi.

Almanya Federal Hükümeti tarafından Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği marifetiyle 1 hafta süren etkinlik, Dr. Weronıka Prıesmeyer-Tkocz’un sorumluluğunda, Carolın Krauss’un Proje Koordinatörlüğünde, Büyükelçilik Görevlisi Ute Eke, Rehber Tıll Thaler ve Mütercim Tercüman Ayşegül Bürol’ün destekleriyle gerçekleştirildi.

Anadolu’nun 8 ilinden gazeteciler, Almanya’nın Başkenti Berlin ve Liman Kenti Hamburg’da Almanya genelinde yayın yapan ulusal ve yerel gazete ile dergileri ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.

Seyahatin ilk gününde Berlin’de bir araya gelen gazeteciler, ilk olarak Avrupa Akademisi Rehberi Tıll Thaler, Büyükelçilik görevlisi Ute Eke ve Tercüman Ayşegül Bürol ile birlikte Taz (Dıe Tageszeıtung) gazetesini ziyaret etiler. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Georg Löwısch ile bir araya gelen gazeteciler, Löwısch’in “Sağ hareket ve İklim Hareketi: Medya ve 2019 yılının iki büyük konusu” konulu sunumunun ardından, soru-cevap görüşmesi gerçekleştirdi.

Ertesi gün Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret eden gazeteciler, Kuzey Amerika, Avrupa, Rusya, Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve Alman Azınlıklarla Kültür ve Medya İlişkileri Dairesi Başkanı Sylvıa Groneık ve Türkiye ve EFTA Ülkeleri Dairesi Başkan Yardımcısı Chrıstına Busche ile bir araya gelerek, “Başlıkların ötesinde Almanya ve Türkiye” konulu brifing aldılar ve çeşitli sorular yönelttiler.

Daha sonra Almanya Federal Meclisinde Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkanı Milletvekili Sevim Dağdelen ile de bir araya gelen gazeteciler, “21. Yüzyılda Almanya ve Türkiye” konulu görüşme gerçekleştirdi. Dağdelen gazetecilere çeşitli açıklamalarda bulunarak soruları cevaplandırdı. Gazeteciler görüşme sonrası Türkçe rehber Serap Erkan’ın rehberliğinde Berlin Şehir Turu yaptı. Daha sonra da Berlıner Verlag Yayınevini Ziyaret edilerek, yazı işleri müdürü Jochen Arntz ile ‘Habercilik sanatı ve 21. Yüzyıla hazır olmak!” konulu görüşme yapıldı ve gazete gezildi.

Seyahatin 3. Gününde ise Dizayn Ofisi (Desıgn Office) ziyaret eden gazeteciler, Yerel Gazetecilik ve İşbirliği Ağı konusunda Justus Von Danıels ile görüşerek, CORRECTİV – Yerel araştırmalar ağı “Haber odasında bilgi akışı, bilgilerin teyidi ve sosyal medyanın düzenlenmesi” konusunda sunum aldılar.

Buradan Gazetecilikte Kalite ve Araştırma Üzerine Çalışan Sivil Toplum Örgütü olarak faaliyet gösteren Beyond The Editing Ofise geçen gazeteciler, Genel Müdür Genel Müdür Günter Bartsch ile bir araya gelerek sunum aldı.

“Potsdamer Neueste Nachrıchten” Gazetesi’ni de ziyaret eden gazeteciler, Yazı İşleri Müdürü Sabıne Schıcketanz ile “Vatandaşın ve günlük hayatın yanında metropollerin ötesinde yerel gazetecilik” konusunda sunumun ardından bilgi alışverişinde bulundu.

Chamäleon tiyatrosunda akşam yemeği yiyen gazeteciler “Out Of Chaos” adlı gösteriyi de hayranlıkla izlendi.

Berlin’deki gezi ve ziyaretlerinin son gününde ise Berlin Medya Kuruluşlarının Ortak Merkezi’ni de ziyaret ederek, Bernd Malzanını’dan “Almanya’da medya regülasyonu ve mevzuatı” konusunda ile görüşme gerçekleştirildi.

VER.DI Sendikasında Alman Gazeteciler Birliği’ni de ziyaret eden katılımcılar, Medya ve Yayıncılık Genel Müdürü Cornelıa Berger ile “Düşen tirajlar karşısında gazetecilik mesleği” konusunda görüşme gerçekleştirerek ve öğle yemeği yedi.

“Prenzelberger Ansıchten” Mahalle Gazetesi’ne de ziyaret gerçekleştiren gazeteci heyeti gazetenin muhbiri Rolf Gänsrıch ile görüşme sonrası ve yağmur altında mahallede yürüyüşü gerçekleştirildi.

Ardında da Berlin’de ki Türkiye Büyükelçiliği ziyaret edildi. Gazeteciler Almaya’nın Türkiye Büyükelçi Ali Kemal Aydın ile görüşme gerçekleştiren gazeteciler, Büyükelçilik mensupları, Elçilik Müsteşarı Umut Topçuoğlu, Basın Müsteşarı Refik Soğukoglu ve Müsteşar Emre Genctug ile bir süre görüşerek Türkiye - Almaya ilişkileri ve Almanya’daki Türkler ile mülteci sorunu ve Türkiye’nin dış politikaları hakkında sohbet gerçekleştirdi.

Berlin Programının son gününde ise Neue Deutsche Medıenmacher Derneği’ni de ziyaret eden gazeteciler, burada Türk asıllı gazeteci Hasan Gökkaya ile de görüştükten sonra, liman Kenti Hamburg’a geçti.

Hamburg’da Almanya’nın en yüksek tirajlı kamu yararına çalışan “Hınz & Kunzt” adındaki Sokak Dergisini ziyaret ederek, Yazı İşleri Müdürü Bırgıt Müller ile görüşme gerçekleştirerek dergi hakkında bilgi aldı.

Almaya seyahatinin son gününde Hamburg’da, haftalık Dıe Zeıt Gazetesini ziyaret eden gazeteciler Hamburg redaktörü Florıan Zınnecker ile görüşme gerçekleştirerek gazete hakkında bilgi aldı.

Berlin ve Almanya’da bir hafta boyunca gazete ve dergileri ziyaret eden gazeteciler son olarak Hamburger Abendblatt Gazetesini de ziyaret eden gazeteciler, Hamburg Redaksiyonu Müdürü Insa Gall ile görüşme gerçekleştirerek Podcast haber yayını konusunda bilgi alarak, “Podcast – kim tarafından yapılıyor ve kime hitap ediyor?” konusunda sunum aldı. Daha sonra da büyük liman turu gerçekleştiren gazeteciler, Avrupa Akademisi Rehber Tıll Thaler ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirerek, görüş alışverişinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.