1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alkollü Sürücüler Öfkeli
Alkollü Sürücüler Öfkeli

Alkollü Sürücüler Öfkeli

İkinci defa alkollü olarak araç kullandıkları için ehliyetleri ellerinden alının sürücüler cezalarının sona ermesine rağmen sürücü belgelerini geri alamadıkları için sıkıntı içinde olduklarını belirtiler.

A+A-

Alkollü olarak trafiğe çıkan sürücülerin engellenmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48’inci maddesine göre ikinci defa alkollü olarak araç kullandıkları için geçici olarak ehliyetleri ellerinden alınan sürücülerin ehliyetlerine tekrar kavuşabilmeleri için tüm illerde Sağlık Müdürlükleri bünyesinde Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) kursu açılıyor.

 

Sürücü belgeleri ellerinden alınan vatandaşlar kursun Kars’ta bu zamana kadar açılmaması nedeniyle çevre illere gitmek zorunda kaldıklarından dolayı büyük sıkıntılar çektiklerini belirtiler.

 

Adnan Yapar ve Yaver Aladağ, “Yasaya göre, 14.09.2004 tarih ve 25583 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliğine göre Kars’ta da Eğitimci Eğitimini almış ve sertifikalandırılmış Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı, psikologlar ve trafik eğitimcileri İl Emniyet Müdürlüğünden bir görevlin kurs vermesi gerekiyor.” dediler.

 

EĞİTİMLER NASIL YAPILACAK

 

Her şehirde İl Sağlık Müdürlükleri bünyelerinde kurulacak kurslarda sürücülerdeki riskli davranışları belirlemek ve bu davranışları değiştirmek amacıyla eğitim programı düzenlenecek. Eğitime alınacak sürücü sayısı bir eğitim seansı için en az 4 kişi en fazla 12 kişiden oluşacak. Eğitim programı süresi en az 24 saat olacak. Program bir günde en fazla 6 saat, haftada 1 gün olmak şartı ile en az 4 haftada tamamlanacak. Sürücülerin, sürücü belgesinin geri alındığı tarihten itibaren 12 ay içerisinde sürücü davranışlarını geliştirme eğitim merkezine müracaat etmeleri geliyor. Bu süre içinde aşağıdaki belgeler ile birlikte Müdürlüğe, eğitim birimi bulunmayan illerde en yakin eğitim birimi olan İl Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor. Bu belgeler: Eğitim programına katılma isteğini belirten dilekçe, trafik zabıtası tarafından düzenlenen sürücü belgesi geri alma tutanağı örneği, nüfus cüzdanı örneği, 4 adet fotoğraf, Müdürlük tarafından yapılan başvuru sayısı dikkate alınarak, açılacak eşitim programı tarihleri belirlenecek ve sürücüye hangi tarihte eğitime alınacağı yazı ili olarak bildirilecek.

 

SÜRÜCÜLER HANGİ EĞİTİM PROGRAMINA TABİ TUTULACAK?

 

BİRİNCİ HAFTA:

 

Görüşme ve ruhsal durum muayenesi (2 saat)

Psikolojik testlerle değerlendirme (1 saat),

Alkol intoksikasyonu (1 saat)

Alkol-araç-sürücü ilişkisi (2 saat)

Motor koordinasyon, alkolün motor refleksler üzerine etkisi, beyinciğin işlevleri ve alkolün beyincik üzerine etkileri, alkolün görsel-işitsel algılar üzerindeki etkileri.

 

İKİNCİ HAFTA:

 

Alkol kötüye kullanımı ve bağımlılığının tanımı (2 saat)

Öğrenme ve içme davranışı (2 saat)

Alkole tolerans gelişimi (1/2 saat)

Alkol kesilmesi (1 saat)

Alkol-ilaç etkileşimi (1/2 saat)

 

ÜÇÜNCÜ HAFTA:

 

Alkol kullanımının fiziksel, ruhsal ve toplumsal sonuçları (1 saat)

Adli tip uygulamaları ve alkol kullanımı (1 saat)

Alkol kullanımı (1 saat)

Sorular ve yanıtlar (1 saat)

Trafik eğitimi (2 saat)

 

DÖRDÜNCÜ HAFTA:

 

Grup Uygulaması (4 saat)

Fokus Grupları Rol Oynama grupları Problem Çözme Grupları alternatif olarak kullanılır.

Trafik eğitimi (2 saat)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.