1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alibeyoğlu, Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesini tanıttı
Alibeyoğlu, Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesini tanıttı

Alibeyoğlu, Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesini tanıttı

Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Ebru Alibeyoğlu, Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Kars Valiliği koordinasyonunda düzenlenen Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliğinde “Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesini” tanıttı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Alibeyoğlu, Kars Valisi Türker Öksüz’ün özel gayretleri ve öngörüsü ile hayata geçirilen “Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesinin, Kars’ta dezavantajı vatandaşların hayata tutunması için son derece önemli bir kurum haline geldiğini söyledi.

Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi Serhat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmekte olduğunu ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ortaklığı ile yapılmakta olduğuna da dikkat çekti.

Projenin temelinin Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus ve il protokolünün katılımıyla 6 Nisan 2021 tarihinde atıldığını da hatırlatan Alibeyoğlu, projenin amacını şu şekilde anlattı:

 “Valiliğimizin himayelerinde sürdürülen bu projenin amacı; ilimizde ailelerinin yanında yaşayan engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarının arttırılmasına, yasam standartlarının iyileştirilmesine, istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasına yönelik rehabilite edici ve aile-birey bütüncül yaklaşımıyla hizmet sunacak profesyonel bir destek mekanizmasının sağlanmasıdır.

Merkezden hizmet alacak engelli bireylerden ihtiyacı olanlara kişisel bakım hizmeti sağlanacaktır. Örneğin; engellimizin ailesi yaşlanmış olabilir yada başka mücbir bir sebeple çocuğunun tırnağını kesememiş olabilir, saç tranşını yaptıramamış olabilir. Merkezde görev yapacak bakım elemanları aracılığıyla engelli çocuğumuzun ihtiyacı hemen karşılanacaktır.

Merkezde bulunacak Sağlık Servisi aracılığıyla sağlık kurumlarının hizmetlerine erişim sağlanacak, engelli bireyin tedavi süreci titizlikle takip edilecektir.

Sporun iyileştirici gücünden her alanda faydalanıldığı gibi proje kapsamında da iyileştirme hizmetleri olarak bolca sportif faaliyetler düzenlenecektir. Projede yer alan spor salonu ilgili kurum ve STK’larla iş birliği içerisinde aktif bir şekilde kullanılacak ve çeşitli dallarda sporcu yetiştirilecektir.

Sinema-tiyatro gibi kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapılacağı çok amaçlı konferans salonu mevcuttur, İş-uğrası atölyeleri aracılığıyla bireylere resim, müzik, el sanatları, yöresel ürün kursları, okuma- yazma kursu, Otizm Gelişim Kursu, EKPSS kursu gibi yapılandırılacak eğitimler verilecektir. Böylelikle engellilerin rehabilitasyon süreçleri desteklenecek, bağımsız olarak sosyal hayata katılım ve sürdürme becerileri geliştirilecek, kurslar neticesinde edinecekleri bilgilerle istihdam edilebilirlikleri artacaktır.

Ayrıca projenin görünmeyen amaçlarından biri de özellikle engelli annelerinin sosyal ve ekonomik yönden desteklenecek olmalarıdır. 7/24 esasıyla engellisine bakmak durumunda olan bir annenin ne kendisine zaman ayırması, ne sosyal hayata katılması, ne de istihdamda yer almasından bahsedemeyiz. Bu merkezin oluşturulmasıyla engellisini sabah getirip merkeze bırakacak olan anne istediği alana vakit ayırma fırsatına kavuşabilecektir. Yaptığımız aile ziyaretlerinde ailelerimizin sık sık dile getirdiği “bir akrabamın cenazesine gidemiyorum, bankada bir işim oluyor çocuğumu kimseye emanet edip işimi halledemiyorum, ben de komşularımla zaman geçirmek istiyorum ama çocuğumu yanımda götürmemi istemiyorlar, çocuğumu güvenip emanet edebilsem ben de girer bir işte çalışırım” gibi söylemlere karşılık belki onlara bir nefes olur bu proje…

Kurumlardan aldığımız istatistikî bilgiler ile projenin yazıldığı dönem 2334 raporlu ve tespitli engelli sayısına ulaşılmıştır. Engellilerimizin zamanlarını nasıl geçirdiklerine baktığımızda ne yazık ki eğitime devam edenlerin dışında olan engellilerin vakitlerinin bos, niteliksiz ve sosyal olarak izole olmuş vaziyette geçtiğini görmekteyiz. Aynı zamanda çoğu birey engelleri dolayısıyla ihmal ve istismara da açık durumda bulunmakta olup; aileleri tarafından tedbir olarak hiç evden çıkmalarına müsaade edilmeyebilmektedir. Merkezde engelli çocuk, genç ve yetişkin bireyler sosyal yönden zengin bir çevre edinerek; arkadaşlık ve sosyal bağlar geliştirecek, yalnızlık ve sosyal izolasyondan kurtulmuş ve ihmal ve istismar riskinden uzaklaşmış olacaklardır.

Ayrıca ailelerin sıklıkla moral-motivasyonlarının düştüğü, tükenmişlik yasadıkları, çok yoruldukları vs. yönünde geri bildirimlerinin olduğu alanda çalışan meslek elemanlarınca ifade edilmektedir. Merkezce sunulacak aile danışmanlığı hizmetleri vasıtasıyla ve engellilerin bakım ve gözetiminin üstlenilmesiyle ailelere profesyonel bir danışmanlık ve rehberlik hizmeti alma imkanı sunulacaktır.

Engelli istihdamı konusunda hem ailelerin hem de engelli bireylerin cesaretsiz davranabildiklerini alanda görmekteyiz. Merkez sayesinde istihdam edilebilirlikleri artacak olan engelli bireylerin özgüvenlerinin gelişmesiyle istihdamda yer alma motivasyonları da gelişecektir. Otizm ayrı ve özel bir grup olup görülme oranı gün geçtikçe artmaktadır (2012 yılında 88'de 1 iken 2016 yılında 68'de bir görülmüstür).Projede bulunan Otizm Gelişim Sınıfı ile Kars'ta bulunan Otizmli bireylerin gelişimine de katkı sağlanması imkanı oluşacaktır.

Merkezde engelli bireylerin faydalanabileceği Otizm Gelişim Kursu, Resim Kursu, Spor Kursu, Müzik Kursu, Okuma-Yazma ve Matematik Kursu, EKPSS Kursu, Tiyatro Kursu, Halk Oyunları Kursu seklinde is-uğraşı kursları oluşturulacaktır. Engelli bireylerin istihdama katılabilecek nitelik kazanacakları Kilim- Halı Dokuma Kursu, Kafkas Bebeği Yapımı Kursu, Örgü Bebek Yapımı Kursu, Seramik Kursu, Çini Kursu, Filografi Kursu, Serigrafi Baskı Kursu seklinde mesleki beceri kursları oluşturulacaktır.

Engelli bireylere uygun tiyatro çalışmaları, koro çalışmaları ve sahne gösterisi çalışmaları ile öz güvenlerine ve kendilerini ifade becerilerine katkı sağlanacaktır.

Merkezde verilen kurslarda engelli bireyler yaptıkları ürünleri Engelliler Haftası, Dünya Engelliler Günü gibi özel günlerde düzenlenen sergiler aracılığı ile kazanca dönüştürerek para kazanmayı deneyimleyecektir. Genel hatları ile projemizi sizlerle paylaşmış bulunuyorum, detaylı bilgi almak isteyenler Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulunabilir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.