1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AKP merkezde başarısız
AKP merkezde başarısız

AKP merkezde başarısız

Kars’taki 12 Eylül referandum sonucunu değerlendiren İşçi Partisi Kars İl Başkanı Muharrem Yerli, bu referandumda köylülerin baskıyla oy kullandırıldığını söyleyerek, “AKP şehir merkezlerinde başarısız oldu.” dedi.

A+A-

“Türkiye’de oylaması Mecliste nasıl oluşuyorsa Kars’ta da o şekilde ortaya çıkıyor.” diyen  Yerli, “Çünkü Kars Türkiye’nin bir ölçeğidir. 12 Eylül günü Kars’ın merkezinde ki sandıklar açıldığında Kars merkezde büyük oranda hayır oylarının çıktığını gördük ve bu ilk yarım saatte yüzde 75 civarındaydı. Daha sonra köylerden oylar gelmeye başladığında Kars merkezdeki dengeyi bozdu. Buda şunu gösteriyor, AKP şehir merkezlerinde kaybetmiştir köylerde kazanmıştır. Köylerde kazanmasının tek yolu şudur köylüler tehdit edilmiştir, köylüler köşeye sıkıştırılmıştır. Köylüler yeşil karta mahkûm edilmiştir. Köylüler ramazanda dağıtılan kumanyayla tutunabilmişlerdir ve 40-50 yıldır su sorunu olan köylerin girişine köy hizmetleri araçlar koymuştur. Köylüye su getirileceğini aksi takdirde suyu unutmaları söylenmiştir. Köylüler elektriklerinin kesileceği banka borçlarının ertelenmeyeceği söylenmiştir. “Evet” çıktığı takdirde elektriklerinin kesilmeyeceği, banka borçlarının silineceği söylenmiş ve köylü büyük bir oranda bu söylenenleri dinlemiş ve sandığa o şekilde gitmiştir. Elimizdeki sonuçlar onu gösteriyor.” diye konuştu.

 

Yerli şöyle konuştu: “Elimizde köy-köy sandık sonuçları var ve AKP dediğimiz gibi şehir merkezlerinde kaybetmiştir. Ama bu yüzde 58’lik oy oranı AKP’yi biraz daha tedirgin etmiştir. Çünkü İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşımıza “Korkma” diye başlar. Bu yüzden ülkemizin üstündeki son ocak tütünceye kadar korkmayacağız. Biz daha büyük bir güçle çalışacağız. Çünkü bütün devletin olanakları kullanıldı. Bütün devletin her türlü imkanı bu seçimlerde seferber edildi. Medyasıyla, parasıyla, belediye araç-gereciyle, valisiyle kaymakamıyla bütün her şekilde köylünün üzerine gidildi. Gazete reklamlarıyla, televizyon reklamlarıyla halk bombardıman altına tutuldu. Ve bütün devletin olanakları kullanılarak bu sonuca ulaşıldı. Yüzde 42’lik sonuç azımsanacak bir sonuç değil. Bu Türkiye’de yüzde 42’lik kesimin bilincinin açık olduğunu tehditlere boyun eğmediğini gösteriyor. Yüzde 58’den de önümüzdeki dönemde kaymalar olacaktır. Artık o insanlar onurlarını cesaretlerini kuşanıp ceplerindeki yeşil kartları yırtacaklardır. Elektriklerinin kesilmesin, yollarının, sularının yapılmasına aldırmayacaklardır. Ve artık ne olacaksa olsun diyeceklerdir.”

 

Yerli daha sonra şunları söyledi: “AKP biraz daha pervazsızca davranıyor bu günlerde. Çünkü onlarda haklı, okyanus ötesinden büyük bir baskı var AKP üzerinde. Onlarda bir an önce yaptıkları anlaşmaların gereğini yerine getirmek isteyeceklerdir. Çünkü Colin Powel ile yapılan bir anlaşma var, Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanıyken yaptığı. O anlaşmanın gereklerini yerine getireceklerdir. Önümüzdeki günler kavganın daha da büyüyeceğini, bu kavgalara Türkiye’nin hazır olması gerektiği, Türkiye bu kavgadan da yine kurtuluş savaşında olduğu gibi, o zor sefil günlerde olduğu gibi, onurunu kuşanıp ayağa kalkacaktır. Ve Türkiye yeniden Kürdüyle, Çerkeziyle, Lazıyla, Ardahan’dan- Edirne’ye, Sinop’tan- Mersin’e bütün halk tekmil kucaklaşacaktır. Bunu önümüzde ki günlerde yaşayıp göreceğiz. Kars’ta “evet” çıkmasında AKP il teşkilatının başarısının olduğunu sanmıyorum. Genel merkezin çalışmaları işe yaramıştır. Şu anda ki manzarada bunu gösteriyor. Çöpler alınmıyor, sular akmıyor, yollar yapılmamış, Yani hiçbir şehirde 3 km-5 km su çalışması, kanal çalışması yapıldığı görülmemiştir. Bütün gelişmiş şehirlerde 100’er metre arayla yapılır. Şu anda şehir merkezinde bir tek temizlik işçisine rastlamak mümkün değil. Rüzgarlı havalarda poşetler, kağıtlar havada uçuşmakta. Şehir şuan toz duman içindedir. Kars haklıda bunu görmüştür zaten. Bu yüzden 12 Eylül’ü böyle değerlendirmiştir ve şehir merkezinde büyük bir oranda hayır oyu çıkmıştır. Ama köylüler şehir merkezini görmedikleri için onlar tehditlere kulak asmışlardır. Bu yüzdende onlar oylarını tercihlerini bu şekilde kullanmışlardır. O baskılar karşısında köylerden büyük oranda “evet” oyu çıkmıştır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.