1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Akbabalar Günü kutlandı
Akbabalar Günü kutlandı

Akbabalar Günü kutlandı

4 Eylül 2010 Dünya Akbabalar Günü 21 ülkeden 79 kurum ve kuruluşun yapmış oldukları etkinliklerle dünyanın dört bir yanında kutladı.

A+A-

Geçen sene olduğu gibi bu sene de bu özel günü Türkiye’den sadece KuzeyDoğa Derneği kutladı. Hem Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay Kanyonunda yapmış olduğu çalışmaları, hem de Iğdır Yeşil Kuşak Ormanında Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile birlikte kurulma aşamasının sürdüğü Akbaba Lokantasıyla KuzeyDoğa Derneği akbabaların araştırılması ve korunmasına büyük önem veriyor.

 

KuzeyDoğa Derneği’nden yapılan açıklamada, “Akbabalar doğanın doğal temizleyicileridir. Kars-Iğdır bölgesinde ülkemizde bulunan dört farklı akbaba türü de bulunmaktadır. Bu türlerin bu bölgede bulunması halen burada sağlıklı bir doğal varlığın olduğunu göstermekte. Eskiden Türkiye’nin dört bir yanında yaygın şekilde bulunan ve üreyen bu türlerin yıllar geçtikçe sayıları azalmaktadır. Bugün ise orta ve doğu Anadolu’da görülebilen bu türler farklı nedenlerden dolayı yok olmaya devam etmektedir. Küçük akbaba, sakallı akbaba, kızıl akbaba ve kara akbaba bölgede önemli sayılarda bulunduğu ve küçük akbabanın da Arpaçay kanyonunda ürediği tarafımızdan tespit edilmiştir.” denildi.

 

Açıklamada daha sonra şu ifadeler yer aldı:

 

“Iğdır Yeşil Kuşak Ormanında ise Türkiye’nin il akbaba lokantası Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve KuzeyDoğa Derneği işbirliğiyle kuruluyor. Bu lokanta ile akbabaların başta yollarda çarpılan hayvanların leşleri, kasap artıkları, vb. gıdalarla güvenli bir şekilde bir alanda beslenmeleri amaçlanmaktadır. İkincil amacımız ise ender bulunan bu büyük kuşları izlemek, fotoğraflamak veya araştırmak için bölgeye gelen doğa turistleri ve bilim adamlarının bu türleri kolayca gözlemlemesini sağlamak. Leşlerin bırakıldığı alanın tel örgü ile çevrilip köpeklerin girişinin engellenmesi ve beslenen akbabaları izlemek için saklanılabilinecek bir gizlenme yeri yapılmasından oluşan akbaba lokantası bölgeye doğa turizmi yoluyla da gelir getirecektir. Akbabaların bu bölgede varlığının devam etmesi Kars-Iğdır-Ardahan serhat şehirlerimizin doğal zenginliğinin de devam etmesinin teminatıdır. Doğal kaynaklarımızın ve yabanıl canlılarımızın varlığının devam etmesi ise bölge insanımızın yaşam kalitesinin artmasının teminatıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.