1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ahilik Haftası Kutlu Olsun
Ahilik Haftası Kutlu Olsun

Ahilik Haftası Kutlu Olsun

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Ahilik'te, çalışmanın, üretmenin ve alınteri ile kazanmanın bir ahlak kuralı olduğunu belirtti.

A+A-

Başkan Bozkuş, Ahilik Haftası dolayısı ile yayımladığı mesajında, sivil toplum kuruluşlarının oluşmasında toplumun kültürel değerlerinin önemli bir yer tuttuğuna işaret etti. Ahiliğin zenginliğe değil, israfa, şımarıklığa, tembelliğe ve miskinliğe karşı olduğunu belirten Bozkuş, şunları söyledi:

 

"Sivil toplum kuruluşlarının oluşmasında toplumun kültürel değerleri önemli yer tutmaktadır. Türk tarihinin Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde de, Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi faaliyet dallarında yetişmelerini sağlayan iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin toplumu kaynaştırmada etkin bir rol üstlendiği görülmektedir. Bu değerleri içerisinde toplayan Ahilik anlayışında, din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır. Ahilikte çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak bir ahlak kuralıdır. Her ahinin muhakkak bir mesleği olması ve meslek ahlakına haiz olması gerekir. Ahiler yeniliğe açık insanlar olup, halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için var güçleriyle çalışırlar. Ahiler bu değerlere sahip birer sanatkârlar olmakla beraber, ortak toplumsal değerleri yaşatmayı hedefleyen grup lardır. Bu örgütün varlığını yüzyıllar boyunca devam ettirebilmiş olması, onun temel özelliklerinin iyi analiz etmemizi gerektirir. Ahilik teşkilatının bu bağlamda analiz edilmesi kültürümüzün anlaşılmasını ve oluşturulacak yeni sosyal kurumlara ışık tutacaktır.'' Esnaf ve sanat-kârlarımızın ülke ekono-misinin gelişmesi yanında, vatanın bütünlüğü açısından da önemli bir rolü bulunduğunu kay deden Bozkuş, şöyle devam etti : ''Memleketimizin durmadan çalışmaya ihtiyacı olduğu bu günlerde Atatürk'ün hedeflediği çağdaş uygarlık seviyesine, ancak böyle ulaşabiliriz. Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır. Bu duygularla her yıl kutlanmakta olan tüm çalışan esnafımızın Ahilik Haftasını candan kutlar, hayırlı, bol kazançlar dilerim" dedi.

 

Başkan Bozkuş, "Ahilikte iş ve meslek kuralları belirlenerek bunlara meslek erbabınca uyulması zorunlu hale getirilmiştir. Ahilik, yalnızca bir meslek örgütlenmesini değil, günümüzde de kabul edilen evrensel değerleri benimsemiş bir dünya görüşünü yansıtmaktadır. Din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öngörür. Çalışmak ve alın teri ile kazanmak bir ahlak kuralıdır" ifadelerini kullandı.

 

 

 

Yasal Uyarı : Yayımlanan haberin tüm hakları gazetekars.com, HÜRYURT Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.