
Afganların kış çilesi
Kars’ta Valilik tarafından İl Özel İdaresi’ne ait atıl durumdaki lojmanlara yerleştirilen Afganlı mülteciler, ağır kış koşullarıyla birlikte artan çaresizliklerle baş başa kaldılar.
Elektrik başta olmak üzere su ve barınma sorunuyla mücadele eden Afganlı ailelerin kaldığı lojmanların arka bahçesindeki çeşme de dondu. Diğer iki lojmanda da donma tehlikesiyle karşı karşıya kalan çeşmelerin kendilerini susuz bırakmaması için dua eden Afganlılar, alt yapı sorununun diz boyu olduğu lojmanlarda yaşam mücadelesi veriyorlar.
YAŞAMLARI KARARDI!
Havaların soğuması diz boyu karın hüküm sürdüğü Kars’ta gündüzleri buz gibi binalarda yaşamlarını idame ettiren aileler akşam olunca tam bir karanlığa gömülüyorlar. Elektriğin olmadığı binalarda tüplü löküz ve mum ışığında bir araya gelerek uyumak için öylece geceyi bekliyorlar. Kimileri soba kenarında uyuyor, kimileri de soba etrafında uyumayı bekliyorlar. Ayaklarında çorapları bile olmayan çocuklar ise can sıkıntılarından uyuyarak sabah ediyorlar.
HASTALIK KAPIDA
İmkansızlık ve soğuk nedeniyle bir çok çocuğun hasta olduğu binalarda yaşam neredeyse imkansız hale geliyor. Bundan da en çok çocuklar etkileniyor. 10 bebek, 30 çocuk toplam 80 Afganlı sığınmacı ne yapacaklarını ve kıyı nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyorlar. 3 lojman 3’er kattan oluşuyor. İlk katlar çok soğuk olduğu için boş duruyor. İkinci ve üçüncü katlardaki daireler ise 3’er aileden oluşuyor. Her bir dairede 3 aile barınıyor ve aileler bu dairelerdeki odaları kullanıyor. Soba salonda yanıyor ve ısının her odaya yayılması için kapıların yerine battaniye asılıyor. Hasta olan çocuklar ne doktora götürülebiliyor ne de bulundukları yerde sağlık kontrolünden geçirilebiliyorlar. Hastalananlar ise ilaçlarını ya yardımsever vatandaşların desteği ile alabiliyorlar ya da bazı hayırsever eczanelerin destekleriyle alabiliyorlar. İlaç bulamadıkların da ellerinde bulunan rastgele ilaçları kullanıyorlar. Çocukların bazıları ise gribe yakalanmışlar ve bir çoğu da sürekli öksürüyorlar. Hastalıkla mücadele eden sadece çocuklar değil. Anne ve babaları da hasta oluyorlar. İçlerinde gebe kadınlarda bulunuyor, solunum sıkıntısı çeken hastalarda var. Hepsini sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekiyor.
RUTUBET HAD SAFHADA
Binalar çok eski ve kullanılmaya elverişli olmadığı için rutubetten geçilmiyor. Ailelerin yattıkları odaların bir çoğunun taban, tavan ve duvar kısımları tamamen rutubetli. Rutubetin yanında sıvaları dökülen duvarlar, alt kısmı harabe olmuş bölümlerde mevcut. Rutubet kokusu evlere girildiğinde hemen fark edilebiliyor. Kap kaşık, battaniye, çorap, kışlık mont ve kazak gibi temel ihtiyaçları da giderilmemiş aileler bu rutubet kokan odalarla kalmaya devam ediyorlar.
BANYO VE MUTFAK SORUNU
Ailelerin bir sıkıntısı da banyo ve mutfak. Dairelerin kullanışsız banyo, WC ve mutfakları tam bir çile yaşatıyor. WC’lerde zar zor yıkanan aileler, kap kaşıklarını da banyo önlerinde ve kırık mutfaklarda yıkayabiliyorlar o da su bulabilirlerse tabi.
EPİLEPSİ HASTASININ ÇİLESİ
Afganlı aileler sadece İl Özel İdaresi Lojmanlarında barınmıyorlar. Bir kısmı Kızılay binasında kalıyor 2 ailede de Işıklı Camii Lojmanlarında kalıyor. Cami cemaatinin yardımlarıyla ayakta kalan bu aileler yaşam koşulları diğerlerine göre iyi olsa da bunlarda da hastalık problemleri mevcut. Ali Asker Norozi 4 yaşında ve Hidrosefali (epilepsi) hastası. Annesi sakine Neidari (39), babası Eyvas Norozi (45). Aile tamamen çaresiz ve beyninde su toplayan 4 yaşındaki çocuklarının sağlığını düşünüyorlar. Gün boyu çocukla ilgilenen aile hayırseverlerden yardım beklerken, minik Ali Asker ise hayata tutunacağı günleri umut saçan gözleriyle bekliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.