1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. '90 Bin Şehide 90 Bin Halı'
90 Bin Şehide 90 Bin Halı

'90 Bin Şehide 90 Bin Halı'

Enver Paşa'nın torunu Arzu Enver Kars'a geldi, Allahuekber tırmanışı güvenlik engeline takıldı...

A+A-

Sarıkamış Harekatı'nda donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik için anma programı düzenleyen Sarıkamış Dayanışma Grubu, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü tarafından başlatılan "90 Bin Mehmetçik Adına 90 Bin Kilim" projesi kapsamında ilk serginin açılışını yaptı. Sergide, 12 yaşındaki bir kızın kilime yazdığı şiirin yer aldığı motif Enver Paşa'nın torunu Arzu Enver'e verilmek üzere Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'e takdim edildi.

 

Sarıkamış Dayanışma Grubu tarafından 9 Temmuz'da başlatılan Şehitleri Anma Programı bugün sona erdi. Programın dünkü bölümünde Erzurum'un Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler (Bardızlar) Köyü'ndeki şehitliği ziyaret eden 120 kişilik grup, burada köylüler tarafından sevgi gösterisiyle karşılandı. Program kapsamında Atatürk Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü tarafından başlatılan "90 Bin Şehit Adına 90 Bin Kilim Projesi"nin ilk sergisi açıldı. Gaziler Köyü İlköğretim Okulu'nda açılışı yapılan sergiye Erzurum Vali Vekili Mehmet Gök, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Atatürk Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, Erzincan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Ergüder ile grup üyeleri ve köylüler katıldı. Törende konuşan Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak 12 yaşındaki bir kızın Enver Paşa için kilime yazdığı şiiri örnek alarak, "90 Bin Şehit Adına 90 Bin Kilim Projesi" başlattıklarını ve bölgedeki desenleri yeniden çizdiklerini söyledi. Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı. Grup üyeleri ile köylüler, yüzlerce kilim motifinin bulunduğu sergiyi gezdi ve kilim satın aldı. Daha sonra köy meydanında eğlence programı düzenlendi. Dayanışma Grubu üyeleriyle köylüler müzik eşliğinde halay çekti. Bu arada Gaziler Köyü Muhtarı ve aza heyeti konuklarını ilginç bir yöntemle karşıladı. Muhtar Mehmet Emin Çakmur ile 5 azası topluca çektirdikleri fotoğrafın üzerine, "Gaziler Köyü'ne Hoşgeldiniz Muhtar ve Heyet" yazılı afişle konuklarını ağırladı.

 

ŞİİRLİ KİLİM PROF. DR. SÖNMEZ'E TESLİM EDİLDİ

 

Buradaki törende Bardızlılar Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Özcan Karakaş, 12 yaşındaki kızın üzerine şiir yazdığı kilimin motifi, Enver Paşa'nın torunu Arzu Enver'e iletilmek üzere Prof. Dr. Bingür Sönmeze teslim edildi. Kilimin orijinalinin Etnoğrafya Müzesi'nde olduğunu belirten Sönmez, "Karahasan üç nesil önce benim dedemdir. Aslında 1850'li yıllarda Dağıstan'dan Rusların sürgünüyle gelen Dağıstanlılardanız. Osmanlılarla Ruslar ne zaman savaştıysa bizim ailemiz de bunun mağduru oldu. 1878'de de böyle oldu. Bana hep neden sen bunlarla uğraşıyorsun, diyorlar. O Karahasan'ın yüzünden. Bu kilim benim bir hayalimdi. Bir yerlerde okumuştum. Zennure Nine, akrabamız oluyor, bir kilim dokumuş Enver Paşa geldiği zaman ona vermek için. Bu kilimde bir şiir var. Bunun izini sürdük. Karakurt Köyü'nde aileyi bulduk. Kilimin orijinali Etnoğrafya Müzesi'nde. Aile tarafından oraya bağışlandı. Bunu emanet olarak Enver Paşa'nın torunu Arzu Enver'e götüreceğim" diye konuştu.

 

ALLAHUEKBER TIRMANIŞI GÜVENLİK ENGELİNE TAKILDI

 

Programın ardından geceyi Sarıkamış'ta geçiren Dayanışma Grubu üyeleri, bugün harekatın güzergahı olan Allahüekber Dağları'nın zirvesine tırmanıp şehitler için saygı duruşunda bulunacaklardı. Fakat tırmanış güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Grup üyeleri sabah saatlerinde Sarıkamış'a 6 kilometre mesafedeki Hamamlı Köyü'ndeki Şehitlik Anıtı'nı ziyaret etti ve dualar okudu. Anma programı Sarıkamış- Kars karayolu üzerindeki Allahüekber Şehitliği ziyaretiyle son buldu. Şehitler için saygı duruşunda bulunan ve dualar okuyan 120 kişilik grup, hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.