1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 9 Bin Yıldır İçiyoruz
9 Bin Yıldır İçiyoruz

9 Bin Yıldır İçiyoruz

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sütün yaklaşık 9 bin yıldır insanların tükettiği önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi.

A+A-

21 Mayıs’ın Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, “Zengin protein, vitamin ve mineral madde içeren sütün özellikle çocukların gelişiminde önemli olduğu gelişme ve büyüme çağlarında yeterince tüketilmesi gerektiği bilinen bir gerçektir.

 

Gıda üretimi, dünyadaki tüm ülkeler için en hayati ve en stratejik üretim alanlarının başında gelmektedir. Süt ve süt ürünleri gıda kaynakları arasında gelişmiş ülkelerin en çok önemsediği ve tükettiği besin kaynaklarıdır.” dedi.

 

Ülkemizde yaşam için gerekli enerjinin yarıya yakınının ekmek ve tahıl ürünlerinden karşılandığını, süt ve süt ürünlerinin tüketiminin ise gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu da vurgulayan Öztürkler, “Hastalıkların, sakat doğan çocukların, düşük doğum ağırlıklarının ve bebek ölümlerinin başlıca sebeplerinden biri de yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Yetersiz ve dengesiz beslenmeye sebep olan etkenlerin başında ise süt ve et gibi hayvansal gıdaların yetersiz tüketimi gelmektedir. Örneğin gelişmiş ülkelerde kişi başına yaklaşık 100 litre süt tüketilirken ülkemizde bu rakam 25 litre civarındadır.” diye konuştu.

 

Öztürkler, halkın sağlıklı beslenmesi için bilinçlendirilme çalışmaları yapılması ve süt ve süt ürünlerinin öneminin anlatılması gerektiğini de kaydederek, şunları söyledi:

 

“Son yıllarda ülkemizde hayvansal üretimi teşvik edici birtakım uygulamalar olmasına rağmen, hayvansal üretimde henüz istenen düzeye ulaşıldığı söylenemez. Tarım politikaları oluşturulurken halk sağlığı göz önünde bulundurulmalı ve yeterli hayvansal üretim için gerekli tedbirler alınmalıdır. Daha somut ve kalıcı tarım ve hayvancılık politikalarına ihtiyaç vardır. Hayvancılıkta gider maliyetinin düşürülmesi, süt fiyatlarının üreticiyi mağdur etmeyecek çizgide tutulması için gerekli tedbirlerin alınması, ihtiyaca göre süt üretiminin ayarlanması ve gerekirse taban fiyatı uygulamasının getirilmesi gerekmektedir. Süt ve süt ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması için kooperatifçiliğe, birlikleşmeye veya şirketleşmeye önem verilmeli, örgütlenmeyi teşvik edici uygulamalar daha etkin hale getirilmelidir. Doğu Anadolu Bölgesinde Şişe ve UHT kutu içme sütü üretimi ve yeterli süt tüketimini teşvik edici projeler geliştirilmelidir.”

 

Öztürkler ayrıca, “Daha fazla kaliteli ve sağlıklı süt ve süt ürünleri üreterek, gelecekte ülkemizde sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirebilmek umuduyla Dünya Süt Gününü kutluyor, çiftçilerimize bol kazançlı ve bereketli günler diliyoruz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.