1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 75 Bin Fidan 75 Bin Can
75 Bin Fidan 75 Bin Can

75 Bin Fidan 75 Bin Can

Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kars Orman İşletme Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle “75 Bin Fidan 75 Bin Can Projesi” kapsamında Merkez Esenket Köyü’nde başlatılan kampanya renkli görüntülere sahne oldu.

A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye Belediyeler Birliği ve Katılımcı (Gönüllü) Belediyeler işbirliği ile geliştirilen “Okullar Hayat Osun” projesi uygulaması kapsamında Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kars Orman İşletme Müdürlüğü de bir protokol imzaladı. Ağaçların doğaya olan faydaları dikkate alınarak Kars genelinde ağaç sayısının az olması ve ormanlık alanların azlığı nedeniyle bu alanda bir çalışmanın yapılması uygun görüldü. Bu işbirliği içerisinde il genelinde ağaçlanma oranını artırmak için 75 bin fidanın dikilmesi planlandı.

Bu kapsamda ildeki ağaç sayısını artırarak ormanlık alan oranını yükseltmek, okul bina ve eklentileri ile okul bahçelerinden yeterince yararlanılması, okul-aile ilişkisi ve ailelerin okula katılımlarının güçlendirilmesi, hayat boyu öğrenmenin yaygınlaştırılması, ağaç sevgisinin daim kılınması, öğrencilerin yaşadıkları her ortamda ağaç dikmesinin tetiklenmesi amaçlandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu hareketle İl genelinde 514 okula toplam 75 bin çam fidanı dikilmesi için harekete geçti ve projenin ilk ayağı olan 75 haneli, 500 nüfuslu Esenkent köyünde tören düzenlendi. Ermenistan sınırına 10 kilometre mesafedeki merkeze bağlı Esenkent Köyü’nün 12 öğretmen, 210 öğrencisi bulunan ve taşımalı eğitimin verilen Esenkent Köyü Şehit Bedri Sinan Çolak İlköğretim Okulu’nun 20 dönümlük arazisine ilk etapta 700 çam fidanı dikildi. Bahar aylarında da bin 200 fidanın dikileceği okuldaki tören renkli görüntülere sahne oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene; Vali Eyüp Tepe, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, İl Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ, Kars Orman İşletme Müdürü İbrahim Tanışır, Köy Muhtarı Hasan Ağdaş, okul idaresi. Öğretmen ve öğrenciler ile köylüler katıldı.

AĞAÇ DİKİMİ VE BAKIMI ÖĞRENCİNİN PERFORMANS ÖDEVİNE YANSIYACAK

Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, törende yaptığı konuşmada, “Göreve başladığım günlerde Kars’ta ağaç olmadığını söylemiştik. Sadece Sarıkamış ve Kağızman dışında Kars’ta orman yok. Bu nedenle ağaçlandırma için neler yapılabilir diye düşündük. Karslıların ağacı ve ormanı sevmediğini söylemiştik ama şimdi ben Karslılardan özür diliyorum. Orman ve Köyişleri Müdürümüz ile “75 bin öğlenciğe 75 bin fidan” adında bir proje geliştirdik. Ama ne yazık ki çeşitli zamanlarda ağaçlar dikildikten sonra ağaçlar yerinden sökülüyor. Ağaçlar kaybolmasın diye de her öğrencimiz bir araç dikecek ve bu ağacı yaşatacak. Dönem sonunda da yaşattığı her ağaç için öğretmenleri de bazı derslerden performans ödevi verecek. Yani ağacın, boyu, ebadı, kaç tane ve nereye dikilmiş olduğu sorulacak. Kars Merkez Esenkent Şehit Bedri Sinan Çolak İlköğretim Okulu’nun bahçesi son derece müsait olduğu için buraya 2 bin çam fidanı dikeceğiz. Bu fidanlardan 500 tanesi dikildi ve kalanı da bugün itibariyle dikilmeye devam ediyor. Bahara kadarda tamamlanmış olacak.” dedi.

SONBAHARDA AĞAÇ DİKME DAHA DA VERİMLİ OLUR

Ağaç dikiminin sonbahar verimliliğine de değinen Alkış, “Orman Bölge Müdürümüzün de işaret ettiği gibi sonbaharda dikilen fidanlar daha verimli oluyor. Bizlerde bu nedenle son baharda ağaç dikmeye özen gösterdik. Artık öğrencilerimiz bu 70 bin ağacı dikecek ve onları yaşatacaklar aynı zamanda da hem öğrencilerimizde ağaç sevgisi bilinci gelişecek hem de not alacaklar. Karlılara teşekkür ettim. Çünkü bu projeye başlamamızla birlikte okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz bu projeye sahip çıktılar. Şu ana kadar da 20 bin fidanı toprakla buluşturduk. Bahara kadar 75 bin fidan dikilmiş olacak.” diye konuştu.

HER BİR ÖĞRENCİMİZ BİR FİDAN DİKSİN

Orman ve Köyişleri Müdürü Rahim Tanışır da, “Orman ve Köyişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğünün aralarında yapmış olduğu bir protokol çerçevesinde “Okullar hayat olsun” adı verilen bir protokol yapıldı. Kars’ta da Orman İşletme Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğümüzle bu projeyi Kars’ta da uygulamaya başladık. Mili Eğitim Müdürümüz Sayın Yıldırım Alkış da bana Kars’ta “75 bin öğrencimiz var ve her bir öğrencimiz bir fidan diksin” dedi. Bizde seve seve kabul ettik. Bizinde öncelikli amacımız her yer yemyeşil ve ağaç olsun diye çalıştığımız için de bu teklifi seve seve kabul ettik. Müdürümüz bu kampanyayı konferansla da tanıttı. Bizden fidan istedi ve bizlerde hemen fidanlarını verdik.” Şeklinde konuştu.

“HER ÇOCUĞUMUZ BİR FİDANDIR”

Vali Eyüp Tepe ise, “Kars’ta kısa süre önce göreve başladığımdan bu yana katıldığın törenlerin 3 tanesi ağaç dikme törenleri oldu. Her çocuğumuzun bir fidan olduğunu asla unutmamalıyız. Hayata geçirmiş olduğumuz proje 75 bin yavrumuza 75 bin fidan dikilmesi gerçekten çok anlamlıdır. Aynı zamanda da çok anlamlı bir slogan. Biz bu projeyi her yıl devam ettirirsek çok faydalı olur. Çünkü Kars’ın her yeri ağaç dikmeye son derece uygundur. İnşallah Kars’ta her yer yem yeşil olur ve ağaçlandırılır. Kars’ta göreve başladığım zaman ‘Bizim için sözden ziyade icraat önemli’ demiştim. Bende bu projede emeği geçen her kesi kutluyor ve teşekkür ediyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından fidan dikimine geçildi. Öğrenciler minik elleriyle sonbahar mevsiminde fidanları toprakla buluştururken, ağaçları sevip okşamayı, onlara duygularını dile getirmeleri ve kitap okumaları da ihmal etmediler. Öğrencilerden bazıları da diktikleri fidanların anına bir sonraki gün geldiklerinde rahat bulabilmeleri için çamurdan kardan adam yaptılar. Kardan adamı fidanların yanına işaret amacıyla bırakan öğrenciler, ağaç dikmenin, onlara bakmanın önemini de dile getirerek, herkesin ağaçları sevmesini ve çevresindeki ağaçlara zarar vermemelerini istediler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.