1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 60 yıldır baltasıyla dolaşıyor
60 yıldır baltasıyla dolaşıyor

60 yıldır baltasıyla dolaşıyor

Kars’ta yaşayan Mehmet Yalama (85) 1955 yılında askerden gelerek başladığı odunculukla hayatını kazandı. 60 yıllık odunculuk hayatında vazgeçilmezi ise baltası oldu.

A+A-

Kars Merkez Kaleiçi Mahallesinde ikamet eden Mehmet Yalama askerden döndükten sonra eline aldığı baltası ile ev kurdu,  4 çocuk sahibi oldu ve bunları okuttu, büyüttü yuva kurmalarını sağladı. Nasır tutan ellerine, ağaran saçlarına ve yorulan bedenine rağmen işim diyip odun kırmaya bugünde devam ediyor.

Sabahın il saatlerinde Kars Merkez Ebu’l Hasan Harakan-i Türbesi yanında bulunan kahvelere uğrayan Mehmet amca müşteri arıyor. Genellikle kış aylarına yakın işleri artan Mehmet Amca oturduğu iskemlelerde baltası ayaklarının ucunda iş çıkmasını bekliyor. Genellikle 60 yılın vermiş olduğu tanınırlıkla dostlarının tercih ettiği Mehmet amca yarım ton odunu 30-40 liraya kırıyor.

Kurban bayramı münasebetiyle bayram alışverişi için zaman ayırıp ayırmadığını sorduğumuz Mehmet Yalama hayatında hiç bayramlık alma ve alış veriş yapma zamanının olmadığını bu işle çocuklarının ilgilendiğini söylüyor. Kars merkeze bağlı Mezra köylü olan Mehmet amca, “Ekmek paramı böyle çıkarıyorum. 3 kız bir oğlum var. Hepsini büyüttüm, okuttum, liseyi bitirdi. Hep balta ile iş olanca günlük iki işe gidiyorum.” diyor.  Nasırlı ellerini gösteriyor. Hiç bayram pazarına çıkmadığını dile getiren Mehmet Amca, “Benim o işlerde işim yok, hiç bayram alış verişi yapmadım. Elbise hiç almadım hep oğlum alır” diye konuştu.

Oduncu Mehmet amcaya destek olan ve odun kırdıran Ahmet Mamay da, “Mehmet amca bizim mahallede oturuyor. Odunlarımızı devamlı Mehmet amcaya kırdırıyoruz. Geçimini o şekilde sağlıyor. Bu şekilde 4 çocuk büyüttü.Eşi rahatsız yatalak, Mehmet amca’da bu şekilde ekmeğini kazanıyor. Her kes bayram telaşında o ekmek telaşında” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.