1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "33 şehit, 33 eşkiya"
33 şehit, 33 eşkiya

"33 şehit, 33 eşkiya"

Türkiye'nin en büyük haber portalı internethaber.com yazarı Baki Karakol, bugünkü köşesinde "33 şehitle, 33 eşkiyanın intikamı mı alındı?!" dedi ve bakın neler yazdı :

A+A-

Sizleri, genç bir yazarın yazısıyla buluşturacağım. Önce kısa bir bilgi: Genç yazar 1986 Kars doğumlu A. Erbil Hüryurt’tur. Can Ajans Yayınları’nda “Kristal Kar Tepelerindeki Mürekkep İzleri” adlı kitabı çıktı.

 

Tarihçi, gazeteci ve yazar Hüryurt, makalelerinden oluşan kitabının 171 ve 172 sayfalarında yer alan “Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’nın aziz hatırasına…” başlıklı yazısını 19 yaşında, 10 Mayıs 2005 yılında yazmış. Kars’ta gazeteci “Hüryurt Ailesi”nin üçüncü kuşak çocuğudur.

 

Hüryurt, aşağıda okuyacağınız yazısıyla bana, AKP iktidarında üç yıldan beri askere yaşatılanları ve 24 Mayıs 1993’te Bingöl’de şehit edilen 33 askerimizi anımsattı!.. “33 eşkıyanın intikamı tam 50 yıl sonra 33 askerimiz şehit edilerek mi alındı?” sorusunu beğnime işledi!..

 

Halk ozanı Maksut Koca’nın “Memmet Emmi” şiirindeki “Bulut dağlara, karga bağlara, cahil çağlara gölge düşürür” dizesiyle kulaklarını çınlatacaklarımın başında gelen Başbakan’ın özellikle okumasını istediğim yazı şöyle:

 

Şanlı Türk tarihîmizin şanlı Türk kumandanları vardır… Bu kutsal vatan, bu şanlı kumandanların omuzlarında yükselmiştir. Kimilerinin isimleri unutulsa bile, bu vatan minnettardır onlara…

 

Bugün Kahraman Türk Kumandanı Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’nın aziz hatırasını yaşatacağım…

 

AKP’li Başbakan Yardımcısı tarafından unutulan bir Türk kahramanından, bir yiğitten söz edeceğim…

 

Başbakan Yardımcısı’nın bir lisede Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’nın hatırasını yaşatacağı yerde otuz üç eşkıyanın hatırasını Şair Ahmet Arif’in “33 Kurşun” şiiri ile yaşatan Başbakan Yardımcısı’nın unuttuğu Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’nın aziz hatırasına…

 

1940’lı yıllar…

 

Ülkemizde casusların kol gezdiği, açlığın, sefaletin ve yağmanın olduğu… Doğu Anadolu’da iç karışıkların yaşandığı… Kaçakçılık… Eşkıyacılık… Tecavüzlerin yaşandığı yıllar… Bölgede ulusal birlik ve bütünlüğün korunması için ölümü bile göze alan kahraman Türk

Askerlerimizin pusuya düşürüldüğü yıllar…

 

Olaylar çığırından çıkınca bölgemizde güvenliği sağlamak için Kuva-yi Millîye ruhlu Türk Kahramanı Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa, Üçüncü Sıkıyönetim Komutanlığı’na getirilir. Kahraman Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa, işi sıkı tutar ve iç karışıklık yaratan, dış destekli iç mihraklara karşı savaş başlatır. Ömrü savaşlarda geçen ve sayısız başarıya imza atan Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa, önemli tedbirler alır. Bu tedbirler arasında Siirt’teki gezici Jandarma Taburu’nu bölgeye çeker, gezici ekipler kurar. Türk çobanlarını silahlandırır. Eşkıyaların sınır ötesine yani İran ve Irak’a geçmelerini önlemek için de askerî birliklere takip emri ve gerekirse “vur” emri verir.

 

1943 yılında Van’ın Özalp ilçesinde sınır bölgesinden İran’a geçmeye çalışan bir gurup eşkıya sıkıştırılır. “Dur” emrine uymayarak, kahraman askerlerimize ateş açarak sınırı geçmeye çalışan otuz üç eşkıya çıkan çatışma sonucu öldürülür. Otuz üç eşkıyanın öldürülmesinden sonra bölgede sükûnet sağlanır. Bölge halkı Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’ya minnettardır. Dönemin İçişleri Bakanlığı, bölgede huzur ve sükûnu sağladığı için Valiliğe ve Jandarma Komutanlığı’na teşekkür yazıları yazar.

 

1946 yılında genel seçimler yapılır. Yeni iktidar Demokrat Parti’dir artık. Demokrat Parti bu olayı 1943 yılının şartlarını ve bölgede yaşanan sancılı durumu göz ardı ederek olayı 1948 yılının şartlarına göre değerlendirir. Ve olayı siyasî çıkar malzemesi yaparak Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’yı mahkemeye verir.

 

Mahkeme süresince bir Türk kumandanına yakışır bir şekilde Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa bütün sorumluluğu üstüne alır ve dönemin hükümetini suçlamaz. “Bu subaylara emri ben verdim, onların suçu yoktur” der. Hâkimin, “Emri yerine getirmeselerdi” sorusuna ise cevaben Mustafa Muğlalı Paşa, aynen şu yanıtı verir: “O zaman kendim vururdum” der.

 

Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa, ölüm cezasına çarptırılır. Ceza daha sonra yirmi yıl hapse çevrilir. Askerî Yargıtay kararı bozar. Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa, Atatürk’ün silah arkadaşı olmasına rağmen, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, kılını dahi kıpırdatmaz. İkinci bir yargı dönemi başlar. Kahraman Türk Ordusu’nun bir neferi olan Türkiye’nin millî birlik ve bütünlüğü için hayatını bu kutlu davaya adayan Kahraman Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa, içinde bulunduğu durumu kaldıramaz ve cezaevinde kahrından 11 Aralık 1951’de Hakk’a yürür.

 

Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’nın aziz hatırası yaşatılmazken, Şair Ahmet Arif, ölen otuz üç eşkıyanın hatırasını yaşatır ve “33 Kurşun” şiirini yazar.

Aradan 60 yıl geçmiştir...

 

2004 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener bir lisede gençlere “33 Kurşun” şiirini okur. Ve kahraman Türk Kumandanı Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’nın kemikleri sızlar… Orgeneral Mustafa Muğlalı Paşa’nın aziz hatırasına… Ruhu şad, mekânı cennet olsun…

 

BAKAN BAĞIŞ’A BİR SORU

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, önceki akşam partisi AKP’nin Beşiktaş ilçe teşkilatının Beşiktaş Meydanı’nda düzenlediği iftar yemeğinde vatandaşlardan, 12 Eylül’de oylanacak Anayasa değişiklik paketinin içeriğini okuyup öğrenmeden “Evet” oy’u vermemelerini istemiş, arkasından  “… bu pakete hayır diyenin ya aklında bir zoru vardır ya da vatan sevgisiyle ilgili bir sıkıntısı vardır" demiş.

 

7 Kasım 1982’de oylandığında 1982 Anayasası’na “Ret” oyu veren ve 12 Eylül 2010’daki oylamada da, AKP’nin değişiklik paketine “Hayır” oy’u verecek olarak diyorum ki: Bakan Bağış’ın, usuyla bir sorunu ya da vatan sevgisiyle ilgili bir sıkıntısı var ki, böyle konuşuyor!

 

Bakan Bağış’a bir soru soracağım: 12 Eylül oylamasında eğer “Evet” çıkarsa, 12 Eylül 1980’deki darbeci asker Paşalardan hesap mı sorulacak yoksa 12 Eylül 2010’un darbeci sivil Paşaları, onlarla birlik olup hesap mı soracaklar?...

 

 

Kaynak : http://www.internethaber.com/33-sehitle,-33-eskiyanin-intikami-mi-alindi.-10376y.htm

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.