1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “2023’e 10 Kala” Enerji Kesintisi
“2023’e 10 Kala” Enerji Kesintisi

“2023’e 10 Kala” Enerji Kesintisi

Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, “Enerji Kesintisi ve Enerji Dalgalanmaları” ile “Ulaşım Sorunları”nı masaya yatırdı.

A+A-

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan” sloganıyla Kars Devlet Su İşleri (DSİ) Misafirhanesi Konferans Salonu’nda düzenlediği Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısında konuşan Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, “Enerji Kesintisi ve Enerji Dalgalanmaları” ile “Ulaşım Sorunları”nı masaya yatırdı.

Kars’ta son zamanlarda sıkça yaşanan elektrik kesintileri hayatın her alanını olumsuz etkiledi. Bu etkilenme aynı zamanda da sanayi sektöründe de rahatsızlıklara yol açtı. Bu rahatsızlık sanayi, üniversite ve kamu işbirliğinin sağlanması için düzenlenen toplantıda dile getirildi.

Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, enerji kesintisi ve enerji dalgalanmaları ve ulaşım sorunlarını şu şekilde anlattı.

ENERJİ KESİNTİSİ VE ENERJİ DALGALANMALARI

Sektörümüzde enerji kesintisi ve dalgalanmaları da performans düşürücü etkenler olarak öne çıkıyor. Bu durum yerel basında da artık sık sık gündeme gelmeye başlamıştır. 2011 yılında fabrikalarda gerçekleşen elektrik enerjisi kesilmesi ve dalgalanması sonucu, kesilmeye bağlı olarak 204 bin ton, dalgalanmaya bağlı olarak 150 bin ton klinker üretim kaybı yaşanmıştır. Bu sorunumuz, çözüm bekleyen önemli sorunların başında gelmektedir. Bunun yanı sıra, zaman zaman elektrik fiyatlarına uygulanan artışlarla sektörümüz üretim maliyetleri kayda değer şekilde artmaktadır.Özellikle 1 Ekim 2011 tarihinde % 18,9 olarak gerçekleşen yüksek zammın geri çekilmesine yönelik girişimler devam ederken, 1 Ekim 2012 tarihinde EPDK tarafından elektrik fiyatlarında sanayi sektörleri için ayrıca % 4,8 oranında bir artış daha yapılmıştır. Bu elektrik zamları sonrasında; çimento sektöründe genel maliyetler içerisinde enerjinin payı % 70’lere çıkmıştır.(Kars Çimento olarak aylık yaklaşık elektrik maliyetimiz: 1.300.000 TL olup; aylık kömür yakıt maliyetimiz ise 1.000.000 TL civarındadır.)

ULAŞIM SORUNLARIMIZ

Üniversite ile fabrikamız arasında kalan ve Bozkale Köyü’ne kadar uzanan yolun durumu gerek fabrikamızı ve bölgedeki diğer sanayi kuruluşlarının, gerekse aynı güzergahı kullanan 5 köyümüzün mağdur durumda kalmasına yol açmaktadır.  Gerek elektrik; gerekse yol problemleri Kars iline özel teşviğe rağmen sanayi yatırımlarını sekteye uğratabilmektedir.

SANAYİ KURULUŞLARI:

Bozkale, Güdeli, Söğütlü, Çığırgan, Yaylacık ve Hapanlı Köylerini birbirine bağlayan bu yolda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları ise şunlar:

-Kars Çimento Fabrikası

-TEİAŞ Trafo Merkezi

-Kars Belediyesi Asfalt Üretim Tesisi

-KAR-GAZ Doğal Gaz İstasyonu

-Mudes Yapı-İnşaat

-Atalay Sangu Yapı-İnşaat

-Sanguoğulları Yapı-İnşaat

ÇİMENTO SEKTÖRÜ

Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, bu sorunları yerel gazete manşetlerinde yer alan haber küpürleri ve video görüntüleriyle slayta yansıttıktan sonra çimento sektöründeki gelişmeler, bulundukları illere ve bölgelere olan etkileri ve daha bir çok konu hakkında da sunum yaptı. Sarıçamlık sunumunda şu ifadelere yer verdi:

Ekonominin lokomotiflerinden biri olan çimento sektörü, Türkiye ekonomisinin genel seyrine paralel olarak gelişimini başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

Sektörümüzün en temel politikası; çimento üretimi yaparken; özellikle çevre ile ilgili sorunları gözeterek ve teknolojinin sunduğu tüm imkanları kullanarak, ülkemiz ve dünyamızın geleceği için “Sürdürülebilir Kalkınma İlkeleri’’nin hayata geçirilmesidir.Çimento üretimi yönüyle halen Dünyada 5. Avrupa’da 1. olan Türk Çimento Sektörü; ihracatta ise son yıllarda sürekli olarak ilk 3 ülke arasında yer almaktadır. 2011 Yılı Dünya Toplam Çimento Üretimi: 3.4 milyar ton Türk çimento sektöründe; halihazırda 48’i entegre, 20’si öğütme ve paketleme tesisi olmak üzere toplam 68 çimento üretim tesisi faaliyet göstermektedir. Türkiye, kapasite yönüyle de yıllık mevcut 85 milyon tonluk çimento üretim kapasitesine sahip olup; kişi başı yıllık çimento tüketimin 1.000 kilograma çıkması halinde, sektörümüzün mevcut kapasitesiyle 2023 yılına fazlasıyla hazır durumdadır.

Türk çimento sektörü 2012 yılında toplam 67.5 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirmiş olup; bunun 57 milyon tonunu iç satış olarak, 10.5 milyon tonunu da ihracat olarak gerçekleştirmiştir. Türk Çimento Sektörü, 2012 yılında, yaklaşık 3,2 milyar dolar cirosu, 800 milyon dolar tutarındaki ihracatı ve yaklaşık 15.000 kişilik bir istihdam kaynağı ile Türkiye ekonomisi içinde ne derece önemli bir yere sahip olduğunu bir kez daha ispatlamıştır. Bunlardan 1.800 kadarı yönetici, mühendis ve teknik personel olmak üzere; toplamda 10.300 kişi kadrolu olarak çalışmakta olup; ayrıca 4.900 alt işveren çalışanına da istihdam olanağı sağlamaktadır.Halen çimento şirket ve fabrikalarında görev alan mühendislerimizin çoğunluğu kimya veya makine mühendisliği kökenlidir. Çimento üretimi esasen kil ve kalker gibi hammaddelerin kırılması, öğütülmesi, pişirilmesi ve alçı ile birlikte tekrar öğütülmesi gibi çeşitli aşamaları içermektedir. Modern çimento fabrikalarında; elektromekanik ve elektronik uzaktan kumanda sistemleri de kullanılarak üretimin standarda uygun, randımanlı ve çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Dolayısıyla çimento üretimi, makina ve kimya mühendisliklerine ilaveten maden, jeoloji, endüstri, inşaat, elektrik ve çevre mühendisliği gibi bilim dalları ile de ilişkili disiplinler arası bir faaliyettir. Gerek üretim süreçleri, gerekse teknoloji anlamında çimento sektörü üniversitelerin özellikle mühendislik fakülteleri ile yoğun bir iletişimi vardır

Bu hususları dikkate alan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), çimento endüstrisinin ihtiyacı olan “Çimento Mühendisi” ni “çimento endüstrisinde hammadde temininden uygulama aşaması dahil geçen süreçlerde asgari teknik ve yönetsel bilgileri haiz kişi” olarak tanımlamış ve bu nitelikte bir mühendis yetiştirmek amacı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde disiplinler arası bir “Çimento Mühendisliği Yüksek Lisans Programı” başlatmıştır. 2006 yılında ilk başvurularını toplayan “Çimento Mühendisliği Yüksek Lisans Programı” nda, bugüne kadar kimya, maden ve inşaat mühendisliği bölümü mezunları ağırlıklı olmak üzere; makina, çevre, metalurji ve malzeme mühendisliği ile kimya bölümü mezunları da programa kabul edilmişlerdir. Bu lisans programı, endüstri tarafından kuvvetle desteklenen ve endüstrinin ihtiyacı olan elemanları yetiştirecek disiplinler arası bir program olarak; endüstri-üniversite ar-ge işbirliği faaliyetlerini de olumlu yönde etkilemektedir. Bugüne kadar 13’ü tezli 5’i tezsiz program olmak üzere, bu bölümden toplam 18 öğrenci mezun olmuştur.  Bu öğrencilerin büyük bir çoğunluğu Türkiye’de ve yurtdışında faaliyet gösteren çimento fabrikalarında çalışmakta olup; halen 7’si tezli, 3’ü tezsiz olmak üzere 11 öğrenci aynı programa devam etmektedir.

TÇMB (İZ BIRAKANLAR BURSU)

TÇMB (İz Bırakanlar Bursu) Türk çimento sektörünün gelişmesinde büyük hizmetleri dokunarak, sektörde iz bırakmış olan kişilerin anısına verilmektedir. Burs ihtiyaç amaçlı olmayıp üniversitelerde çimento-beton konularında lisansüstü düzeyde araştırma çalışmalarını özendirmeyi hedeflemektedir. Üniversitelerin İnşaat, Çevre, Kimya, Maden, Fizik, Makine ve Jeoloji Mühendislikleri ile; Mimarlık, Yapı Eğitimi ve Fen-Edebiyat Fakülteleri Kimya Bölümlerinde tez aşamasında olan öğrencilere yönelik olarak verilen bu burslar, doktora öğrencileri için 12 ay süreyle, yüksek lisans öğrencileri için ise 9 ay süre ile verilmektedir. Başvurunun değerlendirmeye alınması için adayın lisansüstü eğitimde tez aşamasına gelmiş olması esastır. Ayrıca tez konusunun çimento-beton konularıyla ilgili olması gerekmekte olup; bunun yanı sıra burs programındaki öğrencilerin üniversitedeki ve derslerindeki başarıları da bu değerlendirmelerde  dikkate alınmaktadır.

ÇİMENTO SEKTÖRÜ AR-GE ve EĞİTİM

Son yıllarda, çimento sektöründe AR-GE anlamında özellikle atıkların enerji olarak geri kazanımı amacıyla kullanılması ve bunlarla ilgili yapılacak olan yakıt hazırlama, kurutma, besleme tesisleri ile özellikle fırınlardan çıkan atık ısının geri kazanılarak enerjiye dönüştürülmesi  projeleri ön plana çıkmaktadır…Sektörün üst kuruluşu olan TÇMB, atıkların değerlendirilmesi konusunda  mevzuat çalışmalarına destek vermektedir. Türkiye’nin 2023 vizyonu ve Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde çevre mevzuatının uyumlaştırılması konusunda, TÇMB ülkenin ve sektörün atık konusundaki analiz ihtiyacını değerlendirerek son derece önemli ve yüksek maliyetli Dioksin-Furan analiz kabiliyetine ve Türkak Akreditasyonu’na sahip Türkiye’nin ilk özel Atık Analiz Laboratuvarı ile Sektöre olan hizmetlerini en üst düzeyde sürdürmektedir.

TÇMB TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ

TÇMB tarafından 2010 tarihinde  MEB’e hibe edilen ve Çimento Sektörü adına bir ilk olma özelliği taşıyan TÇMB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi  2011-2012 yılı öğretim döneminde faaliyete geçti. Halen 230 kız 914 erkek olmak üzere toplam 1144 öğrenci  ile sektörün geleceğinin garantisi oluşturuldu. Yine geleceğe yatırım anlamında  Betonart dergisi ile  birlikte mimarlık bölümü öğrencileri her yıl  Mimarlık Yaz Okulları açmakta, öğrencilerin mimari düşüncelerine şekil verilerek mesleğe hazırlanmaktadır. Yine her yıl çeşitli üniversitelerin Mühendislik ve Meslek Yüksek Okulları için Yapı Malzemeleri konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmakta, malzeme seçimi, teknolojisi ve uygulanmasına yönelik etkinlikler düzenlenmekte, üniversitelerin düzenlediği üniversite- sanayii işbirliği etkinliklerine katılınmakta ve destek verilmektedir.

ATIK MALZEME KULLANIMI

2012 yılında yaklaşık 500 bin ton atık ise alternatif hammadde olarak çimento fabrikalarında değere dönüştürülmüştür. Enerji yoğun faaliyet içerisinde bulunan çimento sektöründe yaklaşık maliyetlerin % 65’ini enerji (% 40 yakıt - %25 elektrik) oluşturmaktadır. 2010 yılında değiştirilen Maden Kanun kapsamında çimento fabrikalarına 5 adete kadar olan ruhsatlarında işletilmese dahi ruhsat güvencesi getirilmiştir. Ancak kanun ve uygulama yönetmelik uygulamaları kapsamında bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Üretimlerimizin aksamadan yürütülebilmesi için sektörümüzün hammaddelerine ilişkin ocak ve tesis ruhsat, izin ve temditlerinin güvence içerisinde bulunması şarttır.

ÇİMENTO SEKTÖRÜ OLARAK DİĞER BAZI GENEL SORUNLAR

- Ruhsat Sahalarındaki Hazine’ye Ait Araziler İçin İzin alınamaması,

- Orman ve Mera gibi sahaların Maden Kanun kapsamında ruhsat sahası olarak kullanılması için Başbakanlık Genelgesi kapsamında izin alınması ve bu izinlerin uzun süreler alması,

- ÇED izin alanlarının MİGEM işletme İzin alanı olarak değerlendirilmemesi,

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ÇED Planlarında, çimento fabrikası ve hammadde ocaklarının Plan veya Plan notlarına işlenmemesi,

- Çimento fabrikalarına ait ocak gelişim sahalarında, MİGEM ve çimento fabrikalarının görüşü alınmadan RES ve HES projelerine ruhsat verilmesi

ÇİMENTAŞ GRUBU

Çimentaş Ege Bölgesi’ndeki ilk çimento fabrikası olarak 1950 yılında İzmir’de kurulmuştur. İtalyan Caltagirone Grubu’nun 2001 yılında Çimentaş hisselerini almasıyla, şirket yabancı sermayeli kuruluş haline dönüşmüştür. Grup, dört alanda faaliyet göstermektedir; Çimento, Hazır Beton, Atık

YÖNETİMİ, HİZMET VE KAR AMACI GÜTMEYEN FAALİYETLER

Çimento grubunun 2012 itibariyle Türkiye iç pazarında % 7 pazar payına sahiptir.

Çimento grubu Klinker Kapasitesi açısından daTürkiye’nin 7. büyük grubudur.

Çimento grubu 2012 yılını şöyle tamamladı:

Klinker Üretimi                      : 3,640 KMT

Çimento & Klinker Satışları   : 4,575  KMT

Beton grubu (Çimbeton) olarak da 1.400.000 m3 hazır beton satışı gerçekleştirilmiştir. Çimentaş Grubu’nun toplam 1.200 çalışanı bulunmakta olup; taşeron ve bayi sistemi ile birlikte bu sayı 2500 kişiye ulaşmaktadır.

ÇİMENTAŞ-KARS ÇİMENTO FABRİKASI

1969 İnşaat Başlangıcı

1976 Üretime Geçiş Fırın Montajı

Özelleşme (Çimentaş)

2001 Cementir Group

Toplam Alan: 475.844 m²

Kapalı Alan: 29.972 m2

KAPASİTELER

Yıllık Klinker Üretimi: 380.000 t/y

Yıllık Çimento Üretimi: 500.000 t/y

TOPLAM PERSONEL SAYISI:

ADROLU               : 114 KİŞİ

ALT İŞVEREN         :   62 KİŞİ

TOPLAM                   : 176 KİŞİ

KAR AMACI GÜTMEYEN FAALİYETLER

Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı 1986’da kurulmuştur. Vakıf, özel okul olarak faaliyet gösteren “Işıkkent Eğitim Kampüsü”nün kuruluşunda önemli bir rol oynamış olup;  “Işıkkent Eğitim Kampüsü” İlkokul ve Ortaokul’u ile modern bir eğitim hizmeti vermektedir. Işıkkent Eğitim Kampüsü bugün bölgenin en prestijli eğitim kurumları arasındadır.

Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı, düşük gelirli öğrencilere burs olanakları tanımakta olup; aynı zamanda sağlık alanında da bağışlarda bulunmaktadır.

Amatör Atletizm Kulübü, Çimentaş bünyesinde faaliyet göstererek ülke sporuna katkıda bulunmaktadır.

Atletizm dalında gençler kategorisinde Türkiye Şampiyonluğunu yakalamışlardır. Bunun yanısıra, Avrupa’da gençler kategorisinde pek çok başarıya da imza atmışlardır.

Kulüp, uzun yıllar boyunca ritmik cimnastik dalında, her dört kategoride de Türkiye Şampiyonu olmuştur. Ritmik cimnastik takımı, yurt dışında da başarılar elde etmiştir.

Çimentaş Kars Çimento Fabrikası, başta eğitim olmak üzere yerel yönetimler ile çeşitli konularda ortak hareket etmekte ve gereken desteği sağlamaktadır. Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı ile birlikte, ilde bulunan ihtiyaç sahibi eğitim kurumlarına destek olmaktadır.

* Özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği konularında Kars ilindeki tüm sanayi kuruluşlarına gerekli yardım ve desteklerde bulunulmaktadır.

* Bunun yanı sıra Valiliğimiz ve Belediyemiz nezdinde Kars ili genelinde ihtiyaç sahibi kamu kurum, kuruluşlarına (okul, cami, dernek, yardım kuruluşları, vs.) bedelsiz çimento yardımları yapılmaktadır.

FABRİKA ANA FİLTRE VE  BACASI YATIRIMI – 4.750.000 TL

FIRIN SOĞUTMA FİLTRE VE BACASI YATIRIMI – 3.875.000 TL

KÖMÜR STOK SAHASI ÇEVRE DUVAR PROJESİ YATIRIMI – 260.000 TL

FABRİKA İÇİ YAĞMUR SUYU VE KANALİZASYON PROJESİ YATIRIMI - 1.625.000 TL

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.