1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Silajlık Mısır Hasadı Tarla Günü etkinliği
Silajlık Mısır Hasadı Tarla Günü etkinliği

Silajlık Mısır Hasadı Tarla Günü etkinliği

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Değirmenköprü Köyü’nde Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi (AKAKP) Silajlık Mısır Hasadı Tarla Günü düzenlendi.

A+A-

Silajlık mısır hasadı ve Silaj Paketleme Makinesi’nin tanıtımının da yapıldığı tarla gününde örnek çiftçi seçilen bir köylüye de çeşitli hediyeler verildi.

Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi “Yem Bitkileri Ekilişi Demonstrasyonu ve Yaygınlaştırılması Programı” kapsamında;  2013 yılında 13 üreticinin toplam 80 dekarlık arazisinde 150 kg silajlık mısır tohumu ekilişi gerçekleştirildi. 2014 yılında da 11 üreticinin toplam 60 dekarlık arazisinde 185 kg silajlık mısır tohumu ekilişi yapıldı. 2015 yılında ise 34 üreticinin toplam 457 dekarlık arazisinde 1.830 kg silajlık mısır tohumu ekildi. Böylelikle 3 yılda toplam 58 üreticinin 597 dekarlık arazisinde silajlık mısır tohumu ekilişi yapılmış oldu.

Proje kapsamında silajlık mısır ekilişi yapılan alanlarda dekara ortalama 5 ton verim alındı. AKAK Projesi bünyesinde yürütülen demonstrasyon ve yaygınlaştırma faaliyetlerinden sonra Selim ve Arpaçay ilçelerinde proje desteği olmadan silajlık mısır ekiliş alanları 2 bin dekara ulaştı. Yine 2015 yılında AKAKP “Eş Finansman Programı” kapsamında;  Arpaçay İlçesi Değirmenköprü Köyü’nden Taner Erdağı isimli üreticiye yüzde 70 hibe desteği ile 111 bin TL’lik silaj paketleme ve streçleme makinesi alımı yapıldı. Bu makine sayesinde yapılan silajın depolanması ve satışa sunulması kolaylaştırılmış oldu. AKAK Projesi tarafından son 3 yılda üreticilere toplam 37 bin 367,29 TL’lik silajlık mısır tohumu ve gübre desteği sağlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan ve Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi ile katkı sağlanan yem bitkisi üretimindeki elde edilen artış Kars’ta memnuniyet uyandırdı.

Bu memnuniyetin ardından projenin tanıtımı, silajlık mısırın önemi, makineleşmenin faydalarının anlatılması ve Silajlık Mısır Hasadı ve Silaj Paketleme Makinesinin tanıtımı için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce Değirmenköprü Köyü’nde Silajlık Mısır Hasadı Tarla Günü düzenlendi. Yağmurlu hava altında köy meydanında düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Düzenlenen programa; Arpaçay Kaymakamı Lokman Önder, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Değirmenköyü Muhtarı Menderes Kaya, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, bazı daire amirleri ve köylüler katıldı.

Geçtiğimiz yıllarda, hayvan için hiçbir besin değeri bulunmayan saman için bile onlarca para harcadığını kaydeden Örnek Çiftçi Taner Erdağı, kendisine ve üreticilere sağlanan bu imkandan büyük ölçüde faydalandığını dile getirdi. Geçen yıl 100 dekara mısır ektiğini söyleyen Erdağı, “Biz geçtiğimiz yıl Tarım İl Müdürlüğü desteği ile mısır ekme çalışmaları yürüttük. Geçtiğimiz yıl ben başta olmak üzere birkaç arkadaşımın öncülüğünde 100 dönüm mısır ektik. Bu yıl ise ben 350 dönüme yakın araziye mısır ektim ve arkadaşlarım da yine beni yalnız bırakmadılar ve onlarda bu çalışmalarını yürüttüler. Bu sayede de köyümüzde ekilen mısır sayesinde kaba yem sorunumuzu da çözmüş olduk. Bunun dışında ürettiğimiz ürünleri yakın köylerimize bile satıyoruz. Geçen yıl saklamayla alakalı sorunlarla karşılaştık ama bu yıl İl Tarım Müdürlüğü’nün sağladığı çalışmalarla birlikte silaj paketleme makinemizi aldık ve şimdi saklama hususunda da hiçbir sıkıntımız kalmadı. Önümüzdeki yıl itibariyle de inanıyorum ki Değirmenköprü Köyü yüzde 70’e kadar mısır ekme işlemlerini artıracaktır. Benim bu yıl ki kaba yem ihtiyacım yaklaşık 100 ton kadardı,  hiçbir besin değeri olmayan samana bile onca para vererek almak zorunda kalacaktım ama şimdi tüm ihtiyaçlarımı karşılamış oldum. Bizden gerek bilgilendirme anlamında, gerekse hizmet anlamında hiçbir şeyden kaçınmayan il tarım müdürlüğüne de ilçe tarım müdürlüğüne de sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.”dedi.

Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay ise konuşmasında “İl Tarım Müdürlüğümüzün bu yıl ikincisini düzenlediği tarım günleri içerisinde bu aşamaya gelmemizde İl Tarım Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün’ün emek ve destekleriyle Kars’ta tarım ve hayvancılık adına büyük yol kat etti ve örnek haline geldik. Kars adına kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bugün ki programımızda Kars Milletvekillerimiz Ahmet Arslan, Dr. Yusuf Selahattin Beyribey, Suat Ögel ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’ın da katılması planlanıyordu fakat kendilerinin yoğun programları nedeniyle aramızda bulunamamaları nedeniyle tüm hemşerilerimize selam ve saygılarını bizim aracılığımızla sizlere iletmiş oldular. Bu projeyi iki yıldır başarıyla tamamlayan ve öncülük eden örnek çiftçi olmaya hak kazanan Taner Erdağı’ya da teşekkür ediyor, bu kardeşimizin girişimlerinin Kars’ta tarım ve hayvancılıkta öncülük edeceğin düşüncesiyle katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Sizler için çalışmaktan onur duyduğumuz, gurur duyduğumuz değerli çiftçi kardeşlerim” diye söze başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, üreticilerin göstermiş olduğu ilgiden memnuniyet duyduğunu ve artışın devam edeceğini ifade etti.

Düzgün, “Şehrimiz bilindiği üzere yüzde 70-80 üzerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve geçim sağlayan bir ildir. Bizler bu manada sivil toplum kuruluşlarımızla, paydaşlarımızla, örnek çiftçilerimizle ve müdürlüğümüzle birlikte tarımı ve hayvancılığı örnek seviyelere nasıl çıkarabiliriz çabası içerisinde olduk. Bugün buraya toplanmamızdaki sebepte bu çabanın eserini görmektir. 2012 yılı için Arpaçay’da yem bitkisi olarak ekilen silajlık mısır maalesef 40 dekardı. Kars genelinde ise sadece 2 bin dekarlık bir alana mısır ekilişimiz vardı. Hayvancılık göz önünde bulundurulduğunda profesyonel anlamda yol kat etmiş ülkelere, illere bakacak olursak giderlerin çoğuna sebep olan hayvanın beslenmesi, yani yem bitkileridir. Eğer ki hayvan beslemelerinde bizler yem bitkilerini ön plana çıkarıp, ucuza mal ederek ihtiyacımızı karşılamazsak karlılık o oranda düşer. Tam da bu noktadan hareketle biz AKAKP Projesi ile yetiştiricilerimize önce tohumluk dağıttık, tohumlukla örnek tanıtıcı anlamda arazilerde ekiliş gerçekleştirdik. Yetiştiricilerimiz mısır ekmeleri sonucu gıdanın kolaylığını, faydalarını ve hayvan üzerindeki etkilerini görünce talepler yavaş yavaş artış göstermeye başladı.” şeklinde konuştu.

Kars’ta bu yıl itibariyle 14 bin dekar alanda kadar mısır ekimi yapıldığı hatırlatmasını da yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin düzgün şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıllarda verilen rakamla bu gün ki rakamı karşılaştırırsak ilerlemeyi de görmüş oluruz. İlimiz soğuk iklim kuşağında -30 derece, -35 derecelere ulaşan bir il olduğu için bu manada silaj işlemini ya sert toprak ya da beton üzerinde yapıyorduk, bu soğuklarda donma, çürüme riski yüksek oluyor bu sebeple bizler silajı korumak adına nasıl streç yapabiliriz düşüncesinden yola çıkarak çözüm ürettik ve yaklaşık 120 bin TL değerinde mal edilen makine ekipmanı çiftçimize proje kaynaklı hibe desteği ile hediye edeceğiz. Bu yetiştiricilerimizin ihtiyacını görecek yanı sıra çevredekilerinin de işlerini yaparak kar etme şansı elde edecek. Bu sayının artması talebiyle bakanlığımızın 2014 yılı içerisinde sadece Kars için verdiği tarım desteği sonucu 62 trilyon para olarak destek sağlandı. Bu yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin mekanik tarım, mekanik hayvancılıkta karlı birim hayvandan, birim ekipmandan daha fazla kar edebilmeleri adına ekstra gelir olarak sağlandı. Bizler bu anlamda Ankara’dan da siyasi desteklerini sağlayan siyasetçilerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyor, projemizin hem şehrimize hem ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”    

Arpaçay Kaymakamı Lokman Önder de konuşmasında atalarımızdan kalan tarım ve hayvancılığı yine atalarımızdan kalan alışkanlıklarla ilerletemeyeceğimizin, bu durumda gelişen ve büyüyen piyasayla tarım ve hayvancılık adına rekabet edilemeyeceğinin vurgusunu yaptı. Kaymakam Lokman Önder; şunları söyledi:

““Kars Gıda Tarım İl Müdürlüğü, Arpaçay Gıda Tarım İlçe Müdürlüğü ve Arpaçay Kaymakamlığımızca yapmış olduğumuz ‘Tarla Günü’ne hepiniz hoş geldiniz. Bilindiği üzere ülkemiz ve şehrimiz bir tarım toplumudur ve bu alışkanlıklarımız atadan dededen bizlere kalan miras değerindedir. Fakat biz bugün tarım yaparken dünyayla rekabet edebilme adına, gelişen firmalarla rekabet edebilme anlamında aynı zamanda da köylerimizi geliştirme anlamında daha kalifiye ve daha bilinçli hareket etmek durumundayız. Atalarımızdan kalan tarımsal alışkanlıklarla veya konuyla alakalı kişilere danışmadan yapılan hayvancılık ve tarımla bizlerin çok fazla ilerleyebilme şansımız maalesef ki yoktur. Bugün yapmayanlara örnek teşkil edecek olan sunumu gerçekleştirilen silajlık mısır bitkisi mutlaka besinde hayvansal üretimde önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda bölgede kullanılan fiğ, korunga, yonca ve mısır gibi mutlaka birkaçının çiftçilerimiz tarafından üretmesi ve girdi maliyetlerini düşürmesi gerekmektedir. Bizler köylerimizde sohbet ettiğimizde en fazla dert yandıkları konuların başında yem fiyatları ve girdi maliyetlerinin yüksek olması yer alıyor. Şunu bilmeliyiz ki çiftçilerimiz takviye yem bitkisi üretmedikleri sürece piyasayla rekabet etme şansımız yok denecek derecede azdır. Bugün tüm takviye besinleri dışarıdan alıyorken bizim karlılığa geçebilmemiz mümkün olmuyor. Bu anlamda silajlık mısır üretimi ilçemizde başta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ve ekibinin çalışmalarıyla 2013 yılında başlatılmış ve bugün 1500 dönüme kadar ulaşmış durumdadır. Bu bizler için memnuniyet verici olmakla beraber önümüzdeki yıllarda da artış sağlayacağı düşüncesine sebep olmaktadır. Bu manada projeye destek veren Ardahan Kars Artvin Kalkınma Ajansı (AKAKP) projesine destek veren başta çalışanlarımız olmak üzere tüm emek veren herkese teşekkür ediyor, projenin devamlılığının sağlanması ve piyasalarla rekabet edebilme adına tüm vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Silajlık Mısır Hasadı ve Silaj Paketleme Makinesinin tanıtımı yapıldı. Tanıtımda makinenin nasıl kullanıldığı, mısırların silaja nasıl dönüştürüldüğü ve silajın nasıl kullanılması gerektiği anlatıldı.

Yağmur havada gerçekleşen programda katılımcılara ve köylülere döner ikramında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.