1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öldürülen boz ayı mumyalanacak
Öldürülen boz ayı mumyalanacak

Öldürülen boz ayı mumyalanacak

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde silahla vurulmuş halde bulunan; 15 yaşında, yaklaşık 300 kilogram ağırlığında olduğu belirlenen erkek Boz ayı, incelenmek üzere Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne getirildi.

A+A-

Otopsisi yapılan boz ayı mumyalanarak eğitim amaçlı kullanılacak.

Sarıkamış Ormanlık alanında bir boz ayının öldürüldüğü haberini alan KuzeyDoğa Derneği, Doğa koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile Sarıkamış Kaymakamlığına durumu bildirdi. Ekiplerle birlikte ayının vurulduğu yere giden KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Ayının öldüğünü tespit ettiklerini söyledi. Sarıkamış Belediyesine ait çöplükte vurulduğu tahmin edilen Boz ayı kamyonete konularak Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne getirildi. İncelemeye alınan Boz ayıya, Doç. Dr. Musa Karaman tarafından otopsi yapıldı. Otopsisinin ardından mumyalaştırılarak eğitim amaçlı kullanılacağı bildirilen Boz ayı’nın kesin ölüm nedeni de otopsi sonrası belli olacak.

Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Musa Karaman, “Bu boz ayı bize ateşli silahla öldürülmüş halde geldi. Kurşun izlerini tespit edeceğiz ve otopsi yapacağız. Kesin ölüm sebebini öğrendikten sonrada mumyalaştırıp, üniversitemizde öğretim amaçlı kullanacağız” dedi. Kars Merkezli KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban ise; “ Doğa çalışmamız sırasında arazideyken, Sarıkamış çöplüğünde silahla vurulmuş ayı olduğu bilgisini aldık. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile Sarıkamış Kaymakamlığına haber vererek olay yerine gittik. Gittiğimizde 2 yerinde kurşun izi olan 15 yaşlarında yaklaşık 300 kilogram ağırlığında ölmüş bir Boz Ayı ile karşılaştık” dedi.

Ayının çöplükte vurulduğunu tespit ettiklerini söyleyen Çoban, “Bu ayı, çöplükte vurularak sürüne sürüne ormanlık alana gelmiş. Ve orda hayatını kaybetmiş. Sarıkamış’ta ki bu çöplük ne kadar iyi görünse de hayvanlar için, aslında bir tuzaktır. Ne kadar çok besin olursa hayvanlarda o kadar çok geliyor çöplüğe, buda hayvanların ekolojik dengesini tehlikeye sokuyor.” diye konuştu.

Ayıların insanlara saldırması konusunda ise Çoban, “Yaşama alanları kısıtlanınca ayılar daha fazla insanlara karşı çatışma halinde oluyorlar. İnsanlara karşı kendilerini gösterme çabasında oluyorlar. Bu nedenle Türkiye’de bulunan koruma bölgelerinin daha büyük sınırlara ihtiyacı vardır. Eğer insanlar ayı ile karşılaşırsa da Ellerini açarak hoplayıp, zıplasın ve sesler çıkarsınlar. Ayıdan daha büyükmüş gibi bir şekil yapsınlar. Ayılar sessizce uzaklaşacaklardır. Onları tedirgin etmezseniz saldırmazlar” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.