1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kültür ve Sanat Elçileri Kars’ta Buluştu
Kültür ve Sanat Elçileri Kars’ta Buluştu

Kültür ve Sanat Elçileri Kars’ta Buluştu

Türk Dünyasının Kültür ve Sanat Elçileri Kars’ta Buluştu...

A+A-

Genel Başkanlığı’nı yıllardır Türk Dünyasıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan gazeteci-yazar Seyfullah Türksoy’un yaptığı Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT), serhat şehri Kars’ta Türk Dünyası’nın kültür ve sanat elçilerini buluşturdu. 24-25 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşecek olan Türk Dünyası Aşıklık Sanatı Sempozyumu ve Kültür Kurultayı’na Azerbaycan, Gürcistan, Iran, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerden seçkin sanat grupları aşıklar, ozanlar, şarkıcılar, folklor ve dans grupları katıldı.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜYLE BAŞLADI

KARPAT Başkanı Seyfullah Türksoy, AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey’in de katıldığı Kars kültür etkinlikleri bu sabah saat: 09.30’da Valilik binası önündeki Atatürk anıtına çelenk sunumu ardından da Kars Kalesi eteklerindeki taş köprüden kortej yürüyüşü ile başladı. Yurtiçinden ve yurtdışından sanat ve folklor grupları, aşıklar, ozanlar, kanaat önderleri, STK temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar, öğrenciler, halk ve protokol üyelerinin katıldığı kortej yürüyüşü Erzurum Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı eşliğinde Belediye binasına kadar devam etti.

ÜNLÜ İSİMLER KATILDI

Kars kültür etkinliklerine Azerbaycan’dan Gülistan Aliyeva, Nuriye Hüseyinova, Gülara Azaflı ve Çeşme Aşıklar Grubu, Saadet Buta, Zöhre Halili, Aida Gülzar, Solmaz Koseyeva, Ilham Askeroğlu, Eskinaz Hümbetova gibi tanınmış sanatçılar ve şairler; Gürcistan Borçalı’dan Aşık Nargile Mehdiyeva, Aşık Efgan Şamilov, Aşık Mesim Recepov ile Sarvan Dans Grubu; İran’dan Aşık Mahbub Halili, Böyükbey Alekberoğlu, Sulduz aşıkları ve Seher Yallı ve folklor grubu katıldı. Etkinliklere Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Doğu Türkistan’dam gelen halk ozanları da Kars’ta Orta Asya ve Türkistan rüzgarı estirdi. Kars aşıklarının da yer aldığı etkinlikler Kültür ve turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda devam etti.

KARPAT Başkanı Seyfullah Türksoy, son bir yıl içinde gerçekleştirdiği büyük çaplı uluslararası kültür organizasyonlarıyla dikkat çeken ve kısa adı KARPAT olan Dünya Karapapak Türkleri Birliği, İstanbul, Bursa ve Sivas’ta gerçekleştirdiği kurultaylarla Türkiye ve Türk Dünyasından binlerce insanı biraraya getirmeyi başardığını söyledi. Türksoy şu açıklamayı yaptı: “Serhat şehrimiz, Gazi şehrimiz Kars, 24-25 Eylül’de tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Aşıklık kültürü binlerce yıldır devam eden ve bugün Azerbaycan’da özellikle Kazak, Tovuz, Gedebey; Gürcistan’da Borçalı, İran’da Sulduz ve Urmiya, Dağıstan’da Derbent, Türkiye’de de Kars- Ardahan bölgesinde güçlü bir şekilde varlığını sürdüren bir ata-baba sanatıdır. Saz ve söz kültürü atalarımızdan bizlere miras kalan kadim bir Türk kültürüdür. Bu sanatı yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve bu sanata dikkat çekmek adına bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Sempozyuma Türk Dünyasının muhtelif bölgelerinden çok önemli akademisyenler, fikir adamları, kanaat önderleri ve sanatçılar katılıyor”

Türksoy, bu büyük organizasyonun gerçekleşmesi hususunda başta Başbakanlık TİKA, Kafkas Üniversitesi ve Kars Valiliği olmak üzere resmi kurumlarla işbirliği içinde olduklarını da vurgulayarak, “İnanıyorum ki vefakâr Kars halkı bu büyük organizasyona sahip çıkarak, Türk Dünyasıyla Türkiye arasındaki gönül ve kültür bağlarının kuvvetlenmesine katkı sağlayacaktır. Biz bir iddiayla yola çıktık; Kars Kafkasya’nın Kültür Başkent’i olmaya layıktır dedik, bunu gerçekleştirmek için taşın altına gövdemizi koyduk. 24-25 Eylül tarihlerinde inşallah Kars unutulmaz bir kültür sanat şölenine sahne olacak. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

Türksoy, şunları söyledi:

“Şu anda Sultan Alparslan otağında, Harakani dergahında, aşıklar ve şehitler diyarı Kars’tayız. Kars’ın tarihi mekanında tarihi bir gün yaşıyoruz. Türk dünyasının hemen her tarafından gelen gönül erleri, kanaat önderleri, sanat grupları ve mehteranımızla birlikte sayın vekilimiz Selahattin Beyribey ve kanaat önderlerimizle beraber şu anda güzel bir gün yaşıyoruz. Kars aşıklık kültürünün önemli bir şehridir. Dünya Karapapak Türkleri Birliği olarak Kars’ı Kafkasya’nın turizm başkenti yapmak için yoğun bir çaba sarf etmeye karar aldık ve bugün bunu sağladık diyebiliriz. Allah nasip ederse bunda sonra Kars’ta pek çok kültürel faaliyet yapacağız. Bugün bunun burada temelini atmış oluyoruz. İnşallah burası hem aşıklık sanatının hem da kadim Türk kültürünün önemli merkezlerinden biri olacak.” diye konuştu.

AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey de bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.