1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Aşıklar Bayramı başladı
Kars Aşıklar Bayramı başladı

Kars Aşıklar Bayramı başladı

“Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı” Merhum Murat Çobanoğlu’nun kabrinin ziyaret edilmesi ve kortej yürüyüşü eşliğinde başladı.

A+A-

Kars Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve “Sazın ve Sözün Ustalarını Buluşturuyoruz” sloganıyla bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı” Merhum Murat Çobanoğlu’nun kabrinin ziyaret edilmesi ve kortej yürüyüşü eşliğinde başladı.

8 ülkeden ve Türkiye’nin 81 ilinden yaklaşık 200 aşığın katılım gerçekleştirdiği bayramın ilk ayağında Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve aşıklar, Karslı aşık merhum Murat Çobanoğlu’nun kabrini ziyaret ederek, usta ozana dualar okundular. Kabri başında Murat Çobanoğlu’na birlikte yıllarını geçirdiği birçok saz arkadaşı da sözlü ve şiirli üzüntülerini dile getirdiler.

“Murat Çobanoğlu bu sanatın ileriye taşınmasında birçok insanın yetişmesine öncülük etmiştir” diyen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş “Yurt dışı ve yurt içinden gelen sazın ve sözün değerli üstatlarına hoş geldiniz diyorum. Bilindiği üzere kültürleri belirleyen bir takım öğeler vardır. bunlardan birisi de aşıklık geleneğidir. Aşıklık geleneği kültürün temel taşlarından birisidir. Sazın ve sözün üstatları da sazın, sözün mimarlarıdır. Yaşadıkları toplumların değerleriyle üzülen, onların sevinçleriyle neşelenen bir yapıları vardır. rahmetlik Çobanoğlu da sazın ve sözün üstatlarından birisiydi, bu geleneğin, bu sanatın gelişmesinde büyük katkıları olmuştur. Bizler de mezarı başında kendisini anıyor, Allah’tan rahmet diliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kabri başında Murat Çobanoğlu’nu ziyaret eden Aşık Yener Yılmazoğlu da Çobanoğlu’nun da en büyük isteğinin bu bayramı Kars’ta düzenlemek olduğuna dikkat çekerek, “Murat Çobanoğlu’nun en büyük isteği Konya Aşıklar Bayramı’nı Kars’a getirmekti. Bu bayram 4 yıl da Kars’ta onunla birlikte yaşadı ve şimdi bu bayram daha fazla genişletilerek bugün 8’incisi düzenlendi. Bizler de bütün dostlarımızla birlikte buradayız. Kültürün temel taşı olan aşıklık kültürünü Serhat Kars’ta, bu karlar, buzlar diyarında sıcacık insanlarıyla Türkiye’ye tanıtacağız. Belediye Başkanımıza da bu organizasyon için bizleri misafir ettiği için teşekkür ediyor, başta Murat Çobanoğlu olmak üzere bütün merhum üstatlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.” dedi.

Anadolu Halk Ozanları Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Erzurumlu Aşık İhsan Yavuzer ise şunları söyledi: “Büyük üstat Murat Çobanoğlu’na Allah’tan rahmet diliyoruz. Bugün hepimiz onun için buradayız. O her zaman kalbimizde, gönlümüzde ve hiç çıkmayacak. Şunu da istiyorum ki Murat Çobanoğlu’na değer verdiğimiz gibi bütün aşıklarımıza değer verelim. Reyhani, Mevlit İhsani, Sümmani, Şinni Baba gibi dünyadan göçmüş birçok aşığımızı da unutmamamız gerektiğinin hatırlatmasını yapmak istiyorum.”

Murat Çobanoğlu’nun heykeli önünde toplanan yüzlerce aşık hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra kar yığınları arasında Mesut Yılmaz Parkı’nda objektiflere poz verdiler. Ardından da İzmir ve Bursa’da ikamet eden Karslı ve Erzurumlu aşıklar özledikleri kar yığınlarına uzanarak poz verdiler ve karla ilgili irticalen şiir okudular.

Protokol ve aşıklar daha sonra kortej eşliğinde yürüyüşe katılarak davullu zurnalı gösteri yaptılar. Faikbey, Kazımpaşa caddelerinden yürüyerek Cuma Namazı için Evliya Camii’ne giden aşıklar ürüyüş sırasında da bol bol değiş söylediler.

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da kortejde aşıklara eşlik ettiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.