1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Her şey rayında
Her şey rayında

Her şey rayında

Sivas’tan Ermenistan sınırın Doğukapı’ya kadar yaklaşık 6 ay sürecek olan ray yenileme çalışmalarının ardından tren seferleri daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapılacak.

A+A-

Devlet Demir Yolları tarafından onarılan raylar 44 yıl sonra tamamen yenilenmiş olacak. 112 kilometrelik yenileme çalışmasının yanında 39’luk rayların yerini 49’luk raylar almış olacak.

AK Parti Kars Milletvekili DLH Eski Genel Müdürü Ahmet Arslan, onarımı devam eden demiryollarının Çatak Köyü mevkiinde başlayan onarım çalışmalarının başladığı yerde incelemelerde bulundu. Ahmet Arslan’a AK Parti Kars İl Başkanı Ensar Erdoğdu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı ile birlikte Demiryolu İş Erzurum Şube Başkanı Yusuf Gökçay, Ulaştırma Memur-Sen İl Başkanı Muharrem Toraman, Poz Amiri Uğur Şahin, Trafik Koordinasyon Müdürü Alaattin Uğurlu, Gar Müdürü Yılmaz Ocak, Demiryolu- İş Genel Sekreteri Dinçer Yılmaz da eşlik etti.

Onarım çalışmalarını başlangıç yerine yenilenen rayda vagonla giden Milletvekili Ahmet Arslan ve beraberindekiler, demiryolu işçilerin kendileri için yaptıkları yemeğin bulunduğu dev kazanların kapağını açtı. Kazanlar içerisinde pişen kuzu etini kendi elleriyle önce gazetecilere ikram etti ardından da kendisi tattı. Arslan ayrıca onarım çalışmaları nedeniyle kurban edilecek olan koyunu da bağışlayarak kesilmesini önledi. Arslan incelemeleri sırasında işçilerin elinden iş makinesini alarak birlikte bijon sıktı ve daha sonra da çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Arslan mevsimlik işçilerin kadroya alınması için verilen uğraştan söz ederek bunun için gerekli gayreti göstereceklerini söyledi. Demiryolu işçiliğinin zor anlarından da söz eden Arslan, buradaki çalışmaların titizlikle yürütülüyor olması ve yolcuların mağdur edilmemesine de dikkat çekerek, çalışmaların tren geçiş saatlerine uygun zamanlarda yapıldığı ve her hangi bir aksamaya meydan verilmediğini ifade ederek işçilere ve yöneticilere teşekkür etti.

Arslan, Ermenistan sınırına kadar yapılacak olan demiryolu yenilemesinin Doğukapı’nın açılacağı yönündeki düşüncülere yol açtığının sorulması üzerine ise, Doğukapı’nın açılabilmesi için Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti. Aksi halde kapının açılmasının mümkün olmayacağını belirten Arslan, Türkiye’nin buna alternatif olarak BTK başta olmak üzere daha bir çok önemli çalışmaya imza attığını da hatırlatarak, böylelikle Kars’ın mağdur edilmediğini sözlerine ekledi.

44 SENE ÖNCE YENİLENEN DEMİRYOLU!

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan; “Zor bir iş yapıyorsunuz, sizlere kolaylıklar diliyorum. Bugün hava güzel var ama biliyoruz ki bazen kar, yağmur, tipi, fırtına oluyor. Bazen de tam tersine çok sıcak havalarda güneşin altında iş yapmak durumunda kalıyorsunuz. Bende bu işin içerisinden gelen biri olarak sizleri çok iyi anlayabiliyorum. Sizlere ve yönetici arkadaşlara bu anlamda bir kez daha teşekkür ediyorum. Erzincan’dan, Sivas’tan başlayan bir yenileme çalışmasında bugün hep birlikte Kars’ta, Doğu Kapı’dayız. Yaklaşık 44 sene önce yenilenen yolda sizler 112 kilometrelik bir yenileme çalışmasına emek veriyorsunuz ve rayları yeniliyorsunuz. Sadece yenilemekle de kalmayıp, 39’luk rayları 49’luk ray haline getiriyorsunuz. Bu çok daha modern, çok daha güzel ve günümüz teknolojisine uygun hale getiriyorsunuz. Kullanımı ve üzerinde trenlerin rahat harekete edebilmeleri ve insanların konforu açısından güzel bir hale getiriyorsunuz. Dolayısıyla bugün sizlerle birlikte olmak ve bu işe başladığınız ilk gün olan bugün sizlerle birlikte olmak istedik. Memleketimize ve insanımıza hizmet etmek adına demiryollarının daha modern hale getirilmesi için emek sarf ediyorsunuz bu anlamda sizlerden başlayarak genel müdürlüğümüze kadar, bakanımıza kadar emeği olan herkese öncelikle bölge insanları olarak, bölge insanının sorumluluğunu alan vekiller olarak çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

İŞÇİLERE KADRO İÇİN ELÇİ OLACAK!

Elazığ, Bingöl, Amasya, Sivas, Erzurum, Erzincan, Kars’tan yılın 6 ayı 179 gün geçici olarak çalışan 60 işçiye yönelik kadro alabilmeleri adına elçilik görevini üstleneceğinin altını çizen Ahmet Arslan daha sonra şunları söyledi; “Bende bu tip sahalara indiğimde sizler gibi, sizlerin amiri olan genç mühendis arkadaşlar gibi sahada olduğum günleri de hatırlıyorum ve o da bana ayrı bir haz veriyor. Bende 27-28 yıl kadar şantiyecilik yaptım. Yaklaşık 4-5 yıl önce özellikle 6 ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin kadroya geçirilmesi konusunda gerek genel müdürlük, gerek sendika bu tür çalışan arkadaşların kadroya geçebilmesi konusunda ciddi bir emek sarf ettiler. 6 ayını dolduran ve 6 ayını doldurmaya birkaç günü kalan yaklaşık 650 arkadaşımız da bundan faydalandı. 6 aydan aşağı kalan arkadaşların da beklentileri var onu da biliyorum açıkçası o beklentinin yerine gelmesi konusunda da biz de sizler gibi sahada çalışan arkadaşlarla birlikte uğraşmaya devam edeceğiz. Bu durumu hükümete taşımak adına elçilik görevi yapacağım. İnşallah bu konuda da yol alacağımıza inanıyorum.”

BİZE DÜŞEN NEYSE YAPMAYA HAZIRIZ!

“Demiryolu, karayolu uzaktan bakıldığında çok kolay gibi gözüken ama içinde olduğunuz zaman çok zor olduğunu gördüğünüz bir iştir. Çünkü demiryolu kapandığında onu ne yapıp edip birkaç saat içerisinde açmanız lazım, aksi takdirde İstanbul’a giden yolcu da yolda kalıyor, İzmir’e giden de yolda kalıyor ve dolayısıyla bu sadece o ili değil tüm Türkiye’yi kapsayan bir sorun haline geliyor. Yoları açık tutmanın önemini bilen biri olarak sizleri tekrar emeklerinizden dolayı kutluyorum. Biz de 6 ay boyunca yenileme çalışmasında sizlerle birlikteyiz, bize düşen ne varsa yapmaya hazırız.”

DOĞU KAPI AÇILMALI AMA!

Gazetecilerin demiryollarında ki onarım çalışmalarının Ermenistan ile kapalı olan Doğu Kapı sınır kapsına kadar yapılmasının Akyaka ilçesinde “Acaba Doğu Kapı açılacak mı?” algısı oluşturduğu sorusunu ise Arslan, “Doğu Kapı’nın açılmasını ben de en az Akyaka halkı kadar istiyorum. Doğu Kapı açılmalı ve biz Ermenistan’da olan demiryolu bağlantılı yolarımızı da açarak ticaretimizi de geliştiririz. Bu sorumluluğu alan biri olarak Doğu Kapı’nın açılmasını bende çok istiyorum. Ama bir gerçek var ki kardeş Azerbaycan’a Karabağ topraklarında Ermenistan’ın işgali sürdüğü sürece Azerbaycan’la o sorun çözülmediği sürece Türkiye’nin uluslar arası politikası çerçevesinde o kapının açılması yok. Tabi ki farklı ilişkiler gelişiyor, uluslar arası ilişkiler çerçevesinde nezaketen bir takım şeyler söylenebilir. Gerektiğinde Ermenistan cumhurbaşkanı yeni seçildiğinde tebrik de edebilirsiniz. O dış işleri politikasının nezaket kuralıdır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nde dış işleri politikasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıkan sözler çok önemlidir. Ermenistan’daki insanlar da en az Türk insanı kadar Doğu Kapı’nın açılması, kardeşliğin gelişmesini istiyor ama istiyoruz ki diaspora o işten elini çeksin, Karabağ problemi çözülsün, Azerbaycan’la Ermenistan iyi ilişkiler geliştirsin de istiyoruz. Kardeş Azerbaycan’ın problemini unutmayalım, problemimiz olduğunda Azerbaycan’ın da problemimize ortak olacağını bilelim ama Ermenistan’la da problemimizi bitirelim istiyoruz. Komşu olarak ticarette, turizm de gelişsin istiyoruz. Bu şartlar yerine geldiğinde bu kapının açılması da kaçınılmaz olacaktır ama Türkiye elini kolunu bağlayıp oturacak bir ülke değil, Türkiye bölgesinde büyüyen ve söz sahibi olan bir ülkedir ve dolayısıyla ticaretini geliştirerek Orta Asya’ya ulaşmak adına BTK projesini yapması gerekiyorsa ki yapıyor, Kars’ı da bölgesine mahkum etmemek adına Londra’dan Pekin’e gidecek güzergahta bir kavşak olması konusunda her türlü desteğini veriyor.” Şeklinde yanıtladı.

Doğukapı’ının açılmasını an az Akyaka halkı kadar istediğini belirten Arslan devletin uluslararası politikası nedeniyle almış olduğun bir karar olduğuna vurgu yaprak “Ermenistan işgal ettiği Karabağ’dan çekilmediği sürece sınır kapısı açılamaz.” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.