1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hac kuraları 28 Mart’ta çekilecek
Hac kuraları 28 Mart’ta çekilecek

Hac kuraları 28 Mart’ta çekilecek

Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, bu yıl hac için kayıt yaptıra 2 bin 656 kişinin hac kuralarının 28 Mart’ta yapılacağını söyledi.

A+A-

Genç, “Öncelikle hac için kayıt yaptıran hacı adaylarımızın biran önce hacca gitmelerinin, önünün açılması için yüce rabbimize dua ediyoruz. Allah hepsine hacca gitmeyi nasip etsin. Geçen yıl ilimizden hacca giden toplam 151 hacımız olmuş. Bunların 95’i diyanet işleri başkanlığıyla, 56 kişide özel şirketlerle hacca gitmişlerdir. Eski kayıt 2 bin 111 kişi, bu yıl kaydını yenilemişler. Yeni kayıt olarak da bu yıl ilk defa kayıt olan 545 kişi kayıt olmuş. İlimizde toplam 2 bin 656 kişi kayıt olmuştur.” dedi.

Bu kayıt yaptıranların kesin kuralarının 28 Mart günü netleşeceğini belirten Genç, “Yani 28 Mart günü kura çekilecek ve ondan sonra kesin kayıt hakkı kazanan kayıtlarını hacı adaylarımız yapacaklardır. Tabiî ki müstakil tip, normal tip ve otel tip olmak üzere çeşitli müracaatlar vardır. Yani hepsi aynı tipe müracaat etmemişlerdir. Bu sebeple de hepsinin de ayrı ayrı fiyatları vardır. Mesela müstakil tiplerde her 4 bin ve 5 bin Euro arasında değişen fiyatlar oluyor. Şuanda Sayın Genel Müdür Vekilimizde, Diyanet İşleri Başkanımızda Hicaz bölgesinde hac için gerekli konaklama ve kayıt işlemlerinin yapılacağı orada iskân durumlarını Suudi Arabistan yetkilileri ile görüşmekteler. Bunun için de netlik yok. 4 bin 5 bin arası dememizin sebebi de budur. Normal tiplerde de 2730 EURO ile 3 bin EURO arası değişiyor. Özel tiplerde yani otel tipi olanlarda ise 5750 Euro’dan başlıyor. Buda şunu gösteriyor yani otel tipler; pahalı olmasına rağmen ama rahatlığı açısından, yakınlığı açısından, biraz daha lüks olduğu için fiyatı da pahalı oluyor. Tabiî ki hac üzerine mükellef olan kişinin yani hacı ifa edecek gücü olan bu hac ibadetini yapma durumundadır. Yoksa hac ibadeti sıradan bir ziyaret değildir. Allah-u Tealanın ömrümüzde bir defa zengin olana yüklediği bir mükellefiyettir.” diye konuştu.

Genç daha sonra şunları söyledi:

“Tabiî ki bu yıl hacca gidecek olan hacı adaylarımızın sayısı konusuna gelince geçen yıl 151 rakamı gerçekten Kars için düşük bir orandı. Çünkü Kars vilayetimiz aslında Iğdır, Ardahan bu çevre illerimizin de benim şahsen arzum odur ki Kars ilimizden uçuşlarının sağlanması, Kars ilinden Suudi Arabistan’a Cidde’ye olsun, Medine’ye olsun uçuş imkânın sağlanması inşallah olur. Ama eğer uçakların buradan uçmasına engel bir teknik sorun varsa tabi onun yetkililerden duymak lazım. O konuda bir görüş belirtemiyoruz. Ama temel arzumuz buradan hacılarımızın hatta umrecilerimizin bile bu yıl buradan uçmalarının sağlanmasıdır. İnşallah bu yıl bu rakam geçen yıldan fazla olacaktır. 3 bine yakın kayıt olduğuna göre bunların yüzde 10’nu 250 kişi 200–300 kişi yapar ki bir kafile oluşturur. Büyük bir ihtimalle de bu yıl inşallah bir kafile oluşturacak potansiyelimiz olacaktır. Yalnız hacı adaylarımızın da dikkatine sunulması gereken bir husus da şudur. Yani hacılarımız umutsuz olmasın. Kayıtlarını yapsınlar. Acaba çıkar mı diye endişe etmesinler. Çünkü her şey nasipledir. Allah-u tealanın kuranda ifadesi ile İbrahim aleyhisselamın oraya çağırışı kime nasip olduysa o gidecektir. Bu yüzden vatandaşlarımıza hayırlı olsun diyoruz. 28 Martta ki kurada inşallah bu sayının iki katına çıkarak bu yılda Kars ilimizin de yüzünü güldürecek bir rakama ulaşmasını arzu ediyoruz. Hac ibadeti zor ibadet olduğu için peygamberimiz (S.A.S) Allah’ım bana kolay kıl diye her zaman dua etmişlerdir. Yani her niyette bir dua vardır ama bu dualar hep niyet ettim şeklindedir. Ama hac ibadetinde yarabbi bana kola kıl, umre ibadetinde Yarabbi bana kolay kıl ve benden kabul eyle. Duası vardır ki buda şunu gösteriyor. Haccın ibadet olarak kendisin de zaten bir zorluk vardır. Bu zorlukları bilerek, düşünerek ta kuradan başlayan hac görevini yerine getirinceye kadar zorluklar mevcuttur. Cenabı hak gidecek olan hacı adaylarımızın yolunu açık eylesin. Hepsine de nasip etsin diyorum. Sağlık, sıhhat ve esenlik içerisinde de gidip gelmelerini de nasip eylesin. İnşallah birlikte yani buradan da hac ve umre yapma imkânı nasip olur. Bizimde insanlarımız da kendi arzularını da isteklerini de cenabı hakkın rızasına uygun ifa etmek nasip olsun. Hepinize sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.