1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Günaydın’ın Kars hatırası
Günaydın’ın Kars hatırası

Günaydın’ın Kars hatırası

Ayakizi Turizm Seyahat Acentesi Temsilcisi Tolga Günaydın Kars’tan izlenimlerini paylaştı...

A+A-

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA)’nın organizasyonuyla aralarında Kültür Bakanlığı Yetkililerinin de bulunduğu medya temsilcileri ve turizm acenteleri temsilcileri bölgeyi tanıtma amaçlı davet edildikleri Kars’tan ayrılışlarında gösterilen yakın ilgiden dolayı memnun kaldıklarını dile getirirken, Ayakizi Turizm Seyahat Acentesi Temsilcisi Tolga Günaydın Kars’tan izlenimlerini paylaştı.

Tolga Günaydın Kars’a gerçekleştirdikleri ziyaretten oldukça memnun kaldıklarını ve Kars’a gerekli hizmeti yapacaklarını dile getirerek, Kars hakkındaki izlenimlerini ve Kars’ın unutulmadığını gönderdiği yazı dizisiyle Kafkas Haber Ajansı (KHA) aracılığıyla Kars halkına duyurdu.

GÜNAYDIN’IN GÖZÜNDEN KARS ;

“KARS – BOĞATEPE KÖYÜ GEZİSİ NOTLARI

Kars merkeze bağlı Boğatepe Köyü kültür ve peynir müzesi gezisi – 30 Kasım 2012 – 2. gün öğlen

Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı illeri olarak toplamda 4 gün süren gezimizin 2. gününde sabahtan Kars şehir merkezini gezdik. Öğleden sonra merkeze bağlı Boğatepe Köyü’nü gezeceğiz. Serhat Kalkınma Ajansı davetiyle katıldığımız gezide ilk gün Sarıkamış’ı gezmiş ve Sarıkamış’ta kalmıştık. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu bölümde yazdıklarım sadece gezi notlarıdır. Gezdiğimiz yerlerin açıklamalarını ilgili müzeler, yerler ve gezi notları gibi yazılarda bulabilirsiniz.

KARS’TAN BOĞATEPE KÖYÜ’NE YOLCULUK NE KADAR SÜRER?

Kars’tan Boğatepe Köyü’ne gitmek yaklaşık 1 saat sürer. Öğle yemeğinden sonra Kars merkeze bağlı bir köy olan, yaklaşık 50 km uzaklıktaki Boğatepe Köyü’ne gitmek üzere doğru yola çıktık. Susuz ilçesine giden yoldan Göle ilçesi yoluna döndük, solumuzda Aygır Gölü’nü geçtikten 15 dakika sonra yolun sağında büyük bir inek heykeli var, solda ise Boğatepe Köyü. Boğatepe Köyü yüksek dağlarla çevrili bir yayla. Köyün doğusunda Büyük Boğa Tepesi (yaklaşık yükseklik 2890 m.) ve Küçük Boğa Tepesi (yaklaşık yükseklik 2690 m.) bulunmakta.

BOĞATEPE KÖYÜ’NDE NERELERİ, NASIL GEZDİK?

Boğatepe Köyü’nde yaklaşık 3 saat bulunduk. Köyün deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 2300 metre. Yüksekte olsanız bile hava sizi rahatsız etmiyor çünkü oksijen bakımından zengin ve etrafı açıklık (yaklaşık 20 km x 20 kmlik) bir yayla. Büyük bir düzlükte bulunan yayladaki Boğatepe Köyü 1800’lü yılların sonunda kurulmuş, çoğunluğu Malakan (Rusya’nın batısından gelen çiftçilik yapan) ailelerden oluşan 6 köyün yaylasıymış.

Malakan’lar bölgede tarım ve hayvancılık ile uğraşmışlar, peynir ve çeşitlerini Kars ve çevresine kazandıranlar da bu aileler. 1900’lerin başında Rus işgalinde bulunan bölgede Ruslar zavot (fabrika) denilen kooperatif türü yapılanma ile yaylada (Boğatepe Köyünde) bir işletme kuruyorlar. İşletmenin yanında zamanla evler kuruluyor ve burası köy oluyor. Çevre köylerdeki herkes hayvancılık ve el sanatları ile uğraştığı için, bu fabrikalarda – işletmelerde süt ve süt ürünleri üzerine çalışmış. Hepimizin bildiği, ünlü Kars gravyer peyniri 1910'lu yıllarda Boğatepe ve benzeri köylerde üretilmeye başlanmış.

Boğatepe Köyü’nde eski zavot binasının (imalathane) içini peynir müzesi yapmışlar: Zavot Eko Müze adını vermişler. Burada geleneksel – ev yapımı peynirin yapılma aşamalarını ve peynirin yapımında kullanılan aletleri görebilirsiniz. Yaklaşık 100 yıllık krema yapma çırpıcısı, yayık fıçısı, el yapımı ahşap kaşar sepeti gibi eşyaları müzede görebilirsiniz. Boğatepe Köyü’nde üretilen peynirleri telefonla sipariş vererek getirtebilir ve Kars’ta da bulabilirsiniz. Kars gravyer peyniri, deri tulum, Kars kaşarı, çeçil peyniri, göğermiş peynir (çeçil peynirin küflenmişi-penisilin kıvamında) ve beyaz peynir köyde üretilmekte.

Müzenin içerisinde bir pano var. Yaylada ve yakın çevrede doğal ortamında yetişen yaklaşık 100 adet bitki türünün, çiçeğin, şifalı otun tanıtıldığı bir pano bulunmakta. Doğal tedavi yöntemi olarak kullanabileceğiniz bu bitkilerin isimleri, fotoğrafları, ne için kullanıldıkları listelenmiş.

Zavot’tan sonra (peynir müzesi) kümesler, ahırlar, mandıra ve dere bölgelerini gezdik. Boğatepe Köyü’nden saat 17.00 civarında Sarıkamış’a gitmek üzere ayrıldık. Saat 19.00 civarında Sarıkamış’taki Ce-mar Toprak Otel’e geldik.

BOĞATEPE KÖYÜ’NDE NE YENİR, NE ALINIR, NE YAPILIR?

Köyde lokanta – restoran yok, burası orjinal bir köy. Peynir alınır, peynir alınır, peynir alınır. Gravyer, kaşar, çeçil, deri tulum, beyaz peynir ama peynir alınır. Alırken bolca peynir yemiş oluyorsunuz. Çok güzel yayla çiçek balı da bulabilirsiniz. Mevsiminde gelirseniz, mayıs – ekim ayları arasında, şifalı otlardan da alabilirsiniz.

Önceden haberli gelirseniz köy evlerinde ev yemeği bulabilirsiniz. Köyün içerisinde bakkal var, önemli – temel ihtiyaçları buradan karşılayabiliyorsunuz. Peynir için kredi kartı geçerli, diğer alışverişler için nakit bulundurmanız gerek.

Benden size bir öneri, haziran ayından itibaren Boğatepe Köyü’nde 1 haftalık detoks kampları yapılmakta. Bu kamplarda temiz hava, zihni dinlendirme ve köy hayatının rahatlatıcı ortamında bulunmanızı tavsiye ederim.

BOĞATEPE KÖYÜ’NÜ GEZMEK NE KADAR SÜRER?

Müze, mandıra, atölye, ekmek fırını gibi yerleri gezmeniz yarım gün sürer. Bence günlük gezmek yerine, 1 gece kalacak şekilde gitmenizi öneririm. Sizi köy evinde misafir ediyorlar. Yazın haftalık kamplara da katılabiliyorsunuz.

BOĞATEPE KÖYÜ’NDE DAHA BAŞKA HANGİ YERLER GEZİLEBİLİR?

Tepeler bölgesinde yürüyüş ve bisiklet gezisi yapılabilir. Ata binmeniz mümkün, kocaman bir çayırlıkta ata binmek acayip bir keyif olur.

Kars hakkında edindiği izlenimleri bizlerle paylaşan Acente Temsilcisi Tolga Günaydın’a ajansımız adına bizler de teşekkür ediyoruz. Günaydın’ın Kars izlenimi adlı diğer izlenimlerini ise önümüzdeki günlerde takip edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.