1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çobanoğlu mezarı başında anıldı
Çobanoğlu mezarı başında anıldı

Çobanoğlu mezarı başında anıldı

Kars’ın yetiştirdiği büyük âşıklardan merhum Murat Çobanoğlu, ölümünün 10. yılında Kars Belediyesi tarafından mezarı başında anıldı.

A+A-

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, başkan yardımcıları ve birim amirleriyle birlikte Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği aşıklarının katıldığı anma töreninde Belediye Başkan yardımcısı Ferit Yenice Kur’an-ı Kerim’den ayetler okuyup dua etti. Ardından da Başka Başkan Karaçanta olmak üzere törene katılanlar Çobanoğlu’nun kabrine kırmızı karanfiller bıraktı.

Başkan Karaçanta burada yaptığı konuşmada, bugün Kars’ın yetiştirdiği önemli değerlerden Çobanoğlu’nu anmak için bir arada olduklarını belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti. Karaçanta, Çobanoğlu’nun 1976 yılından bu yana Kars’ı temsilen Türkiye’de önemli çalışmalar yaptığını, yurt genelindeki aşıklar bayramlarında Kars’ı en iyi şekilde taşıdığına dikkat çekti. Sadece Türkiye’de değil Avrupa ülkelerinde, dünyanın bir çok ülkesinde Kars adına, Türkiye adına önemli eserleri insanlıkla buluşturduğunu da belirten Karaçanta, “Zaten Kars denildiği zaman akla aşıklar diyarı gelir. Dolayısıyla aşıklarıyla ünlü bu şehrin böyle önemli aşıklarının olması gayet doğaldır.” diyerek Çobanoğlu’nun yanında Kars’ın geçmişinden bu yana gelen ve Hak’kın rahmetine ulaşmış tüm aşıkları rahmetle andıklarını, ailelerine ve Kars halkına da başsağlığı dileklerinde bulunduğu.

Murat Çobanoğlu’nun çok önemli bir değer olduğunu sık sık tekrarlayan Başkan Karaçanta, “Murat Çobanoğlu yıllarca şehrimizi gittiği her yerde başarıyla temsil etmiştir. Sazıyla, sesiyle, sözüyle, sohbetiyle ön plana çıkmıştır. Seminerler, konferanslar vermiştir ve devlet sanatçısı unvanını almıştır. Bu her aşığa nasip olmaz. Aşıklık bizim geleneğimizdir. Aşıklık buranın var oluşudur. Anadolu’daki aşıklık geleneğinin çıktığı yerdir. Dolayısıyla burada ben değil kim olursa olsun buna değer vermelidir. Bu bizim çünkü her yeşimizdir.” dedi.

Namık Kemal Evi’nde çalışan aşıkların sosyal haklarının veriliyor olmasından dolayı da aşıklar Başkan Karaçanta’ya bu sanata ve sanatı icra edenlere verdiği önemden dolayı teşekkür ettiler.

Başkan Karaçanta da bunun üzerine, “Gönlüm isterdi ki yalnız buradaki çok değerli aşıklarımız değil Kars’taki tüm aşıklarımızla birlikte olalım. Onlara tüm sosyal hakları verelim. Çünkü onlar her şeyin güzeline layıklar. Bizler gücümüzün yettiği kadarıyla bir şeyler yapmaya çalışmışız. Onlarda zaten gittikleri her yerde gerek belediyemizi, gerek şehrimizi başarıyla temsil eden çok değerli aşıklarımızdır. Kendilerine sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İSME TAKILMAMAK GEREK

Gazetecilerin, aşıklar bayramının “Murat Çobanoğlu” ismiyle Kars’ta başlatıldığını hatırlatması ve bu ismimle devam edip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Başkan Karaçanta, “Aşıklar bayramımız uluslararası boyutta olacak. Geçen yıl 9.cusunu yaptık bu yıl 10.cusunu yapacağız. Bu yıl daha geniş katılımlı ve kapsamlı olacak. Evet bilindiği gibi ilk olarak Aşık Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı olarak başlamıştı. Daha sonra ismi Kars Aşıklar Bayramı olarak değiştirildi. Çok önemli değil isimlere fazla takılmamak gerek. Önemli olan bu geleneği burada yaşatmaktır.” şeklinde konuştu.

Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş da “Ben dernek başkanı olarak size çok teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun. Şu anda bizi belediyede istihdam ediyorsunuz size ne kadar teşekkür etsek azdır. Sizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

MURAT ÇOBANOĞLU

Asıl soyadı Çobanlar olan Murat Çobanoğlu 1940’ta Kars’ın İstasyon mahallesinde doğdu. Annesi Lala (La’li) hanımdır. Babası, Aşık Şenlik’in çıraklarından Aşık Gülistan’dır; Arpaçay’ın Kıraç köyünden olup 1920’de Kars’a yerleşmiştir. Karısının erken ölümü dolayısıyla oğlunu o büyütüp yetiştirdi. İlkokul öğrenimi gören Murat Çobanoğlu çocukluğunda babasının saz çalışını dinledi, ama ona özenmedi. Ancak 1951 ‘de gördüğü bir düş üzerine tutumu değişti. olayı şöyle anlatıyor:

“Göç mevsimi yaylaya göçerken susadım. Yol kenarında bulunan çeşmeye su içmeye gittim. Ben oyalanınca göçlerimiz dağı aştı. Akşamın alacakaranlığında uyuyakaldım. İşte o zaman nasibim olan aşıklık ilhamı bana verildi. Sabah, yaylada beni bulamayan babam düşer yollara, beni aramaya. Beni çeşmenin başında uyurken bulunca, aşık olacağımı söyledi. Saz aldı. Saz tutmasını öğretti. O zamandan bu yana saz çalmaya, şiir ve türküler söylemeye başladım.”

Murat Çobanoğlu Artvin, Konya, Erzurum ve Mut’ta yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda -değişik konularda- söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Kars’ta “Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi”ni açıp işletti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı.

1965’e kadar Devrani, 1967’ye kadar Yanani, ondan sonra da Çobanoğlu takma adını kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.