1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çinliler Kars’ın farkında
Çinliler Kars’ın farkında

Çinliler Kars’ın farkında

Kars’ta yapımı devam eden ve bu yılsonunda test sürüşlerine başlanacak olan Bakü Tiflis Kars (BTK) Demiryolu Projesi akabinde devreye sokulacak olan Lojistik Merkezi, daha şimdiden Çinli yatırımcıları Kars’a çekmeye başladı.

A+A-

Geçtiğimiz yıllarda da bir dizi ‘Kars’a Mini Çin Mahallesi’ kurulacak söylentileriyle BTK projesiyle birlikte bir gurup işadamının Kars’ta arsa satın aldıkları söyleniyordu. Bugün de Kafkas Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin ‘Çin Dersi’ projesi kapsamında Kars’a davet edilen Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang, beraberindekilerle birlikte Kars Valiliği, Belediye ve ardından da Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyaretler gerçekleştirdiler.

Çin Büyükelçisi Yu Hong Yang ve beraberindeki Çinli işadamlarını ve dev şirket yetkililerini KTSO Başkanı Fahri Ötegen karşıladı. Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen ve işadamlarından oluşan Kars Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi tarafından ağırlanan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang ve heyeti gördükleri ilgiden dolayı memnuniyetlerini dile getidiler.

KTSO ziyaretinde; ulaşım, enerji, lojistik, inşaat, mühendislik ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren önemli firmalarının temsilcilerinden oluşan Çinli işadamları ile KTOS yönetimi ve işadamları önce kendilerini tanıttılar ve ne işlerle meşgul olduklarını anlattılar.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, Büyükelçi Yu Hong Yang ve beraberindeki heyeti Kars’ta konuk etmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Başkan Ötegen, konuklara Kars ekonomisi ve sektörel yapısı ile yatırım olanakları hakkında bilgiler aktardı. Çin’in dünya ekonomisinin önemli yapıtaşlarından ve pazarlarından birisi durumunda olduğunu kaydeden Başkan Ötegen, Kars’ın üzerinde bulunduğu coğrafi konumu itibariyle yakın zamanda da hayata geçecek hayati öneme sahip projelerle birlikte çevresinde cazibe merkezi haline geleceğini ve yatırımcılar için özellikle stratejik alanlarda yapılacak olan yatırımlarda önemli bir fırsat sağladığını ifade etti. Ötegen, bundan sonraki süreçte de Çin ile Kars firmaları arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeye yönelik çalışmalara Oda olarak aktif katkı ve destek sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang da; “Kars hakkında birçok bilgi edindik ve Karslı iş adamları ve sanayicilerle tanışmaktan büyük memnuniyet duyduk. Bugün tanışmış olduk ve bu iyi bir başlangıç ama yeterli değil. Bundan sonra daha çok somut projeler üzerinde konuşmalı ve işbirliği niyetlerimizi belirtmeliyiz. Biz kendimizi tanıtmak için buraya gelmedik, burayı daha iyi tanımak için geldik. Bizler burada işbirliği fırsatları yakalamak istiyoruz. Buranın sanayici ve iş adamlarıyla görüş alışverişinde bulunmak bizlere ve sizlere fayda sağlayacaktır. En son varacağımız hedefte bu anlamda işbirliği yapmak ve projelerde birlikte yer almaktır.” dedi.

“KARS, TÜRKİYE’DE MERKEZ KONUMUNA GELECEKTİR”

Çin’in Türkiye ile işbirliği yapma noktasında samimi olduğunu kaydeden Yong, “Çin tarafı Türk tarafıyla işbirliği yapma noktasında samimi ve isteklidir. Verdiğiniz bilgiler ışığında ve az önce de Kars hakkında sunumda yer alan bilgiler dahilinde bizlerin de sizlere büyük işbirliği tavsiyelerimiz olacak. Burada organize sanayi bölgesi, lojistik merkezi kurulacak. Kars sadece eşsiz bir coğrafi avantaja sahip değil, aynı zamanda özel ürünlere de sahiptir ve birçok sektörde de çok avantajlıdır. Coğrafi açıdan bakıldığında Kars Orta Asya’yı Kafkaslara ve Orta Doğu’ya bağlıyor. Kars sadece Türkiye’nin bağlantı noktası olmayacaktır ileride Çin’den Orta Asya’ya üzerinden Avrupa’ya bağlanan hat hizmete açıldıktan sonra Türkiye’de belki merkez konumuna gelecektir. Bu açıdan bakıldığından bir lojistik merkezi kurulmasının büyük anlamı vardır. Lojistik imkanlarının gelişmesiyle beraber diğer sektörlerde gelişecektir. Yıllarla birlikte siz hem de tarım ve hayvancılık fabrikaları, kesim tesisleri de kuracaksınız ve bence bütün bu gelişmeler beraberinde yeni gelişmeler de getirecektir. Eğer şirketler uygun görürse hemen bağlantılar kurulabilir ya da gelecek için bir tarih belirlenerek yeniden bir araya gelinebilir. Burada bulunan şirketlerden ilgi duyanlar varsa bugün ve yarın Kars’tayız ve detaylı olarak görüşmeler yapılabilir. İlgilendiğiniz sektörler buradaki sektör temsilcileri arasında olmayabilir onun için de Çinli İşletmeciler Odası aracılığıyla veya Ticaret Müsteşarlığı aracılığıyla Çin’deki firmalara da iletilebilir.” diye konuştu.

Çinli işadamlarının sektörlerine ilişkin Kars ile işbirliği anlamındaki düşüncelerini paylaşması ardından katılımcılara; Kars Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışman N. Savaş Demirci tarafından Kars’ın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını konu alan bir sunum yapıldı.

Konuşmalardan sonra firmalar arasında ikili bilgi alış-verişi ve görüşmeler yapıldı. Ziyaret sonunda Büyükelçi Yu Hong Yang tarafından Başkan Fahri Ötegen’e el yapımı çay seti hediye edilirken, Başkan Fahri Ötegen de Hongyang’a ziyaret anısına Karslı fotoğrafçı Murat Kaya tarafından çekilen tarihi yapıya sahip Kars Ticaret Sanayi Odası’nın fotoğraf tablosu takdim etti.

Son olarak Karslı işadamlarıyla Çinli işadamları arasında karşılıklı görüşmelerin sağlanması ve işbirliği yapılması adına mutabakat imzalandı. Ziyaret; KTSO binası önünde hatıra fotoğraflarının çektirilmesiyle son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.