1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AKAKP ile Seracılık Gelişiyor
AKAKP ile Seracılık Gelişiyor

AKAKP ile Seracılık Gelişiyor

Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi kapsamında, aile beslenmesine yönelik 24 m2 büyüklüğünde Selim İlçesi proje köylerinde 9, Sarıkamış İlçesi proje köylerinde 7 olmak üzere toplam 16 adet sera yaptırıldı.

A+A-

AKAKP Kadın Programları dahilinde kadın üreticilere yönelik yapılan  aile tipi seraların amacı, tek tip beslenmeyi bir miktarda olsa değiştirmek, bölgede yaşayan hedef kitleye yeni üretim tekniklerini öğretmek ve ilerleyen zamanlarda bu faaliyeti gelir getirici bir faaliyete dönüştürmek.

Sera kurulumu için gerekli tüm malzemeler ile fide, fungusit gibi girdilerin tamamının AKAKP tarafından sağlandığı aile tipi seralarda, domates, biber ve hıyar yetiştirilmektedir. Üreticilere serada sebze yetiştiriciliği ana başlığı altında, koltuk alma, budama, ipe alma, boğaz doldurma ve ilaçlama eğitimleri hem teorik hem de uygulamalı olarak konu uzmanları tarafından verilmiştir. Seralardaki üretim belirli zaman aralıkları ile kontrol edilmekte olup devam edecektir. Ayrıca sonbaharda üreticilere, marul, ıspanak ve maydanoz gibi yeşil yapraklı bitki yetiştiriciliğine yönelik tohumların dağıtımı yapılacak ve teknik eğitimler verilecek.

İklimsel açıdan serada ürün yetiştiriciliği yapmanın uzak bir fikir olarak görüldüğü Kars’ta, özellikle kadın üreticiler seraları ile ilgilenmekten duydukları memnuniyeti, serada kendi elleriyle yetiştirdikleri ürünlerin doğallığını her seferinde dile getirmekte.

AKAKP İLE KAĞIZMAN İLÇESİNDE SERACILIK HIZ KAZANDI

Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi Kadın Programları kapsamında, kadın üreticilere yönelik, Kağızman İlçesi Kötek ve Aydınkavak Köyleri’nde 200 m2 büyüklüğünde demonstrasyon amaçlı 2 adet peyzaj bitkisi yetiştiriciliği serası yaptırıldı.

Gelir getirici bir faaliyet olarak planlanan seracılık çalışmalarında, öncelikli olarak peyzaj bitkisi ve ardından sebze yetiştiriciliği (domates, hıyar ve biber) yapılarak kadın üreticilerin yeni üretim tekniklerini öğrenmesi ve gelir elde etmeleri programın temel amacıdır.

Programın uygulama aşamasından önce, Erzurum Uzundere İlçesi’nde yer alan ve işletmeciliğinin kadınlar tarafından yapıldığı çiçek yetiştiriciliği tesisine, Kağızman İlçesi proje köylerinden kadın üreticilerin katıldığı bir eğitim gezisi düzenlendi. Katılımcı kadın üreticiler bu gezide hem çiçek yetiştiriciliği hakkında kısa bir eğitim almışlar hem de kadınların bir araya gelerek kaliteli işler çıkarabildiklerinin canlı örneklerini gözleme fırsatı yakaladılar.

Düzenlenen gezinin ardından, AKAKP Proje Yönetim Birimi ve Kağızman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, iş için isteklilik, öğrenmeye açıklık ve arazi uygunluğu dikkate alınarak uygun üreticilerin seçimi yapıldı. 

Yapılan değerlendirmeler sonrasında seçilen üreticiler ile programın uygulanması aşamasına geçilmiştir. Sera kurulumu, çiçek tohumu, sebze fidesi (domates, biber, hıyar), torf, viyol ve fungusit desteğinin tamamı AKAKP tarafından karşılandı.

Programın ilk sezonunda sebze üretimine başlandı. Yıl içerisinde peyzaj bitkisi serası sahibi kadın üreticilerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan peyzaj bitkisi yetiştiriciliği konulu teknik eğitimin alınmasının ardından bir sonraki sezona çiçek yetiştiriciliği ile başlanacak. Bu sayede; gerek üretimin gizli yaveri kadınların ön plana çıkarılması gerekse gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi programın hedef noktası olarak belirlendi.

Bu yılki üretim sezonunda, serada sebze yetiştiriciliğine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler ile üretimin takibi Kağızman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendislerinin özverili çalışmaları ile yürütülmekte. Bu çalışmalar aracılığı ile bölgede seracılık hakkında farkındalık yaratıldı.

AKAK PROJESİ DEMOSRASYONLARI YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Ardahan-Kars-Artvin Projesi(AKAK) kapsamında yapılan demonstrasyonlarda Arpaçay Doğruyol Köyünde 2013 yılında  ekim ayında  yapılan güzlük demonstrasyonlar çerçevesinde gerçekleştirilen Trıtıkale ve Macar Fiği ekimi geçen yıllarda yapılan ekimlere göre daha iyi sonuçlar alındığı gözlendi.

Yapılan kontrollerde Trıtıkale ve Macar Fiğinin yeşil ot olarak dekara 1100-1200 kgilogram vermesi tahmin edilmektedir. İlimiz çiftçilerinde büyük ilgi uyandıran güzlük ekimlerin ileri ki zamanlarda yaygınlaştırılması hedeflenmekte.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.