1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 100 yıldır dönüyor
100 yıldır dönüyor

100 yıldır dönüyor

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Küçük Çatma köyünde yöreye Rusya’dan gelip yerleşen ve değirmenciliği bir sanat haline getirmiş olan Molakanlar tarafından kurulan su değirmeni her yaz döneminde bakımdan geçiriliyor.

A+A-

Bu yıl da bakımı tamamlanan değirmen aralıksız çalışıyor ve tahıl, kavılca, bulgur öğütülerek vatandaşın hizmetine devam ediyor.

Zamana meydan okuyan su değirmeninin başında Erdem Kaya var. Değirmende kavılca ve diğer tahıl ürünleri geleneksel şekliyle öğütülüyor. 1900’lerde yöreye Rusya’dan gelip yerleşen ve değirmenciliği bir sanat haline getirmiş olan Molakanlar tarafından kurulan bu değirmen, sonraki sahipleri Kaya ailesi tarafından ağaçlandırılan çevresiyle birlikte korumaya alınmış. Günümüzde de üretime devam eden yöredeki tek su değirmeni bir asra meydan okuyan dimdik görüntüsüyle de büyük dikkat çekiyor. Kars Çayı’nın içinden geçtiği köyde gürül gürül su sesinin kulakları çınlattığı değirmen sadece tahıl öğütmek için değil, değirmeni merak edenlerin de ziyaretine tanıtlık ediyor.

Değirmenin sahibi Erdem Kaya, 100 yılı aşkın süredir Kaya ailesi olarak değirmeni çalıştırdıklarını ve her yaz döneminde gerekli bakımları yaparak değirmeni ayakta tuttuklarını söyledi. Yaz-kış değirmenin hiç aksamadan çalıştığını belirten Kaya, özellikle tahıl öğütme dönemi olan Ağustos ayı ve sonrasında değirmenin büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Muhtar Mustafa Kaya da, Kars Çayı kenarında kurulan değirmenin köyleri için büyük önem taşıdığını çünkü su değirmeni olması nedeniyle köylerine gelen ziyaretçi sayısının da her yıl arttığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.