1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Zabıtanın 'Esmer' Operasyonu
Zabıtanın Esmer Operasyonu

Zabıtanın 'Esmer' Operasyonu

Kars Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, cami önlerinde ve ara sokaklarda dilenen ve çoğunlu il dışından gelen halk arasında 'Esmerler' diye bilinen dilencilere yönelik operasyon yaptı.

A+A-

Kars Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, dilenci operasyonuna çıktı. Hafta sonunu fırsat bilerek şehir dışından kente gelen 9 dilenci zabıta ekipleri tarafından yakalandı. Çoğunluğu il dışından gelen dilenci-ler il merkezinde camii ve ara sokaklarda zabıta sürprizi ile karşılaştı. Zabıta ekiplerini bir anda karşılarında gören dilenciler, kıskıvrak zabıta minibüsüne bindirildi.

 

Kars merkez cadde ve sokaklarında işyerlerini tek tek dolaşarak duygu sömürüsü yapan Esmerlere, zaman zaman esnaflarda tepki gösteriyor. Küçük çocuklarını kucaklarına alarak işyerlerine giren Esmerler, çoğu zaman emellerine ulaşarak girdiği işyerinden üç beş lira alarak o işyerinden ayrılıyor.

Kars Belediyesi Zabıta Müdürü Metin Güvercin, esmerlere yönelik sürekli operasyon düzenlediklerini söyledi.

 

Zabıta Müdürü Metin Güvercin, "Kars'a dışarından gelen ve şehirde Esmerler diye tabir edilen dilencilere karşı haftada birkaç kez operasyon yapıyoruz. Genelde belirli yerleri kullanan Esmerler, zabıtaya karşı birbirlerini cep telefonlarıyla uyarıyorlar. Ve yakalanmaktan bazen kurtuluyorlar. Bugünde öyle oldu sayıları 30'a yakın olan esmerler bugün caddelerdeydi. Ekiplerimiz gören esmerler biran anda kayboldu. Buna rağmen 9 kişi yakaladık Gördüğünüz gibi çocukları da kullanan esmerler, duygu sömürüsü yaparak günlük 100 ile 150 TL arasında para kazanıyorlar" dedi.

 

"BUGÜNERKEN YAKALADIK HÂSILAT DÜŞTÜ"

 

Zabıta Müdürü Metin Güvercin, dilencilerin üzerinden genelde yüklü miktarda para çıktığını ifade etti. Güvercin, "Bu sabah arkadaşlarımız erken başladı dilencileri toplamaya. Genelde üzerlerinden yüklü miktarda para çıkıyor. Bunların bir özelliği de topladıkları paraları zabıtalardan iyi saklamalarıdır. Bazen bulgur dolu poşetin içerisine, bazen kucaklarındaki çocukların bezlerinin içerisine bazen de ayakkabılarının içindeki astarın altında saklıyorlar. Ama bir şeyleri çok güzel, parası yakalanan dilenci diğerini de yakalatıyor. Böylece arkadaşlarımız fazla uğraşmıyorlar" diye konuştu.

 

KAZANÇLARI MEMUR MAAŞLARININ İKİ KATI

 

Zabıta Müdürü Metin Güvercin, dilencilerin aylık kazançlarının memur maaşlarının iki katı olduğunu vurguladı. Güvercin, "Dilenciler, bu işi meslek haline getirmişler. Özellikle Karslılardan beklentimiz bunlara yardım etmemeleridir. Oysa gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olanlar da var. Ama bunlardan dolayı asıl mağdur olanlar onlar. Bu dilenciler dışarıdan gelerek il merkezine birkaç kilometre uzakta çadırlar kuruyorlar. Erkekleri akşama kadar çadırlar da uyurken, bunlarda dışarıda dileni yorlar. Ama gerçek olan bir şey var bunlar çok güzel para kazanıyorlar. En iyi memurdan iki kat fazla aylık gelirleri var. Vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmasını ve bunlara yardım yapmamalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

 

Dilencilere, Kabahatler Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı.

 

Dilencilere yönelik operasyonların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini açıklayan zabıta ekipleri, operasyonların kenar mahallelerde de devam edeceğini belirttiler. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.