1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yücel YÜCEL kaleme aldı : DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR, ANADOLU’MUZ  DÖRTEN BÜYÜKTÜR
Yücel YÜCEL kaleme aldı : DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR, ANADOLU’MUZ  DÖRTEN BÜYÜKTÜR

Yücel YÜCEL kaleme aldı : DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR, ANADOLU’MUZ  DÖRTEN BÜYÜKTÜR

Yücel YÜCEL / Kars Gençlik ve Spor Eski İl Müdürü

A+A-

İnsanoğlu doğumundan ölümüne kadar birtakım temel ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Karnını doyurmak, giyinmek, korunmak vb gibi. Günümüzde bu ihtiyaçlar çeşitli mekanlardan aliş-veriş yapılarak  karşılanmaktadır. Bu bağlamda geçmiş zamanlardan beridir en ulaşılır olabilen ve hemen hemen her konuda çözüm üretebilen mahalle bakkallarının yeri  tartışılamaz. Mahalle bakkalı; yeri geldi postacı yeri geldi bankamatik yeri geldi kredi kartı oldu mahalleli için. Bazen mahallenin sorunları bakkallar da tartışıldı, sohbetler oldu bu sayede kuşakların buluştuğu mekanlar oldu bakkallar. Zamanla; güzel kokan mahalle bakkallarının sayısı azaldı, Büyük sermeyeli kartel mağazalar bizlerin yaşantısına girmeye başladılar, birbirleriyle şube açma yarışına girdiler ve bakkalları yutmaya başladılar tam bu noktada da olanlar oldu, pahalılık ve zam oldu.

Ancak; Sayın Cumhur Başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ ın dediği gibi, ‘’DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR’’. Bende Diyorum ki;  Anadolu’muz da Dörtten Büyüktür.

Aziz Vatandaşlarımızın yüksek fiyat şikayetlerine binaen, Cumhurbaşkanımız Marketlerde denetimlerin yapıldığını, gerekli müeyyidelerin uygulanacağını kamuoyuna beyan ettiler. Yine  Cumhurbaşkanımız, Bu marketlerin fiyatlarına karşın "Tarım kredi Kooperatifi adı altında 1000 şubenin"  Ülkemizde açılacağının talimatını verdiğini  kamuoyuna deklare ettiler.

Ülkemizde bugün yaklaşık 40.000 büyük mağaza zinciri var. Buna karşılık 160.000 civarında kayıtlı mahalle ve köy bakkalı  ve 1000 Tarım Kedi Kooperatifi şubesi açılacak.

Naçizane fikrim: Devletimiz kooperatifler eli ile vatandaşa ürün satma yerine mahalle bakkallarına destek olup, devreye sokmalıdır.1000 kooperatif in 40.000 zincir mağaza ile mücadele etmesi zor gibi ve bütün vatandaşlarımıza ulaşması da imkansız. 160.000 hazır tezgahı olanve mahallelisini ve köylüsünü tanıyan bakkal sayesinde vatandaşın ayağına gitmek çok kolay. Bu sayede; hem 160.000 esnaf canlanacak, ekonomiye katkı sağlayacak, piyasalarda yeni bir hareketlilik olacaktır. Yine Tarım Kredi Kooperatiflerinin iş yükü de azalacaktır. Kooperatifler işin toptancılığı kısmını üstlenebilirler. Bakkallar perakende olarak aracılığını yaparlar. Bunun karşılığında bakkallarımıza sağlık pirimi yardımı, sattığı maldan  kar verme, vergi indirimi gibi yardımlar yapılarak özendirmek mümkün. Kamuoyu oluşturularak halkımız bakkallara yönlendirilebilir. Aşağıda örneklerle zincir marketlerin nasıl bir tekel oluşturduğu gayet açık olarak görülecektir.

Bu dört büyük mağazanın kendilerine özgü kalitede ve  isimler adı altında yüzlerce ürünü bulunuyor. Tesadüf  bu ya bir çok ürünün  gramajları ve ( inanması zor ama) fiyatları da her zaman aynı.  Üstelik bir mağazada bir üründe artış olduğunda diğer mağazalarda anında fiyat etiketini değiştiriyorlar.12.10.2021 tarihinde Bu 4 farklı mağaza şubelerinin ürünlerinden 3 kalem fiş karşılığında satın  aldık.

Bu mağazalardaki yüzlerce ürünleri bu örneklerdeki gibi farklı isim aynı fiyatlı olarak sıralayabiliriz.

Saygılarımla.

cs.jpg       

      

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.