1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yıldırım Öztürkkan kaleme aldı : Kars zaferinin 166. Yılı
Yıldırım Öztürkkan kaleme aldı : Kars zaferinin 166. Yılı

Yıldırım Öztürkkan kaleme aldı : Kars zaferinin 166. Yılı

Araştırmacı Yazar Fotoğraf Sanatçısı Yıldırım Öztürkkan kaleme aldı...

A+A-

29 Eylül 2021 Kars zaferinin 166. Yılı Kars’ın Gazilik Unvanını aldığı bu gündür. Ama her nedense bu unvanı  bir türlü alamadık.

Bir  yüzünde Sultan Abdulmecid’in  Tuğrası diğer  yüzünde , dış surların ve  Kars Kalesi ve şehrin olduğu bir resim bulunmaktadır.  Hicri 1272 Miladi 1855 yılında  kazandığı, Gazilik madalyası.

“Öylemi Kars Elinde

Çığ kopar kar selinde

Bir milyon  şehit yatar

Mübarek Kars elinde.”

" Bir milletin tarihi; Şehitlerin kanıyla, sanatkârların teriyle, âlimlerin ilmi ile yazılır". “Şehit dedelerinden habersiz olanlar milli kimliklerini de kaybeder”. İşte sözün özü budur.

Çünkü tek bir gerçek var; o da bu bölgedeki şehitlerin çoktan unutulmuş olmasıdır. Şehit torunları dedelerini çoktan unutmuş. Bu bölgeleri ziyaret edip, bir Fatiha dahi okumamaktadır. Gördükleri toprak sütrelere basit bir mevzi veya toprak yığınıymış gibi bakıp geçmekteler, oysa orada sayılarla ifade edilemeyecek kadar çok şehit bulunmaktadır. Hiç düşündünüz mü bu kadar şehit nerede! Nerede bu mezarlar ve bunları kim, nerede ve nasıl hatırlıyor? Kars ilinde binlerce şehit yatıyor. Onların adına ne bir mezar taşı, ne de bir iz var…  Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar, sayısız savaşların adsız kahramanlarıdır,  yeryüzünün birçok yerinde toprağın bağrında mezar taşları dahi olmadan yatıyorlar. Akıllara durgunluk verecek savaşların kahramanlarına ait abideler, ancak gönüllere dikilip yaşatılabilir.

Ama biz ne yapmışız.  Hiç! Onları hatırlatacak ne bir iz var nede hatırlayan var.

Şıpka kahramanı Süleyman Hüsnü Paşa şu vecizeyi  söylemiştir.

“Şehitlere, menkıbelerine layık kabirler yapmak için zaman olsaydı, imkân olsaydı, bu hamaset (kahramanlık) önünde insan mevcudiyeti, sanatkârıyla, heykeltıraşı ile ressamı ile aciz ve biçare kalırdı.Bunu ruhumuzda, irfanımızda hissederek, aciz şühedayı Ensal-i atiye nin (gelecek nesillerin) vefasına ve vicdanına tevdi ederek, üzerlerine birer avuç toprak serptik”.                                                                           

İngiliz tarihçi Arnold  Toynbee  hatıratın da “Annem bize kahvaltılarda derdi ki, “Türkiye,Anadolu çok güzel bir ülke,Türklere layık değil” cümlelerine yer verir. Bu Batının bize bakış açısıdır ve hiç değişmeyecektir.

“Perdeyi araladığınızda, Güneşi esirgemiyorsa gökyüzü, O güzel günlerin bedelini ödeyen şehitler vardır.”

Bu topraklar neden hiç kahramansız kalmaz bilir misiniz? Çünkü en  ücra köşelerden, en mahzun yüreklerden sessizce yükselen dualar vardır. Dağlarda kar olsa da baharımız var bizim. Sahrada çöl olsa da serabımız var bizim, siyah bir kabus gibi karartsa da afakı, yolumuza mihmandar hilalimiz var bizim.

ŞEHİTLER VE GAZİLER HAFTASI KUTLU OLSUN

Eğer bir ülkenin insanları hem kendi tarihlerine ilgisiz ve hem de biraz unutkan olurlarsa, en önemli tarihi olaylar bile rahatlıkla ters yüz edilebiliyor.

Yıldırım Öztürkkan

dd-031.jpgsss-004.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.