Yılda 125 bin büyükbaş hayvan sevk ediliyor
Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 461 bin büyükbaş, 200 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunan Kars’tan diğer illere yıllık ortalama 125 bin büyükbaş, 70 bin küçükbaş hayvan sevk edildiğini duyurdu.
Doğu Anadolu Bölgesinin Kuzeydoğusunda yer alan Kars, Doğuda Ermenistan, Güneydoğuda Iğdır, Batıda Erzurum ve Kuzeyde Ardahan illeriyle sınırlandırılmıştır. Kars’ın deniz seviyesinden yüksekliği 1768 m., Ortalama sıcaklık 40C, ortalama yağış 486 mm.dir. Merkez ilçesi de dahil olmak üzere 8 ilçesi, 385 köyü mevcuttur. Kars’ın ilçeleri: Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Selim, Sarıkamış ve Susuz ‘dur. Kars ilinin toplam arazi varlığı 1 milyon 12 bin 700 ha olup bunun 350 bin ha ekilebilir tarım arazisi 400 bin ha çayır-mera arazisi olarak kullanılmaktadır.
Kars’ın toplam büyükbaş hayvan varlığı 461 bin, küçükbaş hayvan varlığı ise 200 bindir. İl genelinde yıllık ortalama 125 bin büyükbaş, 70 bin küçükbaş hayvan sevk edilmekte.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yeniden yapılandırılmasıyla bakanlık adı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak değiştirildi. Ayrıca çiftçiye doğru ve daha iyi hizmet vermek anlayışıyla taşra teşkilatlarında da değişikler yapıldı.
Kars İl Müdürlüğü 2008 yılında yeni hizmet binasına taşınarak çiftçilere daha kaliteli bir hizmet sunmayı amaçladı. İl Müdürlüğü teşkilatı; 7 ilçe, 7 şube ve İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğüyle hizmet vermekte.
BU AMAÇLA GÖREV YAPAN ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ ŞÖYLE:
1) GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ:
Gıda ve yem güvenirliliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını koruyucu tedbirleri Bakanlığın belirlediği esaslar ile il düzeyinde yürütmektedir.
2)BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Bakanlığın politika, stratejik plan ve programlarına bağlı olarak Kars için üretimi uygun ve kazanç sağlayıcı bitkisel üretim desenleri belirleyerek, uygun geliştirme projeleriyle çiftçimize hizmet veriyor.
3)HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ;
Hayvan sağlığı ve hayvan refahının korunması ile güvenilir gıda temini, hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara ve hayvanlara geçen hastalıkların önlenerek halk sağlığının korunması amacıyla il çapında hazırlanan plan, program ve projeleri uygulayarak, hayvan hastalık ve zararlılarına karşı koruyucu hizmetler yürütmekte.
4)TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ;
Arazi ve toprak etüdü, sınıflama ve haritalama işlerini yapmak, toprak ve sulama suyu ile ilgili analizleri yapmakta.
5) KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ;
Projeye dayalı olarak kurulacak işletmelere ait kredi taleplerini inceleyerek uygun olanların gerekli proje ve çiftlik geliştirme projelerini hazırlamakta. Bakanlıkça yürütülen iç ve dış kaynaklı entegre münferit bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünleri üretim, değerlendirme, pazarlama ve kırsal kalkınma projelerinin il ile ilgili kısımlarını uygulamak, hibelerin zamanında ve amacına uygun olarak kullanılmasının kontrolünü yapmakta.
6)KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ;
Kars’ın tarım ürünlerinin ekiliş, verim ve üretimlerini tahmin çalışmalarını yapmak tarımla ilgili her türlü istatistik bilgilerinin zamanında toplanmasını ve tarımsal envanterin oluşturulması ve yayınlamasını sağlamak, tarım sigortaları ile ilgili çalışmaları yürütmekte.
7)İDARİ MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ:
İl Müdürlüğü’nde 2009 yılından beri faaliyet gösteren Toprak-Yaprak- Su Analiz Laboratuvarı tarafından yapılan analizler doğrultusunda çiftçilere gübre tavsiyesinde bulunmakta.
Hizmetlerimizin daha aktif ve verimli bir şekilde köy ve beldelerde yürütülmesini sağlamak amacıyla müdürlük bünyesinde 66 veteriner hekim 94 ziraat mühendisi görev yapmakta.
Bakanlıkça başlatılan Doğu Anadolu projesi DAP kapsamında etçi ve kombina ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımları desteği için müdürlüğüne 2010 yılında 5 yatırımcı müracaat etmiş ve bu projelerin tamamı kabul edildi. Bu projelerden 3’ü yatırımcılar tarafından uygulandı. Proje kapsamında yurt dışından ithal edilmek üzere 325 adet simental ırkı damızlık sığır alımı tamamlandı. 2011 yılında DAP projesi için 23 başvuru yapıldı bunlardan 4’ü kabul edilip uygulanmaya başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde Kars’ta Mazot-gübre, yem bitkileri, süt teşviği, suni tohumlamadan doğan buzağı desteklemesi, tarımsal kalkınma kooperatifleri, anaç sığır ve koyun- keçi desteği, arılı kovan, sertifikalı tohum-fidan desteği, organik tarım, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri, kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programında ekonomik yatırım ve alet- makine ekipman destekleri verilmekte. Bu destekler ile Kars’a 2002-2010 yılları arasında yaklaşık 412 milyon TL hibe ödemesi yapıldı. 2010 yılında ise yaklaşık 56 milyon TL hibe desteği verildi.
Metot demostrasyon çalışmalarında; tarımsal mekanizasyon alanında makineli modern tarım tekniklerini öğretmek için pnömatik mibzerle ekim, mekanik mibzerle ekim, ilaçlamada alet kullanımı, süt sağım makinesinin kullanımı, güzlük ekimler, gübre kullanımda toprak tahlilinin önemi, hayvan ıslahının önemi, rasyon uygulamalarının önemi, bakım ve besleme, hayvan barınaklarının modernizasyonu konularında toplantılar ve eğitimler yapılmakta. Ayrıca sertifikalı tohum kullanımına yönelik sonuç demostrasyonları da yapılmakta. Kars’ta 2006 yılında yapılan bir çalışmada yağlık mısır ve ayçiçeği ekiminde başarılı sonuçlar alındı.
2010 yılında IFAD Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi (IFAD-AKAKP) İkraz Anlaşması imzalandı. 2010-2015 yılları arasında Ardahan, Kars ve Artvin illerinde uygulanacak olan proje ile kırsal yoksulluğu azaltmak ve tarımsal üretimde gelişme sağlamak hedeflenmekte. Projenin finansmanını IFAD Kredisi, iç kaynak ve projeden faydalananların katkısı ile sağlanacak ve toplam yatırım miktarı 26,4 milyon dolar olacak.
2007-2011 yılları arasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteklemesinden 17 adet süt ve süt ürünleri işleme, 3 adet et ve et ürünleri, 1 adet bal paketleme, 1 adet tahıl-hububat işleme tesisi olmak üzere 22 adet ekonomik yatırım Kars’ta kuruldu. Ayrıca 12 tesiste kapasite artımına gidildi. 2006-2010 yıllarında 482 adet 2011 yılında ise 625 adet makine ekipman desteği verildi.
VALİLİĞİN DESTEKLERİ İLE İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN UYGULANAN PROJELER:
Müdürlüğe Özel İdare destekli her türlü teknik donanıma sahip olan ‘Gıda Denetim ve Numune Nakil Aracı’ alınarak hizmete girdi. Ayrıca vatandaşların gıda ile ilgili her türlü şikâyetlerini bildirecekleri Alo 174 gıda hattı da hizmet vermekte.
Yine Özel İdare desteği ile 200 adet seyyar süt sağım makinesi ve 200 adet jeneratör alınarak dağıtımı yapıldı.
2010 Yılında Müdürlükçe İl genelinde hazırlanarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına sunulan Süt Sığırcılığı ve Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projelerinden, 10 adet Süt Sığırcılığı ve 25 adet Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi kabul edildi. Bu projeler kapsamında 104 çiftçiye 70 adet süt sığırı ve 1656 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapılacak. Ayrıca hazırlanan Sera Projeleri kabul edildi ve Merkeze bağlı Çakmak Köyünde 3 adet Sera kuruldu.
Devlet Planlama Teşkilatı tarafından SODES kapsamında değerlendirilmek üzere İl Müdürlüğünce İl Merkezinde 9 adet proje sunuldu. Bu projelerden ‘Hanımelleriyle bahçelerden sofralara organik sebze yetiştiriciliği’ ve ‘kaz’ı kazan’ projeleri kabul edilerek uygulamaya konuldu.
-Hanımelleriyle bahçelerden sofralara organik sebze yetiştiriciliği projesi kapsamında 50 adet kadın çiftçiye teorik ve pratik olmak üzere eğitimler verildi. Bu amaçla Antalya iline bir teknik gezi düzenlendi. Pratik eğitimler müdürlüğü bünyesinde kurulan yarı modern serada gerçekleştirildi.
-Kaz’ ı kazan projesi ile 40 kadın çiftçiye kurs düzenlendi. Kurs sonucunda başarılı olan kadın çiftçilere 10’ar adet kaz palazı verildi.
Akyaka ve Kağızman ilçelerinde sera ve arıcılık olmak üzere 2 adet SODES Projesi kabul edilerek uygulamaya konuldu. Yine SODES kapsamında desteklenmek üzere müdürlük tarafından 2011 yılı için 10 adet proje müracaatı yapıldı.
Digor İlçesinde az sayıda bulunan elma ağaçlarının yerine modern kapama bahçelerinin kurulması amaçlandı. Bunun için il özel idare destekli yarı bodur meyve bahçesi projeleri hazırlandı, Aşağıbaşköy ve Halıkışlak köylerine toplam 6 bin adet yarı bodur elma fidanı alınarak dikimleri yapıldı. 2011 yılında bu projelere devam edildi ve Kağızman ilçesine 20 bin adet, Sarıkamış ilçesine 570 adet yarı bodur elma fidanı teslim edilerek dikimleri yapıldı.
Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ isimli bilgi yarışmasında 2004 yılında Kars’ı temsil eden Merkez Boğazköy Köyü çiftçileri Türkiye Finalinde 3. oldu. 2005 yılında kadın çiftçiler bölge birincisi oldular.
Müdürlük imkânlarıyla; gravyer peyniri, tam yağlı eski kaşar peyniri, Kars kazı, kara kovan balı üretimi, hayvancılık ve Kars çoban köpeği konulu lifletler hazırlanarak çiftçilere dağıtımı yapılmakta.
Valilik desteği ile saf ırk özelliğine sahip olan Kars Çoban köpeğinin etkin ve yaygın tanıtımının yapılması ve gen kaynağının korunması amacı ile bir proje hazırlandı. Ayrıca Kars Çoban köpeğinin Kars iline ait olduğuna dair Türk Patent Entitüsü tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alındı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.