1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yetiştiricileri boğa endişesi sardı
Yetiştiricileri boğa endişesi sardı

Yetiştiricileri boğa endişesi sardı

Hayvanların kızgınlık döneminin yaklaşmasıyla birlikte Karslı yetiştiricilerini damızlık boğa sıkıntısı sardı.

A+A-

Şu ana kadar 120 adet boğa dağıtımının yapıldığı önümüzdeki hafta da 100 boğanın dağıtılacağı kentte yetiştiriciler boğa alabilmek için il ve ilçe tarım müdürlüklerine akın etti. İl müdürlüğünden yapılan açıklamada ise damızlık boğa temini için çalışıldığını fakat suni tohumlamanın yaygınlaştırılmasını arzuladıkları ifade edildi.

2014 yılında 200 bin civarında büyükbaş hayvan sevkinin yapıldığı Kars’ta en önemli ihtiyaç olan kızgınlığa gelen hayvanların aşılanması olunca boğa arayışı da kaçınılmaz oldu. Şubat, Mart ve Nisan aylarının hayvanların kızgınlık dönemi olduğunu belirten köylüler, suni tohumlamanın sağlıklı olmadığını, bir çok hayvanın kısırlaştığını ifade ederek damızlık boğa desteğinden yana olduklarını fakat şu ana kadar bir çok köyde boğa olmadığı için şimdiden endişeye kapıldıklarını belirttiler.

Arpaçay Burcalı Köyü Muhtarı Burhan Engin, “Vatandaş az sayıda hayvan besleyebiliyor. Bunu da ihtilacı olunca satıyor. Çünkü giderleri var. Bizim köyden 10-15 kişi boğa alımı için talepte bulundu. Ama olmadığı için alamadılar. Kars’a 90 civarında boğa gelmiş ve dağıtılmış. Arpaçay’ın 49 köyü var 20 bin civarında büyükbaş hayvan bulunuyor. Benim 15 haneli köyde 500 inek çıkıyorsa en az 15 boğa olması lazım.” dedi.

Arpaçay Gönülalan Köyü Muhtarı Öner Öztürk de, “bizim köyde en az 15-20 boğa olacak ki damızlık sıkıntısını atlatalım. Damızlık sıkıntısı çok ama boğamız hiç yok. 700-800 inekten bir yılda ortalama 300-400 inek kısır kalıyor. Bu da köyün çok büyük bir kaybıdır. Boğasız köy olmaz. Bizim köyde tüm idaremiz hayvanlarımızdır. Eğer bizim boğamız olmazsa bu hayvanların durumu ne olur? köyle o zaman köyünde niye dursun?” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ise konuyla ilgili yöneltilen sorular üzerine yaptığı açıklamada, asıl amacın suni tohumlamayı yaygınlaştırmak olduğunu, arazide, yaylada, merada otlamak zorunda olan, veteriner hekimlerin ulaşamadığı yerlerde boğa kullanılmasını tavsiye ettiklerini söyledi. Kars’ın her zaman ki gibi boğaya mutlaka ihtiyacının olduğunu da kaydeden Düzgün, bunun için de kriterlere uygun boğaların temini için müdürlük olarak bir plan doğrultusunda çalışıldığına dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.