1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yeşilbaş ördekler, Kars Çayı’nı mesken tuttu
Yeşilbaş ördekler, Kars Çayı’nı mesken tuttu

Yeşilbaş ördekler, Kars Çayı’nı mesken tuttu

Kars’ta yeşilbaş ördekler, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte buzları çözülen Kars Çayı’nda yiyecek arıyor.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Kentin içerisinden geçen Kars Çayı’nın donmayan bölümünü mesken tutan onlarca yeşilbaş ördeklerin burada yavrularıyla yiyecek araması görüntülendi.

TEMA İl Temsilcisi ve Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, "Yazın kuzeye ve kış mevsiminde ise güneye göç eden göçmen kuşlardan olan Yeşilbaş ördekler, yaklaşık 15 yıldır kışı Kars çayında geçirmektedirler. Önceki zamanlarda göç ederken Kars çayında bir süre dinlenen ve beslenen yeşilbaş ördekler Kars çayının donmaması nedeniyle göç yolunu burada naktalamaktadırlar. Bu durumu, iklim değişikliği nedeniyle havaların çok soğumaması ve Kars çayının her yerinin donmaması şeklinde açıklayabiliriz. Bu nedenle bir grup yeşilbaş ördek Kars çayı üzerinde kışı geçirmektedirler.” ifadesini kullandı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban ise, “Kış mevsimi gelmesiyle birlikte kent genelinde bulunan sulak alanlar dondu, ama Kars Çayı sürekli aktığı için ülkemizde göç etmeyen bazı yeşilbaş ördekleri buz olmayan Kars Çayı’nda görmemiz mümkün. Bu durum aynı zaman da yeşilbaş ördekleri hedef haline de getiriyor. Av mevsiminde avcılarımız açık alanda bulunan ördekleri avlamaya da biliyorlar, bu duruma avcılarımızın dikkat etmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin 13’üncü Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü’nün yaz aylarında tamamen kuruması nedeniyle, Kars Barajı Gölet’i ve Kars Çayının yaban hayatı bakımından zenginleşmesinin kendileri için sevindirici olduğunu söyleyen yöre halkından Adem Alp, “Havaların ısınmasıyla Kars Çayının buzlarının çözülmesiyle birlikte yeşilbaş ve benekli ördekler, şehir içinden geçen Kars Çayını adet mesken tuttu. Yaban hayatının Kars’ta bolca olması biz Karslıları sevindirmektedir.” dedi.

yesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(1)_renamed_21223.jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(2).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(3).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(4).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(5).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(6).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(7).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(1).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(8).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(9).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(10).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(11).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(12).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(13).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(14).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(15).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(16).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(17).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(18).jpgyesilbas-ordekler,-kars-cayi’ni-mesken-tuttu-(19).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.