1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yaşar Seferoğlu'nun Kaleminden
Yaşar Seferoğlunun Kaleminden

Yaşar Seferoğlu'nun Kaleminden

Kars’ta Güneş ilk defa doğudan doğacak..!

A+A-

Binlerce yıllık tarih, savaşlar, işgaller, kara günler, satılık şehir  ve nihayet; güneşin hiç ısıtmadığı Kars, sıcak günlere hazırlanıyor.

Kars-Tiflis-Baku demiryolu yıl sonu itibarıyla tamamlanıyor ve 2017 aydınlık günlerin habercisi olarak şimdiden Kars semalarını aydınlatmaya başlamıştır.

İlk hedef, Yıllık bir milyon yolcu ve altı milyon ton yük…

Bu kısa cümle, çok kapsamlı bir hazırlığın gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Yeni bir yuva kurmak üzere yola çıkan  çiftler ve aileleri, günler öncesinden hazırlıklara başlarlar ve mümkün olanın en iyisini yapmanın gayretini gösterirler.

İşte bu benzerlikten bakıldığında Kars’ın düğün günü yaklaşmaktadır, hazırlıkların eksiksiz ve uzun vadeli bir planlama ile yapılması gerekmektedir.

İlk bakışta yoğun bir insan sirkülasyonu, alışveriş, yemek, konaklama, turistik yerlere geziler ile Kars dışına seyahat, üretim ve mal sevkiyatı, karşılaşılacak aktiviteler ve ticari faaliyetler olarak görülmektedir.

Bu geniş kapsamlı hareketliliğin karşılık bulması, gelen insanların beklentilerine cevap  verilmesi, memnuniyet ve tekrar gelme isteğinin oluşması için, içinde alışveriş merkezi, dinlenme ve yemek yeme birimlerinin, konaklama ünitelerinin bulunduğu, yöresel ve modern çizgileri kapsamında barındıran bir tesisin, zaman geçirilmeden Kars’a kazandırılması mutlaka dikkate alınmalıdır.

Böyle bir tesisin şehir dışında oluşturulması, belki gelecek açısından trafik yoğunluğunun merkezden uzak tutulması için gerekli  görülebilir, ancak güvenlik ve geç saatlere kadar  canlı bir ortamın oluşmasında, merkeze yakın bir alanda kurulması gün itibarıyla daha uygun olacaktır.

İşte bu gerekçeler ve Kars’ın gelişmesine katkı sağlamak ve kısa sürede bu projenin oluşmasını gerçekleştirmek için, 29 olarak bilinen alanın “Askeri tesislerin şehir dışına taşınması” fikrinden hareketle  bu amaca yönelik olarak kullanılması isabetli olacaktır.

Tarihi doku korunarak, koğuş binaları modern anlamda konaklama tesisine, idari binalar restoran, kafe ve dinlenme mekanları olarak, orta  kısımda bulunan boş alana iki katlı, dokuya uyumlu bir yapı yapılarak, giriş kat alışveriş merkezi, üst katında fast-food  tarzı, daha çok gençler hitap eden, yemek yeme birimleri olarak oluşturulmalı, bodrum katta mutlaka kapalı garaj yapılmalıdır.

Yapılacak bu tesis, işletme kalitesinden asla taviz verilmeden  profesyonel bir yönetim oluşturularak işletilmeli, alışveriş merkezinde mutlaka bir süpermarket ve çok sayıda marka mağazaların yer alması sağlanmalıdır. Bu durumda yeri esnafın mağduriyeti söz konusu olmayacak, marka firmaların bayisi olarak hizmet vereceklerdir.

Bir başka konu tarihi yapıların aslına uygun restorasyonu. Bu hususta aslına uygun olmayan imalatları yapıldığına şahit olunmaktadır. Örneğin Vali Konağı binasında kullanılan taşlarda testere izleri dahi giderilmemiş, El işçiliği ile yapılan eski yapı taşlarına bu tür 30xserbest ölçüsünde sıradan malzeme kullanılması asla kabul edilemez görülmeliydi.

Böylesi önemli bir konuda yapılması gereken; hemen hemen standart ölçüler kullanılan eski yapılardaki taşların, aynısını bir atölye kurularak üretmek  ve restorasyonda kullanılacak taşların buraya  sipariş verilerek temin edilmesi, dışarıdan aslına uygun olmayan malzeme kullanımının engellenmesi sağlanmalıdır…

Kars tarihinin kalıntılarını görsel olarak insanlara aktaran Kars müzesi, o şanlı tarihi temsil edebilme yapısından çok uzaktır. İtilmişcesine bir kenara atılan Kars müzesi, mesela Beylerbeyi sarayının  restore edilmesi sonucu buraya taşınırsa, tarihi dokunun en yoğun olduğu alanda hakettiği yerinin alması sağlanmış olur...

Yaşar SEFEROĞLU kimdir ;

1969-70 döneminde Kars Gazi Ahmet Muhtar Paşa Erkek Sanat enstütüsünü bitirdikten sonra ara vermeden aynı yıl İDMMA (Yıldız Üniveristesi) İnşaat Bölümünü kazanmış ve 1975 yılında İnşaat mühendisi olarak mezun olmuştur.

İki yıl İstanbul’da Projeci, bir yıl Kars’ta serbest mühendis olarak çalıştıktan sonra 1978-82 yılları arasında  T. Kızılay Derneğinin Türkiye genelindeki inşaatlarının yapımında görev almıştır.

1983 yılından itibaren Çeşitli illerde taahhüt işleri gerçekleştirmiş, 1990 yılında Ankara Kocatepe Camii altındaki Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi, Aynı firmanın Etlik, Akköprü mağazalarının yapımını tamamlamış ve 1998 yılında Kızılay Meydanındaki alışveriş merkezinin yapımını yürtmüş ve Ankara merkezli olarak çok sayıda konut, özel villa işlerini gerçekleştirmiştir. Ankara’da ikamet etmektedir.

Kars barosuna bağlı olarak 1960-90 yılları arasında  avukatlık ve Hüryurt gazetesinin uzun yıllar mesul müdürlüğünü yapan Mehmet Emin Seferoğlu’nun 7 çocuğundan ikincidir.

yasar-seferoglu.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.