1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yaralı Şahin’e esnaf sahip çıktı
Yaralı Şahin’e esnaf sahip çıktı

Yaralı Şahin’e esnaf sahip çıktı

Kars Organize Sanayi Bölgesi’nde esnaflık yapan Yaver Aladağ ve Tekin Tuzi adlı duyarlı vatandaşlar, işyerlerinin bahçesinde yaralı bir halde çırpınan şahini kurtarmak için seferber oldular.

A+A-

Şahini yaralı ve çaresiz bir halde acı çektiğini gören Aladağ ve Tuzi, hayvanı bir battaniyeye sardıktan sonra Kars’ta faaliyet gösteren KuzeyDoğa Derneği ile ilişki kurmak için gazeteci arkadaşlarını aradılar. Bunun üzerine gazeteciler de duyarlı esnafları KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban ile bir araya getirdi.

Çoban, daha sonra Kafkas Üniversitesi (KHA) ile yeni yapılan protokol gereği yaralı hayvanı KAÜ Veteriner Fakültesi’ne götürmelerini istedi. Daha sonra apar apar topar yaralı şahini fakülteye getiren duyarlı vatandaşlar, fakülte kapalı olduğu için ve yetkili birini bulamayınca şahini tekrar Emrah Çoban’a getirdiler. Bir battaniyeye sarılı olarak getirilen yaralı şahine ilk müdahaleyi yapan Çoban, hayvanın ayağının kırık olduğunu anlaması üzerine şahini evine götürerek tedavi altına aldı.

Ayağı kırık olan şahinin tekrar eski sağlığına kavuşmasının zor olduğunu belirten Çoban, “Bu kuş Kars yöresinde bulunan bir şahin türüdür. Gördüğümüz gibi ayağı kırık ve çok acı çekiyor. Şuan kırık ayağı stabil bir hale getirdikten sonra KAÜ Veteriner Fakültesi’nde ki hocalarımıza teslim edeceğiz. Muhtemelen ameliyat yapılacak. Bu kuş muhtemelen Şahinin bir alt türü olarak genellikle Doğu Anadolu bölgesinde yaşar. Fakat ayaklarından birisini kullanamayan bir yırtıcı kuşun avlanması çok zordur. Çünkü yırtıcı kuşlar bütün avlanma faaliyetlilerini ayak ve pençeleriyle sağlamaktadır. Kırık ayağı ile hem havalanıp uçamaz, uçsa bile tekrar yere konamaz. Ayrıca da avlanamaz açlıktan ölür. Yarın bu kuşu Veteriner Fakültesi’ne götüreceğim ve hocalarımız tarafından tedavi edilecek ve eski sağlığına kavuşturulduktan sonra yine duyarlı vatandaşlarımız tarafından yaralı olarak bulunan bölgede doğaya salınacak. Bu arada şahini yaralı halde bulduktan sonra siz gazeteciler aracılığıyla bizlere ulaştıran duyarlı esnaflarımıza teşekkür ederim.” dedi.

Doğa ve çevre dostu sanayi esnaflarından Yaver Aladağ ve Tekin Tuzi ise işyerlerinin bahçesinde yaralı şahini acı içerisinde çırpınırken gördüklerinde derhal KuzeyDoğa Derneğine ulaşma ihtiyacı duyduklarını söylediler.

Yerel ve ulusal basında Kuyucuk Gölü’nü Dünyaya ve Türkiye’ye duyuran KuzeyDoğa Derneğinin varlığından dolayı mutlu olduklarını belirten hayvansever esnaflar, yaralı şahini emin ellere teslim ettiklerinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek duygularını şu şekilde dile getirdiler.

“Zaman zaman bu tür olaylarla karşılaşıyoruz. Bazı insanlarımız doğaya ve çevreye zarar veriyorlar. Geçtiğimiz günlerde Iğdır’da kendini bilmezler tarafından kanadından vurulan bir telli turna, KuzeyDoğa Derneği ve Veteriner Fakültesi tarafından kurtarılmıştı. Bu olayı da yerel ve ulusal basından okumuş ve çok etkilenmiştik. Bu şahini de yaralı halde görünce hemen akılımıza onları aramak geldi. Ve derhal bizlerle kontak kurdular ve şahine insani bir şekilde davrandılar. Daha sonra da tedavi altına aldılar. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyoruz. ‘Bu kuş gibi yaralı hayvanlarla karşılaştığınızda hemen KuzeyDoğa Derneği yetkilileri ile diyalog kurun”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.