1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yaban hayata yem bırakıldı
Yaban hayata yem bırakıldı

Yaban hayata yem bırakıldı

Murat Doğanay ve ekibi eski Kars-Ardahan yolu üzerindeki doğaya yabani hayvanlar için yem bıraktı.

A+A-

Erzurum Orman Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçel ile Orman ve Su İşleri Kars İl Müdürü Murat Doğanay ve ekibi eski Kars-Ardahan yolu üzerindeki doğaya yabani hayvanlar için yem bıraktı. Kanatlı hayvanlar için yem, kurt, tilki gibi hayvanlar için de sakatat bırakan ekipler, zorlu doğa koşullarlı arasında bu önemli görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşadılar.

Sabah erken saatte şube müdürlüğü önünde toplanan ekipler gerekli malzemeleri aldıktan sonra zorlu doğa yolculuğuna başladılar. Yem ve sakatat dolu çuvalları sırtlanan ekipler, yaban hayatının geçiş noktalarına bir bir giderek yem bıraktılar. Sarp kayalıkları da aşmak zorunda kalan ekiplerin verdiği mücadele dikkat çekerken, bölgedeki yabani hayata ait ayak izleri hayvanların ürekli yiyecek aradıklarını da gözler önüne serdi.

ÜLKEMİZDE KEKLİK SAYISI AZALIYOR

Ülkemizde keklik sayısının azaldığına dikkat çeken Erzurum Orman Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçel, bölgeye bağlı 8 ilde hizmet verdiklerini belirterek, “Bölgemizde son yıllarda özellikle keklik popülasyonunda önemli bir azalış hissettik. Bu azalış aslında sadece bölgemizde değil, tüm ülkemizde mevcuttur. Bu anlamda bölge genelinde keklik yemlemesi çalışmaları başlattık. Böylelikle inşallah doğadaki bu dengeyi korumuş oluruz.” dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: YİYECEK ATIKLARINIZI DOĞAYA BIRAKIN

Vatandaşlara, yiyecek atıklarını doğaya bırakmaları çağrısında da bulunan Kılınçel, “Buradan halkımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Yaban hayatına önem vermeleri, yaban hayatın gelişmesinde görev üstlenmelerini istiyoruz. Evlerinde kullanmadıkları yemek atıklarını doğaya bırakmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

HEDEF DOĞAYA 70 TON YEM BIRAKMAK

Bugün doğaya, 50 kilo sakatat, 500 kilo da buğday bıraktıklarını ifade eden Kılınçel, “Bu çalışmalarımız her gün devam etmekte. Sarıkamış’ta, Kağızman’da yaban hayatı geliştirme sahalarımız var. Bu anlamda çalışmalarımız peyderpey devam edecektir. Geçtiğimiz yıl 70 buğday dağıtımını gerçekleştirdik bu yıl ki hedefimiz ise karın yağışına bağlı. Eğer kar yağışı fazla olursa yemleme çalışmalarını artıracağız. Şu anda 70 tona göre planlamamızı yapmışız.” şeklinde konuştu.

YABAN HAYATININ YEM İHTİYACI KURUM TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Kılınçel, yaban hayatı yem ihtiyaçlarının da tamamen kurum tarafından karşılandığını belirterek, “Bunu daha fazla rakamlara çıkarmaya çalışacağız. Orman ve Su İşleri İl Müdürlüklerinin kayaklarından bu yemleri temin ediyoruz. Geçen yıl Yaban TV ile bir anlaşmamız vardı. Oradan gelen yardımlarla çoğunu karşıladık ama bu yıl tamamıyla kendi öz kaynaklarımızdan karşılayacağız.” açıklamasını yaptı.

Orman ve Su İşleri Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay, “Kars il ve ilçelerinde tamamen karla kaplı bir halde bulmuş durumdayız. İl Şube Müdürlüğümüz olarak faaliyetlerimiz arasında yaban hayvanlarını bu ağır geçen kış şartlarında besi takviyesini ne bulunmak için yemlenme faaliyetlerine oluşturmaktadır. Şu an Kars Kalesi arksından Susuz ilçesine giden eski yol mevkiindeyiz. Özellikle kanatlı yaban hayvanları için kurumumuzca temin edilen buğdayları ve sakatatları bırakıyoruz. Bulunduğumuz mevkide yemler, av koruma ekiplerince sahaya dağıtılmıştır. Karın yağması, kışın ağır ve sert geçmesi nedeniyle yaban hayvanları güçsüz düşmekte ve besin bulmakta zorlanmaktalar. Bunun içinde yem takviyesine, yem ihtiyacına gereksinim duyulmuştur. Bizde bu besin taleplerini karşılamak için mevcut alanlarda rutin olarak yem takviyelerimizi yapmaktayız. İlimiz merkez ilçe ve diğer ilçeler olmak üzere yaban hayvanlarını yemleme, desteklemek amacıyla bir eylem planı oluşturduk. Merkez ve ilçelerde, kırsal alanlarda kanatlı yaban ayvanları ve yırtıcı hayvanlar için sakatat, sığır eti vs. yemlerle doğal hayata katkıda bulunmaktayız.” dedi.

Bu şartlarda besin bulamayan hayvanların güçsüz düşmesi sebebiyle, avcılara kolay yem olduklarını da belirten Doğanay, avcılara seslenerek, “Yol kenarında kekliklerin uçamaz bir durumda köşeye sıkışıp kaçma şansı olmadığı bir anda av eylemini yapmamalarını özellikle rica ediyoruz. Çünkü bu avcılığın etiğine de aykırı. Mümkün mertebe tüm avcılarımızı doğal hayatı desteklemek, yaban hayvanlarına yem dağıtmak üzere seferber olmaya çağırıyorum.” diye konuştu.

Doğanay ayrıca, “Şu an bölge karla kaplı olduğu için gerçekten hayvanlar besin bulmakta çok zorlanmakta. Bizde bu yolla doğal hayata katkı olsun diye yem desteği yapıyoruz. Bunu önümüzdeki günlerde hava şartlarına bağlı olarak rutin şekilde yem takviyesine devam edeceğiz. Bu uygulamalarla Cumhuriyet tarihi boyunca hatta Osmanlı döneminde bile bu şekilde uygulamalar yapılmıştır. Bu geleneksel bir olaydır. Bizde doğal hayata katkıda bulunduğumuz için tüm ekibime sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.