1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali'den Sönmez’e Sitem
Validen Sönmez’e Sitem

Vali'den Sönmez’e Sitem

Kars Valisi Ahmet Kara, Sarıkamış Dayanışıma Gurubu Başkanı Ünlü Kalp Cerrahı Bingür Sönmez tarafından düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Programına katılmamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bingür Sönmez’i nefsi tahrik ediyor.” dedi.

A+A-

“Bizzat davet etseydi bile anma etkinliğine katılmayacaktım” diyen Vali Kara, “Üniversite Rektörü ve Bingür Sönmez imzası ile bana bir davetiye geldi. Bunun dışında telefonla veya bizzat davette bulunmadı. Zaten davet etseydi bile gitmeyecektik.” diye konuştu.

 

Bingür Sönmez’i çok sevdiğini ve değer verdiğini, Bingür Sönmez’in güzel bir insan olduğunu da belirten Vali Kara, “Kendisi, Sarıkamış şehitlerini anma etkinlilerini icat eden ve başlatan bir insandır. Bu açıdan kendisine minnettarız. Yalnız bizim de Valilik olarak bir takım ilke ve prensiplerimiz vardır. Bu prensiplere de Bingür Sönmez’in uyması gerekir. Geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi her yıl kutlanan 27 Temmuz, Sarıkamış Şehitlerini anma günü müdür veya Sarıkamış Savaşları'nın yıldönümü müdür? 27 Temmuz bu yörede ot biçme zamanında insanların yayalarla çıktığı ve şenlik yaptığı gündür. Bu nedenle şehitleri anma ile şenlik yapmak aynı zaman da olur mu? Dolayısı ile önceki yıllarda anma değil kutlama yapılıyormuş ve davul zurna da çalınıyormuş.” şeklinde konuştu.

 

DSİ BAHÇESİNDE VALİ KONAĞINDA KEMİK BULUNDU

 

Geçtiğimiz günlerde DSİ bahçesinde kemik parçaları çıktığına da değinen Vali Kara, “Bunlar Rus veya Türklere ait kemiklerde olabilir. Müze müdürümüz, bunların üzerinde çıkan düğmelerde “yıldız” var ise Türk, eğer “kartal” var ise Rus olduğunu belirti. Yeni Vali Konağı’nın yapıldığı sırada da insan kemikleri çıktı. Bunların üzerini tekrar kapattık. Bütün bunlarda gösteriyor ki Kars demek harp tarihi demektir. Her tarafında savaşların yaşandığı bir serhat ilidir. Ama merak ediyorum acaba Bingür Sönmez bunun bilincinde değil mi? Tabii ki bilincindedir. Ve kendisi de çok vatanperver ve güzel bir insandır. Bingür Sönmez’in şöyle bir şeyi vardır ; o da “bunu ben icat ettim” ve “benim adım, sanım olsun” diye düşünmektedir. Yani Hocayı nefsi tahrik ediyor. Oysa ben Bingür Sönmez’e diyorum ki “gel bizim anma törenimizde baş tacımız ol, biz sana ve Sarıkamış Dayanışma Hareketine teşekkür edelim. Senin emeklerinde olsun.” Ama O sadece diyor ki “sadece benim adım olacak. Çünkü ben kitaplar yazdım, araştırmalar yaptım, ben Sarıkamış’ın tarihini en iyi bilenlerdenim. Allah-u Ekber’de bulunan anıtların üzerinde bir sürü emeklerim var. Bu nedenlerden dolayı bana ayrıcalık tanınması lazımdır” diyor. Ama böyle bir ayrıcalık olamaz.” dedi.

 

BİNGÜR SÖNMEZ İLE İKİ KEZ HUHALEFETİMİZ OLDU

 

Vali Kara daha sonra şunları söyledi:

 

“Faruk Sungur, Kızılçubuk’tan başlaya yolun açılmasında emeği olan bir Albay’dır. Bu Albay Sarıkamış’ta Tabur komutanı ve Binbaşı olarak görev yapmış. Daha sonra da Kurmay Albay iken geçtiğimiz yıllarda Afganistan’da şehit olmuş. Bizde dedik ki bu yola O’nun adını yani Albay Faruk Sungur Yolu adını verelim. Bingür Sönmez de “o zaman bu yolun taşlarını ben dikeyim.” dedi. Ben de “başım üstüne yap” dedim. Daha sonra da “tanıtım için taşa ne yazacağım?” diye sordu. Ben de “bu yolun açılmasında çabası olan ve Sarıkamış’ta görev yapan "Albay Faruk Sungur’un ruhuna Fatiha" yazalım dedim. Daha sonra da “altına ne yazacağız?” diye sordum. O’da “Sarıkamış Dayanışma Hareketi yazacağız” dedi. O zaman bende “hayır yazamayız” dedim. Altına “Kars Valiliği yazacağız” dedim. O da “o zaman yapmayacağım” dedi bende “canın sağ olsun” yapma dedim. Bingür Sönmez ile ilk muhalefetimizi böyle gelişti. Sönmez ile ikinci muhalefetimizi ise; bildiğiniz gibi Sarıkamış Kayak Tesisleri'nde Bayrak Tepe’deki Bayrakları Bingür Sönmez veriyordu. Daha sonra da “yırtılan ve değiştirilen bayrakları bana geri verin” dedi. Bende kendisine “kanun gereği bu bayraklar kullanıldıktan sonra yıpranıp ve yırtıldıktan sonra imha edilmesi ile ilgili olarak bir yönetmelik var. Yırtık bayrağı oraya buraya vermek suçtur. Oralarda buralarda yerlerde sürülür. Sonra da benden de hesap sorarlar. Bu nedenle bu yırtık bayrakları vermeyelim” dedim. Yırtık bayrakları vermeyince de bu defa Bingür Sönmez “Vali bayraklarımızı iade etmiyor” diye gazetelerde yazılar yazmaya başladı. Bende bunun üzerine “bir defaya mahsus olmak üzere yırtılan bayrakları kendisine verelim ve artık bundan sonra Sönmez’den artık bayrak almayalım, kendi bayraklarımızı dikeriz” dedim. Böylece Bingür Sönmez bunu da kendisine karşı yapılmış bir tepki olarak algıladı. Ben bunu bayrağa olan saygımdan dolayı yaptım. Böyle olunca da Bingür Sönmez bizden biraz soğudu. Ama biz halen kendisini seviyor ve sayıyoruz. Halen memleketimizin değerli ünlü kalp cerrahı ve Sarıkamış’ı tanıtan en önemli isimdir.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.