1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali Türker Öksüz, Kars Çayı Islahı Projesinin inşaatını inceledi
Vali Türker Öksüz, Kars Çayı Islahı Projesinin inşaatını inceledi

Vali Türker Öksüz, Kars Çayı Islahı Projesinin inşaatını inceledi

Kars Valisi Türker Öksüz, yapımına başlanan Kars Çayı Islahı projesi inşaat alanında incelemelerde bulundu.

A+A-

Yapılan  çalışmalarla ilgili olarak yetkililerden bilgi alan vali Vali Türker Öksüz, Kars'ın değerine değer katacak projenin bir an önce bitirilmesi için talimat verdi.
-Proje hakkında-
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin 12.03.2019 tarihinde Kars’a yapmış olduğu ziyaretleri sırasında kendisine iletilen talepleden biri olan Kars Çayı Islahı Projesi, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof.Dr. Yunus Kılıç ve Kars Valisi Türker Öksüz’ün girişimleri ve destekleri sayesinde 2019 yılı ek yatırım programına alınarak 25.09.2019 tarihinde ihalesi yapıldı.
Söz konusu işin ihale sürecinin tamamlanması neticesinde, Kars Çayı Islahı İnşaatı işine ait sözleşme 16.10.2019 tarihinde DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar tarafından imzalanmıştı.
Sözleşmesi imzalanan Kars Çayı Islahı işi kapsamında; Dere yatağı ıslahı amacıyla 150 metre betonarme duvar imalatı ve yükseltilmesi, 2.90 metre yüksekliğinde 31 metre genişliğinde ruberdam (şişme savak), balık geçidi ve kontrol odası imalatları yapılacak.
Kars şehir merkezinden geçen sürekli baz akıma sahip olan Kars Çayı, etrafındaki tarihi ve turistik mekanların; Kars Kalesi, Namık Kemal Evi, Ebu'ul Hasan-ı Harakani Türbesi ve Camisi, Topçular Hamamı, Muradiye Hamamı, Taş Köprü, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi) arasından akmaktadır. Bu iş kapsamında; Kars Çayının bu tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi, kabartma yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak buraların cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Buralardaki çevre düzenlemesine ait çalışmalar Kars Valiliği tarafından ihalesi yapılarak yapımına devam edilmektedir. Kars Çayı Dere Yatağı Düzenlemesi ve Kabartma Yapısının yapımı işi ise DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından bu ihale kapsamında gerçekleştiriliyor.
Proje kapsamında; hem Tarihi Taş Köprü hem de Kars Kalesi ziyaretçiler tarafından seyredilebilir bir noktada imalatı yapılacak şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulak. Bu lastik şişme savak sayesinde Kars Çayı, Tarihi Taş Köprü ‘den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilecektir. Böylelikle hem nispeten kurak aylarda oluşması muhtemel hoş olmayan görüntülerin önüne geçilmiş olacak, hem de insanların dere ve su ile olan mesafesi ortadan kaldırılmış olacaktır. Kars Vadisi Projesi ile şehrin içinden geçen Kars Çayı, kent estetiği açısından ön plana çıkartılıp, hem derenin etrafına hem de şehrin geneline değer katacaktır. Proje sayesinde oluşacak çevre düzenleme alanlarıyla bölge, şehir sakinlerinin ve yerli-yabacı ziyaretçilerin daha aktif şekilde istifadesine sunulacaktır.
Bu proje ile son yıllarda Kars’ta olan turistik ilginin devamlılığı sağlanarak, kentin kültürel ve tarihi değerlerine arka plan oluşturan Kars Çayı vurgulanarak yeni turistik cazibe merkezlerinin ortaya çıkmasına fırsat oluşturulacak. Yapılacak balık geçidi ile de deredeki doğal canlı yaşamının devamlılığı korunacaktır. Ayrıca Kars Çayı Islahı ve Çevre Düzenleme Projesi, çevresindeki 3. Derece Sit Alanı kriterlerine uygun olarak insanların kullanım ihtiyaçlarını karşılaması amaçlanmıştır. Bu çalışmalarda dikkate alınan en önemli hususlardan biri de Kaleiçi Bölgesindeki tarihi yapıların siluetini bozmamak suretiyle bu çalışmanın yapılmasıdır. Bir başlangıç olan bu çalışmadan sonra, inanıyoruz ki etaplar halinde, Kars Çayı boyunca bu düzenlemelerin yapılmasına da öncülük edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.