1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali Öksüz, “Kars Atıksu Artıma Tesisinin ihalesi 28 Aralık’ta yapılacak”
Vali Öksüz, “Kars Atıksu Artıma Tesisinin ihalesi 28 Aralık’ta yapılacak”

Vali Öksüz, “Kars Atıksu Artıma Tesisinin ihalesi 28 Aralık’ta yapılacak”

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars Atıksu Artıma Tesisinin ihalesinin 28 Aralık 2022 tarihinde yapılacağını söyledi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Vali Öksüz, Kars halkının özleme beklediği müjdeyi; Kars, Ardahan, Iğdır Aras Havzası Havza Yönetim Heyeti 2022 yılı toplantısında verdi.

Vali Öksüz açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, Tarım ve Orman Bakanlığının katkılarıyla DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek olan tesisin, 2023 yılı içerisinde yapımına başlanacağını söyledi.

Vali Öksüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yüzde 50 hibe ile projelendirilerek ihalesi yapılan, Katı Atık Bertaraf Tesisi ile birlikte Kars Atıksu Artıma Tesisinin tamamlanması durumunda; Kars’ta çevre sağlığının tesis edildiği gibi su kaynaklarının da temiz ve etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanmış olacağını da dile getirdi.

Kars Valisi Türker Öksüz, her iki tesisin de hayata geçirilecek olmasında emek veren Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına, Tarım ve Orman Bakanlığına, Kars milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç’a, DSİ Bölge Müdürlüğü ile birlikte diğer emek verenlere teşekkür etti.

Vali Öksüz söz konusu açıklamayı yaptığı toplantıya; Devlet Su İşleri Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Maruf Aras, Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Iğdır Vali Yardımcısı Hasan Meşeli, DSİ 24. Bölge Müdürü Şükrü Baysal, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber ile Kars, Ardahan ve Iğdırlı yetkililer katıldı.

Öte yandan Kars Atıksu Arıtma ve Toplama Tesisi, Kars şehir merkezine yaklaşık 2,5 kilometre mesafede Dereiçi Mevkisinde 54.400 metrekare alan üzerinde kurulacak. Projenin hayata geçirilmesi durumunda şehre ait evsel atık suların Belediye Kanalizasyon hattı son noktalarından 17.500 metre uzunluğundaki kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilecek. Tesiste arıtılarak evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış su, yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına deşarj edilecek. Bu sayede kanalizasyon sularının Kars Çayına akması engellenerek, 47.500 hektar sulama alanına sahip Kars Barajı rezervuarında temiz su depolanacak. Atıksu Arıtma Tesisi alanı içerisinde tesisin enerji ihtiyacının ve işletme giderlerinin karşılanması için Güneş Enerji Sistemi de kurulacak. Atıksu Arıtma tesisi projesinin atıksu debisi 579 lt/sn’dir. Günlük arıtılacak atıksu miktarı 50.000 m³ / gün olacak. Kars ilimizin 2054 yılındaki il merkez nüfusunun 140.697 kişi olacağı ön görülerek tesis buna göre planlanmış olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.