1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Uzun Elma”ya nazar değdi!
“Uzun Elma”ya nazar değdi!

“Uzun Elma”ya nazar değdi!

Kars’ın Kağızman İlçesi’ne has meşhur “Uzun Elma”, ilkbahar dönemindeki aşırı yağış ve dolu nedeniyle beklenen oranda yetişmedi.

A+A-

İlkbaharda yağan aşırı yağmurlar ve ardından gelen don nedeniyle verim kaybına uğrayan Uzun Elma bu yıl, yetiştiricisinin yüzünü güldürmedi. Dolunun bıraktığı izler elmada yarık ve lekelerin oluşmasını sağladı. 0İlaçlamanın da bir fayda sağlamadığı elmaların birçoğu vaktinden önce döküldü, ağaçta kalanlar ise toplandı. Her yıl tonlarca hasat elde edilen elmadan mahrum kalan Kağızmanlılar ise ekonomik anlamda büyük zarara uğradılar.

 

Don olayının yaşanmadığı ve dolunun yağmadığı bazı köylerde bile uzun elma hasadı çok az miktarda oldu. Bağ ve bahçe sahipleri, “Uzun elmaya bir haller oldu. Her yıl iyi satış yapar gelir sağlardık ama bu yıl hem az hem de üzerlerinde yarık ve lekeler var. Bu da bizim kazancımızı baltaladı.” dediler.

 

UZUN ELMA

Kağızman’da “Şerifin Elması” veya “Uzun Elma” diye tanınan bu elma yumurta benzeri bir elma olup ağaçları 25 metreye kadar ulaşmakta. Uzun Elma toplandığı ve kasalandığı süreden başlayarak soğuk hava deposuna konulmadan Haziran ayına kadar dayanan, tadı ve kokusu bozulmayan bir elma özeliğe sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.