1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uzmanlardan uyarı: Kombinizin bakımını yaptırın
Uzmanlardan uyarı: Kombinizin bakımını yaptırın

Uzmanlardan uyarı: Kombinizin bakımını yaptırın

Makine Mühendisi Evren Yerdelen, Karslılara uyarılarda bulunarak doğalgaz faturasının daha düşük gelmesi için kombinin ve peteklerin bakımını yaptırmalarını istedi.

A+A-

Yaklaşık 12 yıl önce Kars’a doğalgazın geldiğini ve kış mevsimi nedeniyle evlerde ve işyerlerinde doğalgazların yanmaya başladığını ifade eden Yerdelen, “Malumlarınız kombilerinde bir ömrü var ve 12 yıl önce takılan kombiler halen evlerde ve işyerlerinde kullanılmaya devam ediyor. Zamanla deforme olan kombi ve peteklerin düzenli olarak bakımı yapılması gerekiyor ve bunu da uzman kişilerin yapması lazım. Bazı binalar ise kalorifer sisteminden doğalgaz sistemine geçildi. Burada da kalorifer kazanının içinde bulunan yabancı maddeler zamanla peteklerin içine oradan da kombinin içine girme ihtimali de mevcuttur. Bu durum göz ardı edilemeyeceği gibi hem kombinin elverişsiz çalışmasına hem de doğalgaz faturasının yüksek gelmesine neden olur. Kombinizin ilk günkü verimi ve güvenliği ile uzun yıllar çalışabilmesi, performansını yükseltip, enerji tasarrufu sağlayabilmesi için periyodik bakım yapılması gerekiyor. İnsan sağlığı ve güvenliğinin ön planda olduğu kombilerde, üreticinin önermiş olduğu periyodik bakım işlemlerinin mesleki yeterliliği sağlanmış servis ekiplerince yapılması en kilit noktalardan biri. Çünkü ancak bu konuda yeterliliği olan ekipler, ileride yaşanabilecek muhtemel arızaları bakım sırasında tespit ederek, giderilmesine olanak sağlayabiliyor. Kombinizin yıllarca verimli ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi, bunun yanı sıra onarım ve işletme maliyetlerinin düşürülebilmesi için kışa girmeden periyodik bakımının yapılmasını öneriyoruz.” dedi.

Kombileri aç-kapat yapmadan en düşük derece çalıştırılmasını isteyen Yerdelen, “Havalar henüz soğumadığı ancak kombiler yanmaya başladı. Bazı vatandaşlarımız gündüz kapatıp gece yakarak daha çok tasarruf edeceğini düşünüyor ancak bu yanlış bir bilgidir. Bu yaptıkları işlem hem kombinin donmasına hem de peteklerin içinde bulunan suyun soğumasına neden oluyor. Soğuyan suyu kombi çalıştırıldığında ısıtmak için büyük efor sağladığından gaz akışının da yoğun olmasına neden oluyor. O yüzden vatandaşlarımıza kış aylarında en düşük derecede kombilerini çalıştırmalarını öneriyoruz.” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.