1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Üner Tan sendromu
Üner Tan sendromu

Üner Tan sendromu

Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olan ve Çukurova Üniversitesi’nde araştırmalar yapan Prof. Dr. Üner Tan, Kars’ın Digor ilçesinde el ve ayaklarının üzerinde yürüyen ikiz kardeşlerden genetik araştırma yapmak için kan örnekleri aldı.

A+A-

Mukadder Yardımcıel / Milliyet

 

Prof. Tan, Hatay, Adana ve Çanakkale’de ‘Üner Tan Sendromu’ olarak bilinen, el ve ayakları üzerinde yürüyen bu tür aileleri ortaya çıkarmıştı.

 

Digor’da Mahir ve Zahir Canfida ile aile fertlerinden kan örnekleri alan Prof. Tan, bu sendromun bugüne kadar Türkiye’de 8 ailede 18 kişide olduğunu belirlediklerini, sorunun akraba evliliğinden kaynaklandığını söyledi.

 

En çok Türkiye’de görüldü

 

Gen araştırması yaptıktan sonra bozuk genin bulunabileceğini ve ailede sakat doğumların önlenebileceğini belirten Prof. Dr. Üner Tan, Türkiye’nin bu hastalıkta dünya ülkeleri arasında ilk sırada olduğunu vurguladı. Evrim açısından bu hastalığın aydınlığa kavuşturulmasının önemli olacağına dikkati çeken Prof. Tan, “Dünyada İran, Irak, Hindistan ve Arjantin’de de benzer aileler ortaya çıktı. Ama en çok sayı Türkiye’de bulunuyor” dedi.

 

Prof. Dr. Tan, zihinsel açıdan gelişmeyen hastaların konuşma ve algılamada sorunlar yaşadığını, yer tespiti yapamadıklarını sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.