1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Umutlu Olsun!
Umutlu Olsun!

Umutlu Olsun!

Kütüphaneler Haftası Umutlu Olsun !

A+A-

Esat AYDIN

Kars Koçköyü Belediye Başkanı

 

            29 Mart - 4 Nisan tarihleri Kütüphaneler haftasıdır. Önemli günler ve haftalar içerisinde en önemli olanlardan birisi, hatta en önemlilerindendir. Ne yazık ki az okuyan bir toplum durumundayız. Bu da en büyük zafiyetimizdir. Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın savaş alanında Karargah çadırında, bile kitap okuduğunu biliyoruz. Mustafa Kemal'ın Kurtuluş savaşında belki rahatlamak, daha sağlıklı düşünmek için Çalıkuşu Romanı okuduğun, Kazım Karabekir Paşa'nın  kutulamera ( Irak Cephesi) Cephesine giderken bir sandık ta kitap götürdüğü, bunların içerisinde Özellikle =Başımıza Gelenler - Mehmet Arif - okuduğunu biliyoruz. Sultan Alpaslan'ın oğlu Melikşah'ın  Vezirlerin ve Ülemaya= < İyi bir Hükümdar Nasıl olmalıdır= konusunda bir kitap yamasını emir buyurur da yazılan onlarca metni Bağdat'a gelinceye kadar yolda menzilerde okuyarak bunların içerisinden Nizamülmülk'ün = Siyasetname=sini seçmiştir ki Siyasetname hiçbir zaman derini kaybetmeyecek bir baş eserdir.

            Selahattin Eyyubi'nin Diyarbakır seferinde kuşatma uzun süre devam etmiş, Bizanslıların dışarıdan yardım alma imkanları kalmayınca teslim olmak zorunda kaldıklarında, Selahattin-i Eyyubiye elci gönde-rerek; 

            -Yüklü miktarda hazinem ve kütüphanem var- istediğinizi alın,

            Diyarbakır'ı terketmemize müsaade edin. Selahattin Eyyubi' nin cevabı çok anlamlıdır.

            -Servet her zaman kazanılır, İlim çok zor elde edilir. Hazineleriniz sizin olsun, Kütüphaneye dokunmayın…?  İlim ve ahlak abidesi Selahattin Eyyubi'ye de bu yakışırdı.

            -Babür İmparatorlarından Cihan Şah Kütüphanesinden yüksek bir raftan kitap almak için merdiven koyup alırken düşüp Şehit olmuştur. Şehit olmuştur diyorum Cünki ilim                    yolunda ölenler de Şehitlerdir.

            Çok kitaba sahip olmak elbette bir erdemdir. Ancak asıl önemli olan onlardan istifade edebilmektir. Çok kitabi olupta okumamak, okuduğundan öğrendiklerini başkaları ile paylaşmamak ta hamallıktır. Ama   Olsun kitap hamalı olmak cehaletin kölesi olmaktan daha iyidir. Zengin kütüphanesi olan birisine sormuşlar; - Bu kitapların tamamını okudunuz mu ? 

            - Hayır bunlardan yalnız dört tanesini çok, ama çok iyi okudum- İşte öneli olan anlayarak okumaktır.

            Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sahip olduğu kitapların katalogu  800 sayfadır. Bunların birçoğu kendisine  dışarıdan hediye edilmiş  yabancı yayınlardır. Elbetki hepsini okumamıştır. Okudukları  daha çok Tarih ağırlıklı kitaplardır. Okuduğu kitapların sayısı 3997 olup, bunların incelemesinde  görülmüştür ki, okuduğu kitaplarda altını çizdiği satırlar, koyduğu dikkat çekici işaretler ve sayfa kenarlarına yazdığı görüş ve düşünceleri, ile onun ne kadar dikkatli bir okuyucu olduğunu ifade eder.

            Sözlerimi Konfiçyüs'ün bir vecizesi ile bitirirken okuyan okuduğunu anlayan, bildiklerini paylaşmasına bilen faziletle irfanla okuyanların bol olması dileklerimle.

            =Tanrım bana çiçekler dolusu bir bahçe, kitaplar dolusu bir ev ver.=

 

Önceki ve Sonraki Haberler