1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ülke hayvancılığına zarar
Ülke hayvancılığına zarar

Ülke hayvancılığına zarar

Kars Borsa Başkanı İsmet Çelik, Türkiye’de yeterince hayvan varlığının olduğunu belirterek, dışarıdan hayvan getirilmesinin ülke hayvancılığına zarar verdiğini söyledi.

A+A-

Borsa Başkanı Çelik, Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Kars’ta 2014 yılında yapılan hayvan sevkiyatının geçen yıla göre aynı rakamlarda seyrettiğini belirterek, “Bu yıl boyunca 190 bin büyük baş hayvan sevkiyatı taşra illerine yapılmıştır. Yaklaşık 100 bin küçükbaş hayvan sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. Ancak yapılan sevkiyatlar kayıt altına alınma sayısı yüzde 10, yüzde 90 da kayıt dışı sevk edilmiştir. Bu kayıt dışı önlemediği sürece Kars’ta Maliyenin yapmış olduğu icraata iyi bir muamele yapılmış diyemeyiz. Kayıt dışını kayıt altına almak için Borsa Başkanlığında yapılması gereken evrak işlemleri yapılmalı ve maliye müdürlüğü de kayıt altına almalıdır. Yapılan sevklerde borsa olarak herhangi bir çalışma yapamıyoruz. Çünkü 7 ilçe ve merkez olmak üzere 8 ayrı noktadan hayvan sevkiyatı gerçekleştirilmekte. Ardahan’da borsamıza bağlıdır. Burasıda en yakın borsada muamelesini yaptırdıktan sonra sevkiyatının yapılması gerek. Kanunda yeri var ama buna riayet edilmiyor. Etmedikleri gibi de kayıt dışını kayıt altına alamamaktalar. 190 bin büyükbaş hayvan gitmiş ve 600 binin üzerinde büyükbaş hayvanımız, 300 bini aşkında küçükbaş hayvanımız var. 190 bin hayvan sevki yapılmış ama elimizde olan inekler 2., 3. ayda doğum yapacak ve yine o sevkiyatın yerini kapatacak ve yine hayvan sayısı aynı olacak. “Fiyatlarda bir fark var mı?” denildiğinde de 3 yıldır fiyatlarda aşırı bir fark yoktur. Fakat ufak tefek yükselme düşme olmakta. Bugün 2 bin hayvan pazara giriş yaptı. 14 TL’le tosun, ineğin kilosu ise 7 ila 8 lira arasında değişmektedir” dedi.

Çelik, hayvan fiyatlarının düşük olmasına rağmen et fiyatlarının yüksek olması konusunda da şu açıklamada bulundu:

“Kasapların denetimi Belediyelere ve Esnaf Kefalet Kooperatifine aittir. Buna bir önlem almalılar. Kars hayvancılık bölgesi ve burada yüksek fiyatta et satılması doğru değil. Ankara 19 ila 20 liraya hayvan kesimi yaparken hatta Konya bile aynı fiyata kesiyor ama market 30 ila 32 satışını yapıyor. Bu fiyatlar karşısında besici ve üreticinin suçu ne? Burada önlem alınacaksa aracı olan ve aracılık yapanlara yönelik önlem alınmalı bunların önüne geçmek gerekir. 20 liraya aldığı eti 25 ila 27 liraya satsın ancak 20 liraya aldığı eti 40 ila 45 liraya satıyorlar o zaman besici ve üreticinin günahı ne? Özellikle Suriye’den gelen koyun, keçi ve inek kesimleri de yapıldı kombinalarda, dağıtımı yapıldı. Bunun dışında dışarıdan gemilerle gelen hayvanlar var. İki gün önce 3 gemi tosun geldi. Diğer devletlerden bu da Türk besicilere dağıtıldı. Dış devletlerden gelen hayvanın kilogramı Türk besicilerinin yetiştirdiği hayvanlara aynı fiyattan satılırken gelen ithal hayvanlar yüzde 20-30 fire vermekte. Hastalık ve ölümler yoğun olarak görülmekte ama Türkiye besicilerinden ve yetiştiricilerinden alınan hayvanlar da ise yüzde 3-5 bile fire vermiyor. Yani Türkiye hayvancılı sağlıklı koşullarda yetiştirilmektedir. Çünkü bizim ülke toprakları ve meraları tamamen doğal bu doğal meradan beslenen hayvanlarımız sağlıklıdır. Ülkemizde yeterince hayvan olmasına rağmen Türkiye dışarıdan hayvan sevkiyatı yapmakta. Ancak ülkemizde bulunan hayvan sayısı Türkiye’nin et ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktadır.”   

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.