1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ulaşım engelsiz mi?
Ulaşım engelsiz mi?

Ulaşım engelsiz mi?

Kars’a yeni alınan 15 adet otobüsün engelliler için asansörlü olması bile engellilerin ulaşım sorunu çözemedi.

A+A-

Önlerinde engelli amblemleri konulan, modern görünümleriyle dikkat çeken, engelli asansörleri bile bulunan bu otobüsler ne yazık ki engelliler dışında herkesin işine yarıyor. Çünkü olay aynen Nasrettin hoca’nın fırkasına benziyor. Engellilerde haklı, otobüs sürücüleri de. Engelliler “otobüse binmek en doğal hakkımız” derken, otobüsçüler ise altyapı yetersizliğini ortaya koyuyorlar ve kaldırımlarda çip açılmadığı için engelli asansörleri açamadıklarını söylüyorlar.

Aynı sıkıntıyı her gün çekmek zorunda kalan engelliler ise dolmuşa binmeleri mümkün olmadığı gibi binmeleri mümkün olan otobüslere bile ne yazık ki bu ve benzeri nedenlerden dolayı binemiyorlar. Binmeleri için tek yol var o da un çuvalı gibi arabaya alınmak. Nihayet geçtiğimiz günde aynısı oldu ve engelli asansörlerini açamadıklarını belirten otobüs ve durak görevlileri yolcuların da yardımlıyla Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanını kollarında otobüse almak istediler. Bunun üzerine bir üre tartışma yaşandı. Üniversitenin Bahar şenliklerinde KAÜ tarafından alınan 4 adet akülü araçların teslim törenine yetişmesi gereken Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, zaman darlığı nedeniyle üzerinde engelli amblemi olan dolmuşlarla gidebileceğini düşündüğü için dolmuş durağına gittiğini ve ilk gelen aracı durdurarak ve binmek istediğini, görevlinin asansörü açamayacağını ifade ettiğini belirtti. Kendisini tekerlekli sandalyesiyle kaldırıp araca bindirmek istediklerini anlatan Ocak, bunu kabul etmedi ve binmek istemedi. Sonrasında gelen 3 araç ise hiç durmadı ve görevliyle yaşanan tartışmada araçların Erzurum’a gidip asansörlerinin serviste açılması gerektiğini, burada açamayacaklarını söylemesi üzerine tartışmada ilerledi. Görevlinin yol ve durağın asansörü açılması için uygun olmadığını dile getirmesi üzerine sürenin de azalmasıyla araca un çuvalı gibi bindirilmeyi kabul ederek tartışmayı bıraktı ve programa yetişmek için görevliler ve yolcuların yardımıyla otobüse binebildi.

Konuyla ilgili yaşadığı sıkıntının her geçen gün biraz daha arttığını, alınan yeni otobüslere binemediğini, otobüsçülerin kaldırım kenarlarında çip olmadan kendisini alamayacaklarını belirttiklerini ifade eden Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, bir yerden bir yere gitmek için dolmuş duraklarında boşuna beklediklerini çünkü engelli asansörlerin çalıştırılmadığını söyledi.

Ocak yaşadığı sıkıntılarla ilgili şunları söyledi:

“Şehrimizde yaşayan Engellilerin en büyük sorunlarından bir tanesi belki de en önemlisi ulaşım ihtiyacımızdaki artıştır. Ulaşım, kaynakların dağıtımı ve insanların bu kaynaklara erişimi açısından muazzam bir önem teşkil etmektedir. Engelliler için Engelsiz Erişilebilirlik, ne kadar çarpıcı gelse de kulağa çoğu zaman, koşullar gereği slogan tarzında bir cümleden öteye gitmeme eğilimdedir. Engelli arkadaşlarımızın hayat ile verdikleri mücadele esnasında toplum olarak karşılarında olmaktan çok yanlarında olmaya yönelmeliyiz ve ufak da olsa bu vazifenin toplumu oluşturan her ferde bir kısmının düştüğünü düşünmekteyim.

Günlük hayatta belki de en tabii ve zorunlu ihtiyaçların başında engelli bireyin bir yerden bir yere ulaşımı gelmektedir. Birey toplum içerisinde kendini özgür ifade edebilmesinin yollarından biri ve belki de en başındaki çoğu zaman bireyin amaçları doğrultusundaki ulaşımıdır. Bu amaç kimi zaman eğitim öğretim, iş gibi bireyin toplumdaki zorunluluk larından kaynaklandığı gibi, kimi zamanda eğlence amaçlı (spor, sosyal faaliyetler vb.) olabilmektedir. Her ne amaç ile olursa olsun sosyal bir toplum, toplum içerisinde yer alan her bir bireyin menfaatini ayrı ayrı gözetme durumundadır. İşte bu yüzdendir ki, engelli vatandaşların hiçbir şekilde diğer vatandaşlardan gerek ulaşım gerek erişilebilirlik açısından geri kalmaması gerekmektedir.

2005 yılında kabul edilen Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un geçici 2 nci maddesi “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve dolmuş, belediyeye ait toplu ulaşım araçları bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin erişe bilirliğine uygun duruma getirilir” hükmü ile herkesin sorumluluğunu açıkça belirtmiş olmasına rağmen şehrimize bu hükmü gereği 15 tane engelliler için asansörlü araç getirilmiştir. Gelin görün ki bu araçlar uygun durak ve alt yapı yetersizliği nedeniyle biz engelliler tarafından kullanılmamaktadır. 30.04.2012 KAÜ Bahar şenliklerinde KAÜ tarafından alınan 4 adet akülü araçların teslim törenine gitmem gerekliydi zaman darlığı nedeniyle üzerinde engelli amblemi olan dolmuşlarla gide bileceğimi düşünerek dolmuş durağına gittim ve ilk gelen aracı durdurarak binmek istedim. Görevli asansörü açamayacağını ifade etti, ve beni tekerlekli sandalyemle kaldırıp araca binmem gerektiğini söyledi bende bunu kabul etmedim ve binmedim, sonrasında gelen 3 araç hiç durmadı görevliyle yaşanan tartışmada araçların Erzurum’a gidip asansörlerinin serviste açılması lazım biz burada açamayız demesine rağmen daha sonra karar değiştirerek yol ve durağın asansörü açılması için uygun olmadığını dile getirdi. Sürenin azalması sonucu araca un çuvalı gibi bindirilmeyi kabul ederek tartışmayı bıraktım.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.