1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkçe Olimpiyatları Kars'ta
Türkçe Olimpiyatları Karsta

Türkçe Olimpiyatları Kars'ta

Kars Valisi Eyüp Tepe, bu yıl 11’incisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarının bir ayağına ev sahipliği yapacak olmaın onurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

A+A-

Vali Tepe, Türkçe Olimpiyatlarının geçen 11 yıl içeresin de rüştünü ispat ettiğini ve gelinen noktada adına yakışır şekilde bir Olimpiyat havasına çok rahat girmiş olduğunu belirtti. İlk zamanlarda yapılan organizasyonlarda amatör ruhla hareket edildiğini gözlemlediklerini dile getiren Vali Tepe, “Amatör ruh devam etmekle beraber daha profesyonel ve çok daha geniş kitlelere hitap eden bir organizasyon halini aldığını görüyoruz. Yani bugün ifade edilen 140 ülkeden 2 bin 500 öğrenciyi o ülkelerden alıp getirmek, onları burada misafir etmek, günlerce Anadolu’nun dört bir tarafındaki şehirlerde programlarını icra etmelerini sağlamak ve tekrar kazasız belasız güvenle onları anne ve babalarına ulaştırmak çok iddialı çok özel bir çaba ve gayret istiyor diye düşünüyorum.”dedi.

Böylesine uluslar arası bir organizasyonun Kars ayağının olmasının Kars için büyük bir hamle ve büyük bir adım olduğunu da ifade eden Vali Tepe, “Bu sayede Kars hem kendi adını duyurmuş olacak, hem de küresel anlamda böyle büyük bir organizasyon Kars’a zenginlik katacaktır. Biz tabi ev sahibi olarak 15 ülkeden gelecek olan arkadaşlarımızı kardeşlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya çalışacağız. Kars’taki öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızda üzerlerine düşeni yapıp onlarla kucaklaşacaktır.”dedi.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI UNU YAĞI HAZIRLIYOR

Kars Valisi Tepe, Türkçe Olimpiyatlarının bir organizasyon olmanın ötesinde, bir çabanın ürünü olduğunu gözlemlediklerini, bu çabanın dünyanın dört bir tarafında Türkiye’nin sesi olduğunu, memleketin nefesini oralarda hissettirmek adına son derece önemli bu çabanın meyvesini Ankara’da görev yaparken çok rahat bir şekilde görebildiğini aktardı. Vali Tepe, “Gittiğimiz her ülkede adı Moritanya, Senegal, Umman veya Sudan olsun şunu net bir şekilde görebiliyoruz. Orada bizden birileri var. Anadolu toprağından birileri var. Bu insanlar için büyük bir güç. Hem orada bizi temsil etmeleri yönüyle hem de Anadolu toprağından giden bir bürokratın bir siyasetçinin siyaset adamının orada açıkçası kendini daha güçlü his etmesi kendini garip ve yalnız hissetmesinden öte sahipli his etmesine sebebiyet veriyor. Mesela Moritinya’da Norşut’a gittiğimiz zaman bizi oradaki bakanın yanında 50 - 100 kadar öğrencinin yanında öğrenmenler hep beraber karşılıyor. Var mı böyle bir güç? Bu çok güzel bir şey, bu topraklar için Anadolu toprakları için eğer biz bugün Türkiye’nin küreselleştiğinde Türkiye’nin dünya çapında bir güç olduğundan bahsediyorsak. Türkiye’nin ekonomik bir güç sahibi olduğundan bahsediyorsak bu çabaları bu konudaki emekleri unutmamalıyız. Bunu sadece devletin ayağıyla devletin imkânlarıyla yapmaya kalkarsanız belki başarılı olursunuz oda belkidir. Ama gönüllülük esası üzerinden hareket ediyorsak taban oluşturan ve hakikaten bir Türkiye sempatisi oluşturan atmosferle birleştiği zaman ve siyasi çabalarla o zaman helva olabiliyor. Yani un hazır yağ hazır usta hazır işte size helva. Ama o unun yağın hazırlanması lazım oralarda.”dedi.

COŞKUN ARAL’I 30 YIL ÖNCE İÇERİ ALMADILAR ŞİMDİ İSE VIP’TEN BUYORUN DİYORLAR

Vali Tepe yakın tarihte TV ekranlarında bir programda Türkiye’nin önemli aydınlarından Coşkun Aralın bir muhabbetine denk geldiğini ve kendisinin geçmişte 25-30 sene önce yaşamış olduğu Afrika’daki bir hatıradan bahsettiğini hatırlatarak, “Coşkun Aral dedi ki işte 30 sene önce kadar bir belgesel çekimi için Afrika ülkelerinden birine gittim. Çok zor bir şekilde vize aldık, zorluklar yaşadık ve neticede gittim. Havaalanına geldim adam bana niye geldin kardeşim moduyla sorguya çekti. Ondan sonra yetinmedi bide odaya çekti bide orda sorguya çektiler. Sonra dediler ki al pasaportunu kardeşim geriye. Ben o Afrika ülkesine giremedim. Dedi, yine benzeri bir program çerçevesinde bir belgesel çekimi için Kamboçya’ya gittiğinden bahsederek, pasaportumu uzattım diyor. Ve anlatıyor, ‘Adam baktı pasaportuma yine ay ve yıldızı gördü ondan sonra yüzüme baktı yanlış gelmişsiniz deyince dedim ki yine mi aynı muamele içimden geçirdim. Sonra nasıl yanlış geldiğimi anladım. Burada Türk vatandaşlarını VIP’den alıyoruz. Yan tarafa alalım. Diye bizi VIP’e aldılar.” dedi. Sonra öğrenmişki adamın çocuğu oradaki Türk okullarında okuyormuş. Mealinde güzel bir konuşma yaptı ve bende izledim. Yani o konuşmadan bu memleketteki memleket sevdalısı birinin duygulanmaması duygusallaşmaması mümkün değil. Peki bunu ne sağladı işte bunu bu olimpiyatları düzenleyen irade sağladı. Biz o sayede bugün daha sağlam daha güçlü kendimizi hissediyoruz.”şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.