
Türk Göçebelerin Ar-Ge Çalışmaları
Kaçkar Dağlarındaki Türk Göçebelerin Ar-Ge Çalışmaları
Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Kaçkar Dağlarındaki Türk Göçebelerin Ar-Ge Çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.
Türklerin tarihteki en büyük başarılarından biri, hiç şüphesiz onların içinde yaşadıkları tabiat ve iklime uygun bir hayat tarzını gerçekleştirmiş olmalarıdır. Kışın kışlaklarda, yazın yaylaklarda yaşayan göçebe Türkler, yaşamlarını sürdürebilmek için organik gıda ve giyim maddeleri keşfetmişlerdir.
Dağlarda hayvanlardan elde ettikleri sütü değerlendirmek için hayvanlardan çıkardıkları kursağı güneşte kurutarak havanda dövüp un haline getirmiş, pişmiş sütle kursak ununu karıştırıp süzerek peynir yapımında maya olarak kullanmışlardır.
Yoğurt mayası için, bahar ayının Nisanın 15’ine kadar olan sürecinde yaylalardaki yem bitkilerine düşen çise suyu toplanarak yoğurt yapılacak süte karıştırılır ve ağzı kapalı bir şekilde güneş görmeyen yerde bekletilir. Yoğurdu da bu şekilde elde etmişlerdir.
Hamur mayası olarak, arpayı sıcak suya koyup üç gün sonra süzerek unla karıştırıp 3 - 4 saat dinlendirdikten sonra bunu ekmek mayası olarak kullanmayı seçmişlerdir.
Türk göçmenler dağlarda ahşap evlerde hayatlarını sürdürmüşlerdir. Ahşap evlerin yapımı için çivi bulunmadığından ormandaki ağaçların çıra yağı olanı ve hayvanların tırnağını eriterek tutkalı elde etmişlerdir. Ve böylece elde ettikleri tutkalla ahşap evleri kurabilmişlerdir.
Hayvan boynuzundan bardak, saç tarağı, elbise düğmeleri ve süs eşyaları yapmışlardır. Soğuktan korunmak için sığır derisinden çadır, başlarına da kuzu derisinden kalpak yapmışlardır. Bu nedenle Karakalpak olarak adlandırılırlar. Sırtlarına giymek için koyun - kuzu derisinden kürk, ayaklarına giymek için sığır derisinden çarık ve yine koyun - kuzu yününü ip yapıp dokuma giysiler yapmışlardır.
Kadınlar evlerinin içini süslemek için halı - kilim dokuma tezgâhları kurmuş ve renklendirmek için çeşitli taşları kullanmışlardır. Ayrıca ev sergilerinde kullanmak için yünden keçe yapmışlardır.
Topraktan ve ağaçtan güveç, çömlek, su kabı gibi malzemeler üretmişlerdir. Isınmak için de odun ve tezek kullanmışlardır.
Zamanla demir – bakır gibi çeşitli madenlerin ortaya çıkışıyla sanayi değişmeye yüz tutmuş yaşamın zorlukları hafiflemeye başlamıştır.
Bugün çok çeşitli verilere göre şu söylenebilir: Görülüyor ki birbirlerine sımsıkıya bağlı olan göçebelik ve yerleşiklik bir bütün olarak medeniyetin ilerlemesine büyük katkılar sağlamıştır. Bu da iki farklı yaşam tarzının aslında bir noktadan ortaya çıktığını göstermektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.