1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası: Buçuksuz olmaz!
Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası: Buçuksuz olmaz!

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası: Buçuksuz olmaz!

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Kars İl Başkanı Dursun Gören, 5. dönem toplu sözleşme süreci görüşmelerinde Kamu İşveren Heyetinin sunduğu teklife tepki göstererek, “Garip bir paradoks içindeyiz.” dedi.

A+A-

5. dönem toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Kamu İşveren Heyetinin sunduğu teklifin kabul edilemez olduğunu belirten Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Kars İl Başkanı Dursun Gören, “Geçmiş toplu görüşme ve sözleşme ahvalleri dikkate alındığında 2020 yılı için 4.5+4, 2021 yılı için 3,5+3 oranında zam güncellemesiyle bir toplu sözleşme dönemi sonuçlanmış olacaktır diye tahmine diyorum. Buçuklu olursa bu iş tamam! Buçuksuz olmaz!” ifadesini kullandı.

Başkan Gören’in yaptığı açıklama şöyle:

“1992 yılından bugüne ismi değişen, şekli değişen, uhdesi değişen, günü ve zamanı değişen, yapılış şekli değişen “Memurların mali, özlük ve sosyal hakların iadesi” adıyla yapılan Toplu sözleşme masasının değişmeyen tek unsuru sonuç kısmıdır. Sonuç kısmı hep kamu çalışanları için HÜSRAN olmuştur.   2019 yılı 5. Dönem toplu sözleşme masası da bir önceki, bir öncekinin öncesi ve daha öncekiler gibi hüsran olacaktır. Çünkü kamu çalışanları olarak bizler her dönem aynı sendikalara ve konfederasyona yetki verip farklı bir sonuç çıkmasını bekliyoruz! Garip bir paradoks içindeyiz.!

Bu garip döngüyü kırmanın yolu çok basit! “Üyelikten İstifa Etmek!”… Çözüm bu kadar basitken zor olanı tercih etmek ise kadercilikle açıklanamaz. Kamu çalışanlarının kaderi kendi ellerindedir. Tercihini yıllardır aynı kader için kullanmak hiç mantıklı değil. Dünyanın hiçbir yerinde hak durup dururken, kendiliğinden verilmemiştir. Alınan tüm haklar, çabayla, mücadele ile eylemlerle, grevlerle, inatla alınmıştır. “Hak verilmez alınır.” Boşa söylenmiş bir söz değildir.

Yıllık enflasyon oranlarına inanmıyoruz. Her ay gelen zamlar ile (güncelleme) alım gücümüzün düştüğünü iyice hissediyoruz… Doğalgaz, elektrik, akaryakıta gelen zamları takip dahi edemiyoruz…Aldığımız maaşın neredeyse 1/3’ünü barınma ihtiyacımızı gidermek için kullanıyoruz… çarşı pazar el yakıyor… çocuklarımıza harçlık verirken elimiz titriyor… gelecek korkusu yaşayıp sanki herşey yolundaymış gibi davranıyoruz… (Ben bu yazıyı kaleme alırken motorine 17 kuruş, benzine 6 kuruş güncelleme geldi)  yokluğa alışmamıza gerek yok. Varlığımızı göstermemiz yeterlidir. Varlığımızı göstermenin yolu bizi yok sayanları yok saymaktan geçiyor...

Gelelim 2019 5. Dönem toplu sözleşme masasına… 2017 4. toplu sözleşme masasında alınan sonuçların benzeri olacaktır. 2017 yılında oynanan oyunun aynısının bir benzeri oynanıyor.  2017 yılında da işveren heyetinin ilk teklifi her 6 aylık dönemler için %3 zam oranı teklif etmişti. O dönem Memur-sen başkanı Ali YALÇIN önce “Bu teklife Kapalıyız” pankartı açtı… sonra “Bu teklif eski Türkiye’nin alışkanlığı yeni Türkiye’nin teklifi bu olmamalıdır.” dedi… “Bu teklif Kabul Edilemez. Olumlu Bir Teklif Gelmezse Onurlu Bir Duruş Sergileyeceğiz!” dedi ve ne oldu… o gün ne olduysa bugün de aynısı olacaktır. Tekbir farkla…

Bu yılın farkı şu olacaktır.  Memur-sen sözleşmeyi imzalamayıp topu hakem heyetine atabilir.  hakem heyetinin aldığı kararlar üzerinden eleştiri yaparak, kaybettiği itibarını toplamaya çalışacaktır. Bu kurgu başarılı olur mu ? Elbette Olur…  Sonuç olarak kim hangi taklayı atarsa atsın,kim hangi oyunu hangi perdede sahneye koyarsa koysan kaybeden yine Kamu çalışanları olacaktır.

Geçmiş toplu görüşme ve sözleşme ahvalleri dikkate alındığında 2020 yılı için 4.5+4, 2021 yılı için 3,5+3 oranında zam güncellemesiyle bir toplu sözleşme dönemi sonuçlanmış olacaktır diye tahmine diyorum. Buçuklu olursa bu iş tamam! Buçuksuz olmaz!”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.