1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Toy Kuşları Allah-u Ekber’de
Toy Kuşları Allah-u Ekber’de

Toy Kuşları Allah-u Ekber’de

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Park alanında nesli tükenmekte olan Toy kuşlarına rastlandı.

A+A-

Kars İl Çevre Orman Müdürü Erol Bilgir, “Koruma altında olan Toy kuşunun Milli Park alanında görülmesi sevindirici. Allah-u Ekber Dağları Milli Parkına gelecek olan yerli ve yabancı turistler Toy kuşlarının yanı sıra birçok kuş çeşitlerini görebilecek ve Doğa Cenneti ile de iç içe olacaklar.” dedi.

 

Kars İl Çevre Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay da, “Çoğu ülkelerde soylarının tükendiğini ve günümüzde her bulundukları ülkede soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Toy Kuşlarının Kars’ta görülmesi turizm açısından sevindiricidir. Bölgemiz açısından büyük önem arz eden Toy kuşlarının korunmasının o bölgede yaşayan insanlara düştüğünü, avcıların av yaparken bu Kuşları vurmamaları gerekir.” diye konuştu.

 

Doğanay Toy Kuşları ile ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Boyu 75 ila 105 santim arasında değişirken kanat açıklığı 190-260 cm arasındadır. Ağırlığı ise gençlerde 6-12 kilo iken yaşlı bireylerde 8-16 kilo arasında değişir. Çok nadir olarak 21 kilograma kadar ulaştığı saptanan Toy, uçabilen en ağır karakuşlarından biridir. Erişkin erkek Toy Batı Palearktik bölgesindeki en büyük Toy türüdür. Erişkin erkekler dişilerinden yüzde 50 daha büyüktür. Büyük, kuvvetli ve heybetli görünen erkek Toy, üreme zamanında kabaran boyun tüyleri, kalkan kuyruğu, tıknaz gövdesi ve uçuşta açıkça görülen ağır ve geniş göğüs kafesiyle çok kolay görünebilinir bir kuşmuş gibi algılansa da renkleri ve de kamuflaj yeteneği sayesinde çok zor görülür. Yerdeyken üç renkliymiş gibi görülür. Mavi-gri karışımı kafa ve boyun, tarçın renkli göğüs kenarları ve çizgili sırtın beyaz karnı ve gizli örtücüleri tamamlar. Uçuşta, kanatlardaki büyük kol örtücüleri ve de uçuş tüyleri grimsi beyaz paneller gösterir. Uçuşta karıştırılamaz. Başka hiçbir Toy türünde kanatlarda bu türdeki kadar beyaz ve açık renkli kafa yoktur. Kanat çırpışı düzenlidir. Geniş kanatlarını belli bir hızda ve yavaşça çırpar. Yürüyüşü ağır ve tedbirlidir, nadiren hızlanır. Ancak rahatsız edildiğinde ve alarm durumunda adımları sıklaşır ve çabuklaşır. Davranışları tedirgin ve güvenilmezdir; duruşları ve de sürünün genel görünüşü kaz sürülerinin beslenişlerini anımsatır. Bazı bireyler başları eğik ileri doğru ilerlerken diğerleri alarm durumunda beklerler. Toy Kuşlarının tercih ettiği alanlar: yem aramak için özellikle tarlaları ve kırları tercih ederler olgun Kuşlar, çekirdek, meyve, ot, böcek ve küçük memeliler ile beslenirler. Yavru toylar ise böcek ile beslenir.

 

Toy Kuşların dağılımı ise Şöyle: Toylar Moğolistan’dan İspanyaya Kadar varan geniş bir coğrafyada yaygın olsalar da yaşadıkları küçük Bölgeler birbirinden kopuk şekildedir. Çoğu Ülkelerde soyları çoktan tüketilmiştir ve günümüzde her bulundukları ülkede soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadırlar. Günümüzde Toy Popülasyonları İspanya, Rusya, Türkiye, Macaristan, Ukrayna, Avusturya, Almanya, Fas, Moğolistan, Güney Rusya’da bulunmaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.