
TKDK’dan 2 yıl içinde 14 proje
Karslı işadamı Fatih Aslan da kendi köyü olan Selim İlçesi Eskigeçit Köyü’nde 100 Başlık Süt Üretme Çiftliği kurdu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörlüğü üçüncü çağrı dönemi kapsamında Selim İlçesi’nin Eskigeçit Köyü’nde faaliyete sokulacak olan Fatih Aslan’a ait Süt Üretme Çiftliği’nin temeli 21 Temmuz 2012’de atıldı. 12 Haziran 2012 tarihinde TKDK ile sözleşme imzalayan Karslı yatırımcı Fatih Aslan, projesi kapsamında ‘Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım’ başlığı altında yapımını tamamlamak üzere olduğu tesislerde 100 başlık süt inekçiliği işini yürütecek. TKDK’nın 1 milyon 300 bin TL desteği ile toplam 2 milyon 828 bin 825 TL’ya mal olacak yatırımın ardından işletmenin 2013 yılı Mayıs ayında açılması planlanıyor.
KARS’IN GENÇ İŞADAMINDAN BÜYÜK YATIRIM
Genç İşadamı Fatih Aslan, köyünü şantiyeye çevirmenin sevincini yaşadığını söyleyerek, 100 metre yerin altından da sondajla su çıkardı ve inşaat çalışmalarını, ardından da tesislerini kontrolünü daha iyi sağlayabilmek için tesisleri kamera sistemiyle donattı. Aslan, iş yoğunluğu nedeniyle zamanın büyük bölümünü geçirdiği Ankara’dan köyündeki tesislerini takip edebilecek.
ELDE EDİLEN ÜRÜNDE STANDARDİZASYON SAĞLANACAK
Fatih Aslan yatırımın amacıyla ilgili şunları söyledi:
“İşletmemizde mevcut durumda var olan kapalı ahırımızda ‘AB Hayvan Sağlığı ve Refahı Standartları’na uygun koşullar bulunmamaktadır. İşletmemizde bulunan hayvanların yaşadıkları ortamın gerekli hijyen koşullarını sağlayamaması, süt sağım ve saklama işleminin Gıda Tebliğine uygun şartlarda gerçekleşememesi ve işletmemizde sürekli olarak hayvan ölümleri görülmesi sebebiyle yeni, daha kapsamlı ve daha modern bir tesis kurmaya karar verdik. Var olan hayvan sayımızı 100 başa tamamlayarak daha verimli ve daha kaliteli ürün elde edebileceğimiz bir süt üretim tesisi kurduk. Yeni tesisimizde, baştan sona AB standartlarına uygun süt sağım, depolama ve soğutma ünitelerimiz bulunacak. Otomasyon yemleme ve sağlanacak olan veterinerlik hizmetleri sayesinde hayvan sağlığı optimum seviyede tutulacak ve elde edilen üründe standardizasyon sağlanacak. Elde edilen ürünün kalite kontrolünde yeni teknoloji ürünü olan analiz cihazları kullanılacak bu sayede insan sağlığını tehdit eden unsurlar elemine edilecek. Projemizin hayata geçmesiyle birlikte işletmemizde gerçekleştirilecek olan kaliteli üretim doğrudan işlenen ürünün kalitesini arttıracak, dolaylı olarak da yem hammadde üretim kollarını ve bitkisel üretimi olumlu yönde etkileyecektir. Bölgemizde en önemli faaliyet kollarından olan süt üretme ve işleme sektöründe kaliteli ve verimli üretim gerçekleşmesi sektöre olumlu yönde bir ivme kazandıracaktır. Bu sayede doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen sektörlerde kalifiye eleman ihtiyacı doğacak ve istihdam alanları oluşacaktır. İşletmemizin genel amacı; TKDK tarafından yayınlanan IPARD hibe programına yönelik hazırlanan bu proje ile programda hedeflenen işletmelerin topluluk standartlarına ulaştırılması, AB sürecinde ülkemizde bulunan işletmelerin hayvan sağlığı ve refahı koşullarını sağlar duruma gelmelerini sağlamaya yönelik bir proje uygulamak ve bu projenin özel amacı olarak da 100 baş sağmal kapasiteli bir ahır, sağım binası, yem deposu ve diğer müştemilatını oluşturarak burada kullanılacak olan makine ve ekipmanların temini ile 100 sağmal hayvan bakabilir duruma gelerek yıllık 1 milyon litre süt, 50 adet düve 50 adet dana üreterek işletmemizi sürdürülebilir bir mantıkla yönetmektir.” dedi.
AMAÇBÖLGEYİ KALKINDIRMAK
Aslan daha sonra şunları söyledi:
“Bu işletmenin yatırımcısı ve sahibiyim. Kars ili Selim İlçesi Eskigeçit köyü’nde doğdum, ilk ve orta öğretimimi burada tamamladım ve daha sonra Kars’tan ayrılmak durumunda kaldım. Şimdi ise yine buradayım ve bölgemizde kanayan yara olan işsizliği düşünerek buraya yatırım yapmaya karar verdim. Ben bu kararı alırken TKDK’nın da bana büyük destekleri oldu ve yol göstererek böyle bir yatırıma teşvik ettiler. Biz de hem ilimize, hem bölgemize yatırım olsun düşüncesiyle hem de kendi işlerimizi sektörel olarak değiştirme düşüncesiyle böyle bir projede karar aldık.
YATIRIMLARIN STRATEJİK ROLÜ
5 buçuk ay önce buranın temelini atmıştık. Uzun soluklu bir çalışma sonucu bu projeyi hazırlamıştık ve yine uzun soluklu bir çalışma sonucu tesisimizi şu anki haline getirmiş durumdayız. Mimari olarak düşünüldüğünde tesisin bu hale getirilmesinden dolayı son derece mutlu ve guruluyum. Umarım bölgemiz halkı benim gibi düşünceli olup, kendi bölgesine yatırımlar yaparlar. Bu tür yatırımların ticari amaç dışında bölgeye katkısı olması açısından önemli stratejik rol oynadığı düşüncesindeyim.
DAHA KALİTELİ HAYVAN BESLEMEK ZORUNDAYIZ
Bizim bölgemiz bilindiği üzere tarım ve hayvancılık bölgesi. Madem biz hayvancılık iliyiz daha profesyonel anlamda yapmamız hepimize fayda sağlayacaktır. Eskiden yapılan hayvancılık artık bitmiş durumda, artık her şeyi çok daha iyi yapmak zorundayız. Daha kaliteli hayvan beslemek zorundayız, daha kaliteli sahalarda beslememiz gerekiyor, daha verimli ve temiz koşullarda süt almamız gerekiyor.
YENİ PLANLAR
İlerleyen aşamalarda tesisimiz sadece bununla kısıtlı kalmayacak ve bir sonraki düşüncemiz olan Avrupa Birliği standartlarında süt işleme tesisi kurmayı ve el değmeden kaşar peyniri üretmeyi planlıyoruz. Kars’a has peynir olan kaşarı kendi imkanlarımızla, el değmeden, kendi hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütle işleyip ülkemiz geneline pazarlamayı amaçlıyoruz.
GENÇ İŞADAMINDAN YATIRIMCILARA ÇAĞRI:
Buradan bütün yatırımcı arkadaşlara sesleniyorum; Kars ilimize yatırım yapalım, buraları kalkındıralım ve bu sayede Doğu’dan, Batı’ya olan göçün de önüne geçmiş olalım. Burada bu işletme gibi 20 tane işletme olduğunu düşünürsek ciddi bir iş istihdamı sağlanmış olacak ve işsizlik ortadan kalkacak. Kars nüfus itibariyle 70 bin nüfusa sahiptir, bu tür tesisler de işsizliğe engel olmaya yetecek tesislerdir bu nedenle yatırımcılardan bölgemize yoğunlaşmalarını bekliyorum. Biz projeye başlarken de, bitimine kadar da TKDK sürekli bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yaptı. Bizler de bu bilgiler doğrultusunda yatırımızı yaptık ve tecrübe sahibi olduk. Herkese söz veriyorum buraya yatırım yapan herkese ben destek olacağım.
HEDEF BÜYÜLTECEĞİZ
Burası 96 metre uzunluğa, 28 metre genişliğe sahip bir işletme. Ahır olarak düşünüldüğünde 2600 m2, genel toplamda 4000 m2 kapalı alana sahip bir işletmedir. Amacımız 100 baş hayvanla başlayıp, ileride 500 baş hayvan sayısına ulaşmaktır. İçeride her şey teknolojik olarak düşünülmüştür. Otomatik süt sağım sistemleri, süt soğutma tankları, buzağı kulübeleri, otomatik yemleme sistemleri, gübre çukurları tam donanımlı düşünülmüştür. Makine ekipmanları son derece teknolojik ve kendi arazimizde topladığımız yemimizle hayvanlarımızın besi ihtiyacını karşılayabilecek bütün ekipmanlara sahip bir çiftliktir burası. Burada Mayıs, Haziran aylarında yurt dışından getireceğimiz hayvanları çiftliğimizde işlemeye başlayacağız.
BÖLGENİN EN KAPSAMLI YATIRIMI OLACAK
Araştırmalarım sonucunda Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde en kapsamlı ve en büyük işletmenin burası olduğu bilgisini de sizlerle paylaşmak isterim. Biz verilmesi gereken bütün resmi evrakları verdik TKDK’da bu evrakları incelemeye aldı ve Ankara’ya gönderecek ve biz TKDK ile yatırım aşamasını bitirmiş olacağız. Burası kış memleketi projeyi ilk sunduğumda CPRS doğrulamasına gelen TKDK görevlileriyle 1 buçuk metre boyundaki karı temizleyerek doğrulama yapmak zorunda kaldık. Şimdi ise yine kış mevsimindeyiz ve hayvanları getirdiğimizde zarar söz konusu olabileceği düşüncesiyle bu hayvanları şimdi getirmeyi düşünmüyoruz ve bahar aylarını bekliyoruz. Hem bahar ayında gelen hayvanların adaptasyonda sıkıntı çekmeyecekler düşüncesiyle bahar ayında getireceğiz.”
TKDK’NIN ROLÜ
TKDK Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt da, toplam yatırım tutarı, 2 milyon 900 bin TL olan 100 başlık süt inekçiliği tesisinin önemine değinerek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile sözleşme imzalayan Karslı yatırımcı Fatih Aslan’ın projesi kapsamında Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında 100 başlık süt inekçiliği tesisi yapmak üzere yatırımına başladığını söyledi.
5.5 AY SONRA DEV TESİSLER KÖLE CANLILIK KATTI
Süt sığırcılığı ve koyunculuk alanında yapılan tesislerin bölge ekonomine önemli katkıda bulunacaklarını söyleyen Bozkurt, “Projemiz 3. çağrı döneminde kurumumuza sunulmuş 100 başlık süt sığırcılığı projesidir. Şu anda da projemizin tamamlandığını görüyoruz. Projemizin ödeme talep paketi kurumumuzda ve inceleme altında. Yatırım tamamlandığı için ödeme talep paketinin incelenmesi müteakip birkaç hafta içerisinde faydalanıcımıza, projenin sahibine İPART fonlarından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla yaklaşık 1.3 milyon TL tutarında hibe desteği sağlanacaktır. Projemizin temeli 5 buçuk ay önce atılmıştı ve toplamda 5 buçuk ay civarında sürdü. 100 başlık içerisinde modern hayvancılığın gerektirdiği tüm ekipmanların olduğu, buzağı kulübelerinden, sağım sisteminden, süt tankından, hayvan durakları gibi birçok makine ekipmanı bulunan bir hal aldı. Bu işletmede ortalama günlük 2 ton süt üretimi gerçekleştirilecek. Bölgemize, ilçemize, köyümüze ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu yatırımcımız gibi hayvancılıkla uğraşan diğer potansiyel sahibi vatandaşlarımızı proje sunmaya, IPART fonlarından destek almaya davet ediyoruz.
KÖYDE BİR FABRİKA
Ülkemizde modern işletmeler var ancak bölgemizde hayvan refahını sağlayan, serbest dolaşımlı, duraklı bir süt işleme merkezi bulunmuyordu. İnşallah içerisine hayvanları da geldiğini düşündüğümüz zaman, burada gayet canlı ve hareketli bir fabrika görebileceğiz. Burası aynı zamanda süt üreten bir fabrikadır ve bu anlamda bölgeye de örnek olabilecek bir işletmedir. Bölgemizde bu ve buna benzer işletmelerin sayısı arttıkça insanların hayvancılıkla uğraşma istekleri de artacaktır. Bu tür işletmelerin var olması ekonomik anlamda da bölgeye canlılık katacaktır.
SELİM’DE KOYUNCULUK PROJESİ
Bozkurt ayrıca, Tarım ve Hayvancılık İşletmesine ait bir işletme olan KURAS’ın slim İlçesi’ndeki Koyunculuk Tesisleriyle ilgili de KURAS Tarım’ın ikinci çağrı döneminde TKDK’ya vermiş olduğu 300 başlık koyunculuk projesinin de bölge ekonomisine sağlayacağı katkılardan söz etti. Bozkurt, Haluk Deda’nın sahibi olduğu Kuras Tarım Hayvancılık tarafından yapılan 300 Küçükbaş kapasitesine sahip Et Üreten Çiftlik projesi kapsamında sadece hijyenik standartlarda süt üretimini değil aynı zamanda hayvan sağlığı ve çevre kirliliği konularında da AB standartlarını karşılayan bir tesis olacağını vurguladı. Bozkurt ayrıca, projenin uygulama alanının Selim ilçesi merkez sınırları içerisinde olduğunu, toplam yatırım tutarının ise 1.3 milyon TL olduğunu belirterek, projenin IPART fonlarından alacağı destek tutarının ise 800 bin TL civarında olduğunu ifade etti ve “Yatırım görüldüğü üzere tamamlanmak üzere. Kurumumuza ödeme talep paketi teslim edilmiş durumda ve incelemesi devam ediyor. Birkaç hafta içerisinde incelemeler tamamlandıktan sonra 2012 yılı bütçesi IPART fonlarından faydalanıcımıza hibe desteği sağlayacağız.” dedi.
2 YIL İÇERİSİNDE TOPLAMDA 14 PROJE ALDIK
Bozkurt şöyle konuştu:
“Kurumumuz ilimizde 3 yıldır faaliyet göstermekte ve 2 yıldır tanıtım faaliyetleri yürütmekte. Bunun yanı sıra proje alma çalışmalarıyla da hizmet veriyoruz. Bu koyunculuk projesi kurumumuza bölgedeki ilk yatırımlardan bir tanesi ve bu yatırımın diğer yatırımcılara da örnek olacağını düşünüyorum. Yatırımcımız Ankara’dan gelerek bölgemize yatırım yapmak için arazi aldı ve tesisi kurdu. Bu yatırımla da bölgenin tarım ve hayvancılığına büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda kendi hayvanlarının yem ihtiyacını da buradaki topraklardan elde ettiği ürünlerle sağlayacak, yem girdisi düşük olacağından kar marjı yüksek bir işletme olacaktır. Kuzularıyla birlikte düşünülecek olursa 600-700 küçükbaş hayvan işletmesi olacak bir işletmedir. Bu proje kurumumuzun yürüttüğü 14 projeden 1 tanesi, aynı zamanda 9 tane ödemesini yapacağımız projeden 1 tanesidir. 2 yıl içerisinde toplamda 14 proje aldık, bu projelerin 2 tanesiyle yeni sözleşme imzaladık, 3 tane projemizi yeni aldık ve 9 tane projemiz de uygulama dönemi bitmek üzere olan projelerimizdir. Turizmden süt işleme tesislerine, besicilikten süt inekçiliğine ve arıcılığa kadar değişik alanlarda yatırımlara destek veriyoruz. Projeli yatırımlara uygulamalı IPART fonlarından hibe desteği sağlıyoruz. Modern işletmelerde daha kaliteli et ve süt üretimi olması söz konusu. Buradaki koyunculuk işletmesinden beklentimizde bu yönde ve onu bekliyoruz. Modern şartlarda, teknolojik şartlarda üretim yapılacak bu işletmede bölgeye örnek olacak işletmelerimizden bir tanesi.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.